Stadswandeling ‘Vrouwen van Alkmaar’

Cultuur
Alexandra Honing, Anja Schouten en Miranda Tonkes.
Alexandra Honing, Anja Schouten en Miranda Tonkes. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Welke vrouwen hebben invloed gehad op de geschiedenis van Alkmaar. Er zijn veel verhalen van vrouwen die als schrijver, bierbrouwer en burgemeester invloed hadden op de ontwikkelingen in de stad en ver daarbuiten. VVV Alkmaar heeft samen met Alexandra Honings, ‘Stadsgids Alkmaar’, een nieuwe stadswandeling ontwikkelt die voert door de historische binnenstad. Hierin staan opmerkelijke en invloedrijke vrouwen van Alkmaar centraal.

Dankzij de stadswandeling ‘Vrouwen van Alkmaar’, verrijkt met oude bekende en nieuwe gezichten, wordt het verhaal van de stad op een andere manier aan elkaar geregen. De route is tot stand gekomen dankzij steun van Het Stimuleringsfonds Alkmaar. Het eerste exemplaar is door stadsgids Honings en Miranda Tonkes , manager van de Alkmaar Store (VVV), overhandigd aan burgemeester Anja Schouten op het Stadhuis. Burgemeester Schouten: “Het is een eer om onderdeel uit te maken van deze verzameling verhalen over Alkmaarse vrouwen. Met deze stadswandeling heb je een kleine geschiedenisles over Alkmaar en haar sterke vrouwen in handen.” 

De route leidt langs bekende en minder bekende locaties en laat wandelaars stilstaan bij verschillende gebouwen, woonhuizen en standbeelden. Ontdek de fotostudio van de zusters Vlaanderen op de Oudegracht en loop over de unieke archeologische vindplaats van onder andere Brecht van Alcmaer, gesneuveld tijdens het Alkmaars Ontzet in 1573. Bezoek de plek waar bierbrouwer Gerritje Damman haar tapperseed aflegde en beloofde geen dunbier te schenken en bekijk de inspiratie voor het werk van de bekende Alkmaarse schrijfster Simone van der Vlugt.

De route is verkrijgbaar voor €2,50 bij de Alkmaar Store (VVV) op het Waagplein en in de webshop van de Alkmaar Store (VVV), vvvwebshop.nl. De wandeling duurt ongeveer 1 uur en een kwartier en is 3,2 km lang. De stadswandeling kan op aanvraag ook met ‘Stadsgids Alkmaar’ gelopen worden.