Karsu opent eerste Kaasmarkt van het seizoen

Nieuws
Burgemeester Anja Schouten en Karsu in de Langestraat, op naar de Kaasmarkt.
Burgemeester Anja Schouten en Karsu in de Langestraat, op naar de Kaasmarkt. (Foto: Rodi Media)

ALKMAAR - Kaasdragers, kaasmeisjes, burgemeester Anja Schouten, belluider Karsu en veel belangstellenden. In een propvol stadhuis vond de aftrap plaats van Alkmaars eerste kaasmarkt van het seizoen. 

Met het luiden van de bel wordt de eerste Kaasmarkt van het seizoen geopend. (Foto: Rodi Media)

Karsu is een getalenteerde zangeres, muzikant en chef-kok. Ze werd geboren in Amsterdam als dochter van Turkse ouders. “Ik ben vernoemd naar een dorpje dat Karsu heet”, laat de zangeres weten, die dol op lekker eten is en haar eigen tv-programma op 24Kitchen heeft. “Ik ben gek op kaas en vind het een eer om de bel te mogen luiden. Ik heb ook écht iets met Alkmaar, dat naast Amsterdam mijn meest favoriete stad is. Dat komt ook door mijn vriend en schoonfamilie die uit deze regio komen.” 

Honderden bezoekers, mét paraplu staan weer langs het Waagplein om dé Alkmaarse Kaasmarkt van dichtbij mee te maken. (Foto: Rodi Media)

Nadat kaasvader Willem Borst de bezoekers heeft toegesproken, verzamelt iedereen zich in de Langestraat om vervolgens naar het Waagplein te lopen. Daar staan honderden bezoekers langs de kant, mét paraplu want van een strakblauwe lucht is tijdens deze eerste kaasmarkt geen sprake. Dan gaat het eeuwenoude traditie van start waarbij krijgen bezoekers een goede indruk krijgen op welke manier vroeger kaas werd verhandeld. Keurmeesters en handelaren gaan aan het werk. De kazen worden opgesneden en geproefd. Daarna wordt er onderhandeld over de prijs per kilo op een heel ouderwetse manier: handjeklap. Nadat de deal gesloten is, worden de kazen op een berrie naar de Waag gebracht om het gewicht te bepalen. En juli en augustus zijn er ook avondkaasmarkten. Die zijn elke dinsdagavond in juli en augustus van 19.00 tot 21.00 uur. Deze avondkaasmarkten zijn kleiner van de traditionele kaasmarkten op vrijdag.