Dag Portofino, hallo Lupo

Algemeen
Fausto (63) en Giorgio (64) zijn het vaste gezicht van de zaak en nemen afscheid met pijn in hun hart.
Fausto (63) en Giorgio (64) zijn het vaste gezicht van de zaak en nemen afscheid met pijn in hun hart. (Foto: Joshua Blom/Rodi Media)

ALKMAAR - Portofino gaat verdwijnen. Het restaurant is verkocht aan de buurvrouw: Mirjam Greeuwe van het naastgelegen restaurant/hotel Wolf. Portofino is waarschijnlijk hét bekendste Italiaanse restaurant van Alkmaar en bestaat ruim 48 jaar. De gastheren Fausto (63) en Giorgio (64) zijn het vaste gezicht van de zaak en nemen afscheid met pijn in hun hart.

“Het is jammer om te stappen, maar het is er de juiste tijd voor”, zeggen Fausto en Giorgio. “Horeca is en blijft een zware job en we kijken uit naar een wat rustigere fase waarin we nog volop van het leven kunnen genieten. Ik (Fausto, red.) heb ook twee keer een hernia gehad. Wat we gaan missen? De vaste klanten, die zijn echt vrienden geworden. Al die jaren hebben we met zo veel plezier in Alkmaar gewerkt, we zijn écht van deze stad gaan houden en blijven hier ook wonen. Wat me altijd bij zal blijven, is de tijd van AZ onder Dirk Scheringa en Louis van Gaal. Toen zaten hier wekelijks wel zeven of acht AZ-spelers lekker te eten. Ik zal dat nooit meer vergeten, net als al onze vaste klanten. Die willen we ontzettend bedanken voor al die mooie jaren. Dit weekend zijn we nog open, zondag voor het laatst. Woensdag 1 februari opent het restaurant onder de nieuwe eigenaar. Het personeel wordt gelukkig overgenomen.”

Portofino AlkmaarFausto en Giorgio. (Foto: archief)

Hofplein

Portofino is vernoemd naar een kleine Italiaans plaatsje aan de Italiaanse Rivièra, in de provincie Genua. Het haventje van Portofino wordt gezien als een van de mooiste aan de Middellandse Zee. Portofino startte in Alkmaar aan het Hofplein, waarna het restaurant zich in 1976 vestigde in de Magdalenenstraat. Na een grote brand verhuisde het restaurant naar de huidige locatie aan Mient 5.

Portofino aan het Hofplein. (Foto: archief)

Lupo

De naam Portofino verdwijnt van de gevel en maakt plaats voor Lupo, dat wolf in het Italiaans betekent. “Dat is voorlopig de grootste verandering, want al het geld is in de overname gaan zitten”, zegt Mirjam Greeuwe, de kersverse eigenaar van het naastgelegen pand. “We hebben het plan om er één keuken van te maken, maar het blijven twee aparte restaurants. Uiteraard geven we het restaurant wél een kleine restyling, maar de grote verbouwing volgt in november, na het hoogseizoen. Dan is ook de nieuwe pizza-oven er. Hoe lang ik dit al wilde? Vanaf dag één dat ik hier zit, haha. Maar serieus, het is natuurlijk een geweldige plek en straks hebben we één groot terras. Dat is natuurlijk fantastisch. Lupo blijft ook een Italiaans restaurant met verse pizza en pasta. We hopen net zo’n begrip te worden als Portofino, een plek waar je met je ouders kwam en waar je later zelf met je kinderen eet. Wat ook fijn is, is dat ze het me echt gegund hebben, want er waren meer kapers op de kust. Ik heb er echt ongelooflijk veel zin in!”