Alkmaar wint in Parijs ‘Green Cities Award’ en inspireert Europa

Algemeen
Door slim te vergroenen is Alkmaar in drie jaar 30.000 m2 groen riijker.
Door slim te vergroenen is Alkmaar in drie jaar 30.000 m2 groen riijker. (Foto: Rodi Media)

PARIJS/ALKMAAR - And the winner of the Green Cities Award 2022 is ... Alkmaar! Tijdens de Victoires du Paysage 2022 in Parijs ging Alkmaar er donderdagavond 8 december vandoor met de eerste prijs en vormt volgens de jury een voorbeeld en inspiratiebron voor alle Europese steden. Wethouder Ad Jongenelen en Peter Mol (directeur Stadswerk072) namen de prijs in Parijs in ontvangst. De nominatie was geen park of project, maar meer een werkwijze die in slechts drie jaar tijd 30.000 m2 meer groen opleverde, zonder lange procedures en hoge budgetten.

Alkmaar wint green cities awardAlkmaar wint de Green Cities Award door onder meer kleine groenprojecten. (Foto: aangeleverd)

De jury was lovend over de ‘quick wins’ die Alkmaar pakt om de stad te vergroenen: ‘Geen ingewikkelde procedures, maar kleine eenvoudige stappen. Dit project heeft meerdere positieve effecten. Sociale aspecten door in bestaande wijken het groen te verbeteren met een groot positief effect op haar bewoners. Vele kleine groene ‘stapstenen’ in een stad verhogen de biodiversiteit veel meer dan op één plek veel groen. Een uitgebreid planten- en bomengebruik draagt daaraan bij. Dit is een plan dat de stad in zijn geheel zal vergroenen.’ Wethouder Ad Jongenelen, verantwoordelijk voor het groen in de stad: “Winnaar zijn van de Green Cities Europe Award is een heel grote eer en een bevestiging dat onze aanpak goed is. Samen met de Alkmaarders blijven we nadenken over hun leefomgeving zodat we de komende jaren nog meer kunnen vergroenen, waarbij we aandacht houden voor biodiversiteit. Het is geweldig dat deze aanpak nu ook internationaal als voorbeeld dient voor andere gemeenten.” 

50.000 m2 groen

Diverse locaties  -zoals het Arkplein en Daalmeerplein -  zijn sinds 2020 aangepakt. Op dit moment wordt ook het Urkplein en de Laat vergroend. Deze en andere plannen moeten ervoor gaat zorgen dat Alkmaar in zeven jaar 50.000 m² groen erbij heeft. Dankzij de werkmethode van Stadswerk072 is in drie jaar tijd al ruim 30.000m² vergroend. Paul Weidema, projectleider Stadswerk072: “We zijn meer dan trots op het winnen van deze award. Het is een erkenning voor wat wij hebben bereikt. Ik hoop dat onze methode anderen inspireert om hun gemeenten en steden groener en leefbaarder te maken.”

Roosendaal en Eindhoven

Deze zomer werd Alkmaar al de winnaar van Nederland en versloeg de projecten van Roosendaal en Eindhoven. Zo mocht Alkmaar Nederland vertegenwoordigen bij de Europese verkiezing. In Parijs streden de winnende projecten van dertien landen om de ‘Green Cities Award’.

Alkmaar wint green cities awardAlkmaar wint de Green Cities Award. (Foto: aangeleverd)

Afbeelding