Kaasmarkt Alkmaar 2024: alle informatie op een rij

Nieuws
Kaasmarkt Alkmaar.
Kaasmarkt Alkmaar. (Foto: Alkmaar Prachtstad)

ALKMAAR - Wanneer is de kaasmarkt Alkmaar? Waar is de kaasmarkt? Hoe laat begint de kaasmarkt? Waar parkeer je je auto voordat je de Alkmaarse kaasmarkt bezoekt en wat zijn de leukste straatjes en hotspots in het centrum van dé kaasstad van Nederland? Je leest het allemaal in dit overzicht.

Wat is de Kaasmarkt in Alkmaar

Hoewel iedereen wel van de Alkmaarse kaasmarkt gehoord heeft, ben jij er misschien nog nooit geweest. Alkmaar is een prachtige stad met een schitterend historisch centrum, vol grachten en zo’n 400 rijksmonumenten. Bezoek Alkmaar dus niet alleen voor de kaasmarkt, maar ook omdat het heerlijk shoppen is in deze een eeuwenoude stad. Daarom helpen wij jou aan een heerlijk dagje Alkmaar en zetten we alle informatie op een rij:

  • De kaasmarkt in Alkmaar is op het Waagplein
  • De kaasmarkt Alkmaar is vanaf april tot en met september elke vrijdagochtend 
  • De openingstijden van kaasmarkt Alkmaar zijn vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur 
  • Parkeren doe je in een van de zes parkeergarages rondom kaasmarkt Alkmaar
  • De grootste kaasmarkt van Nederland staat in Alkmaar
  • De kazen op de Alkmaarse kaasmarkt wegen zo’n 13,5 kilo per stuk.

Waar is de Alkmaarse kaasmarkt?

Om bij het begin te beginnen: waar is de Alkmaarse kaasmarkt eigenlijk? Alkmaar is sinds 1365 in het bezit van een kaasweegschaal en het kaasdragersgilde is 17 juni 1593 opgericht. De markt heeft altijd op het Waagplein plaatsgevonden. Ook nu nog worden op het Waagplein de Alkmaarse kaasmarkten gehouden. Het Waagplein is in de loop der jaren diverse keren vergroot. Dit geeft wel aan hoe belangrijk de kaashandel voor de stad is.

Kaasmarkt Alkmaar adres

De kaasmarkt vind altijd plaats op het Waagplein in Alkmaar. Dit is het meest centrale plein van Alkmaar en heeft meer dan genoeg ruimte voor alle kazen!

Wanneer is de kaasmarkt Alkmaar?

Vanaf 29 maart 2024 tot en met eind september is de kaasmarkt in Alkmaar elke vrijdagochtend van 10.00 tot 13.00 uur. Sinds enkele jaren zijn er ook avondkaasmarkten. Die kaasmarkten ‘s avonds zijn elke dinsdagavond in juli en augustus van 19.00 tot 21.00 uur. Deze avondkaasmarkten zijn kleiner van de traditionele kaasmarkten op vrijdag, maar worden wel aangevuld met een gezellige ambachtsmarkt/braderie.

kaasmarkt alkmaar 2023 parkeren hoe laat
De Alkmaarse kaasmarkt is een prachtig stukje historie. - foto: Alkmaar Prachtstad

Kaasmarkt Alkmaar 2024

Ook in 2024 gaat de kaasmarkt in Alkmaar weer ouderwets door! Iedere vrijdag vanaf 29 maart tot en met eind september kun je naar de leukste stad van Nederland komen om de kaasmarkt te bewonderen. In dit artikel lees je alle informatie over de Kaasmarkt Alkmaar 2024.

Kaasmarkt Alkmaar openingstijden

De kaasmarkt in Alkmaar begint om 10.00 uur met het luiden van de bel. Tot 13.00 uur krijgen bezoekers een goede indruk op welke manier en vroeger kaas werd verhandeld. Door de drukte is er een groot videoscherm zodat iedereen de activiteiten op het Waagplein en de tradities van de kaasmarkt goed kan volgen. De avondkaasmarkten zijn van 19.00 tot 21.00 uur.

Kaasmarkt Alkmaar zaterdag

Op zaterdag is er geen Kaasmarkt in Alkmaar. De Kaasmarkt vindt alleen plaats op vrijdag.

Waar parkeren voor de kaasmarkt Alkmaar?

