Een kerk vol whisky

Algemeen
Wullie Macmorland, de markante Alkmaarder en whiskykenner.
Wullie Macmorland, de markante Alkmaarder en whiskykenner. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - Ruim 6500 verschillende whisky met allemaal hun eigen unieke geur, kleur en smaak. Whiskyleveranciers nemen 10 en 11 februari hun beste whisky’s mee naar de Grote Kerk van Alkmaar voor het Hielander Whisky Festival. Drijvende kracht achter het festival is Wullie Macmorland, de markante whiskykenner en eigenaar van het Schotse Restaurant Hielander. 

Wullie en zijn vrouw Gerie. (Foto: aangeleverd)

Het verhaal van Wullie is bijzonder. Want deze Schot in hart en nieren was helemaal niet van plan om een Schots restaurant te beginnen. Sterker nog, een eigen restaurant starten stond überhaupt niet op zijn agenda. Hij had het namelijk prima naar zijn zin als chef-kok in het klassiek Franse restaurant in de Amsterdamse Herenstraat. Totdat de eigenaren het restaurant moesten verkopen. Het moest 1,6 miljoen gulden kosten... Wullie kwam precies 1,59 miljoen euro tekort, dus dat feest ging niet door. Door een concurrentiebeding mocht de Amsterdamse Schot binnen een straal van 18 kilometer geen eigen restaurant beginnen dus keek hij naar geschikte locaties in Domburg, Den Haag, Haarlem en Den Helder. Uiteindelijk viel de keuze op Alkmaar en daar heeft Wullie geen seconde spijt van, al was het begin lastig. “Ik begon als Franse bistro. Dat voelde vertrouwd, omdat ik in Parijs studeerde en zo de klassieke Franse keuken leerde. Om eerlijk te zijn liep het voor geen meter en had soms een weekomzet van 28 gulden. Toen de stedenband tussen Alkmaar en Bath 50 jaar bestond was er een groot uitwisselingsprogramma. Alkmaarse winkeliers deden volop mee aan het programma. Ook ik kreeg de vraag of ik ‘iets Engels’ wilde doen. En dat vragen ze dan aan een felle, roodharige Schot hè. Hoewel ik er weinig in zag, deed ik toch mee en wat denk je... ik maakte een aantal typisch Schotse gerechten en die week was mijn beste week omzet sinds maanden! Die week erna plakten we er dus gewoon nog een Schots weekje aan vast en ook die omzet was goed. Zo werd Schots restaurant Hielander geboren. Nederlands eerste Schotse restaurant, mét volop whisky. Wullie begon met zes verschillende whisky’s, dat is uitgegroeid tot 2800 whisky’s waaruit gasten kunnen kiezen. Het is zelfs mogelijk een whisky-arrangement bij het gangendiner te koppelen.

Whiskyspecialist

Wullie werd van liefhebber steeds meer kenner en mag zich inmiddels specialist noemen. Hij is oprichter van whiskyclub Ben Nevis, deelt zijn kennis is diverse whisky-magazines en is adviseur voor meerdere whisky-bedrijven. In Schotland is Wullie zelfs voor zijn bijdrage aan de whisky-cultuur geridderd en werd hij met alle egards gehuldigd. In 2011 organiseerde Wullie zijn eerste whiskyfestival. Inmiddels zijn de Grote Kerk en het Hielander Whisky Festival onlosmakelijk met elkaar verbonden. “De sfeer in de kerk is geweldig en past zo mooi bij het product whisky. We hebben inmiddels 48 stands en een wachtlijst van 5 jaar. De belangstelling voor het festival is enorm, maar in algemene zin is de belangstelling voor whisky toegenomen. Wat mijn meest bijzondere whisky-ervaring is? Ik ben een aantal jaar geleden met een paar jongens uit onze club naar Schotland gegaan waar we zeventig jaar oude whisky proefden. Zeventig jaar oud! Dat is... ongelooflijk en zo proefde het ook. Wij hadden allemaal een big smile van heb ik jou daar. Wat dat kost? Het kostte ons niets, maar ik denk dat het een waarde vertegenwoordig van 18.000 euro de man.” 

In Schotland is Wullie voor zijn bijdrage aan de whisky-cultuur geridderd en werd hij met alle egards gehuldigd. (Foto: aangeleverd)

Festival

Het Hielander Whisky Festival trekt niet alleen bezoekers uit heel Nederland, maar ook uit Japan, Amerika, Duitsland en Italië. Bezoekers krijgen uitleg over de whisky’s, de distilleerderijen en waar deze geproduceerd worden. Naast whisky zijn er Schotse en Ierse lekkernijen, is er kleding en reisinformatie verkrijgbaar. Tickets worden per sessie verkocht en er zijn maximaal duizend kaarten per sessie beschikbaar. Verder zijn er gratis guided tours langs de diverse stands. De entreeprijs bedraagt 39.95 euro per persoon (vanaf 18 jaar). Iedere bezoeker krijgt bij binnenkomst een origineel proefglas en een festivalboekje. De meeste whisky’s zijn voor de bezoeker vrij te proeven. Voor speciale bottelingen wordt een bijbetaling gevraagd. “De avondsessie begint om 19.00 uur en voor die tijd staat er een gigantische rij voor de kerk. De vrijwilligers - waar ik er een van ben - staan dan buiten in kilt en een doedelzakband vermaakt het publiek. Dan gaan de deuren open en stroomt de kerk vol whiskyliefhebbers. Daar krijg ik elk jaar weer een kick van.”

Kijk voor alle informatie www.hielanderwhiskyfestival.nl