Alkmaar heeft volop grote en kleinere parkeergarages. Maar waar kun je het best parkeren voor de kaasmarkt in Alkmaar? De parkeergarage vlakbij de kaasmarkt is de Karperton, maar deze is krap en kan op vrijdagen van de kaasmarkt vol zijn. Wie slim is kiest voor een grote, ruime parkeergarage zoals Centrum Ringers, de Singelgarage of parkeergarage Schelphoek. We zetten alle grotere parkeergarages op een rij:

Bezienswaardigheden Alkmaar Kaasmarkt

Alkmaar staat al zo’n 700 jaar bekend als kaasstad en heeft sinds 1593 een kaasdragersgilde. De kaaszetters zijn al om 7.00 uur ‘s ochtends aanwezig in het Waaggebouw. De kaasdragers beginnen om 9.30 uur en wie te laat is wordt vermeld op het ‘schandbord’ en krijgt een boete. Aan het hoofd van het gilde staat de kaasvader. Om 10.00 uur wordt de bel geluid en gaan de keurmeesters en handelaren aan het werk. De kazen worden opgesneden en geproefd. Daarna wordt er onderhandeld over de prijs per kilo op een heel ouderwetse manier: handjeklap. Nadat de deal gesloten is, worden de kazen op een berrie naar de Waag gebracht om het gewicht te bepalen. 

Waar is de grootste kaasmarkt van Nederland?

De Alkmaarse kaasmarkt is de oudste, grootste en bekendste kaasmarkt van Nederland. In Edam, Hoorn, Gouda en Woerden zijn ook kaasmarkten, maar die zijn niet te vergelijken met de Alkmaarse Kaasmarkt.

Hoe zwaar is een kaas?

De kazen die op de Alkmaarse kaasmarkt worden vervoerd op de houten berrie wegen 13,5 kilo per stuk. Omdat er zo’n acht Goudse kazen op een berrie liggen kom je uit op 108 kilo. De berrie zelf weegt zo’n 25 kilo dus kaasdragers op de Alkmaarse kaasmarkt lopen met een gewicht van dik 130 kilo!

De Alkmaarse kaasmarkt in het kort

De Alkmaarse kaasmarkt, een eeuwenoud spektakel, begint met het klinken van de kaasbel. De kaasdragers tillen vervolgens tot wel 160 kilo kaas op houten dragers, genaamd ‘berrie’. In het Waaggebouw worden de kazen gewogen. Boeren en handelaren onderhandelen over de prijzen met het traditionele handjeklap. Ingooiers werpen de kazen op de wagens voor verdere transport. De kaasmeisjes en -jongens delen informatie over de kaasmarkt met de bezoekers. Op deze gezellige markt kunnen nieuwsgierige toeschouwers meekijken, diverse kazen proeven en rechtstreeks kopen bij verschillende aanbieders op de markt.

Shoppen in Alkmaar

Bezoek je de kaasmarkt in Alkmaar? Blijf dan vooral hangen in deze gezellige kaasstad want Alkmaar is een heerlijke winkelstad. Alkmaar staat al jaren in de top-10 van de leukste Nederlandse winkelsteden. De grote, bekende ketens vind je vooral in de Langestraat en de Laat. Maar tussen deze twee hoofdstraten vind je diverse straatjes met kleine en bijzondere winkeltjes. Vergeet vooral de Oude Stad niet te bezoeken. Dit is misschien wel het mooiste deel van Alkmaar met schitterende boetiekjes, restaurantjes en bijzondere winkeltjes. Wil je een mooie shoproute of weten welke winkels je allemaal in Alkmaar vindt? Kijk dan hier! 

kaasmarkt alkmaar 2023 parkeren wanneer  traditie
Alkmaar is een heerlijke winkelstad, blijf dus na je bezoek aan de kaasmarkt hangen. schrift - foto: Alkmaar Prachtstad 

Uiteten in de kaasstad

Heb je na je bezoek aan de kaasmarkt of van al dat shoppen trek gekregen? Alkmaar heeft een ongekend aanbod aan leuke en bijzondere restaurantjes voor een kop koffie, lunch of uitgebreid diner. Zoek je een culinaire hoogvlieger of wil je iets eten of drinken in een bijzonder pand? We hebben alle lekkere en bijzondere eettentjes en restaurantjes voor je op een rij gezet. Hier vind je een overzicht van de restaurants in het centrum van Alkmaar.

Stadswandeling Alkmaar

Alkmaar is een prachtige historische stad en die wil je graag ontdekken. Zin in een prachtige route door deze oude, Noord-Hollandse kaasstad? Hier vind je de perfecte stadswandeling door het centrum van Alkmaar!