Foto’s!

Historisch schepen doen Alkmaar aan

Nieuws
Historische schepen doen Alkmaar aan, voor één nachtje. De boten zijn onderweg naar Sail Den Helder.
Historische schepen doen Alkmaar aan, voor één nachtje. De boten zijn onderweg naar Sail Den Helder. (Foto's: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - Het was een schitterend gezicht. Vijftien varende erfgoedschepen voeren woensdag 28 juni rond 12.00 uur Alkmaar binnen om één nachtje te blijven. De schepen (onder meer sleepboten, beurtmotoren en tjalken) komen uit Zaanstad, overnachtten langs de Kanaalkade en voeren donderdag 29 juni weer verder naar Den Helder om dit weekend deel te nemen aan Sail Den Helder. 

De schepen zijn geregistreerd bij de federatie varend erfgoed Nederland en havenbeheerder Paul Litjens vond het prachtig dat deze schepen Alkmaar aan doen. “Het is een schitterend gezicht om die oude schepen je stad binnen te zien varen. Het kost ook veel geld om deze erfschepen te onderhouden, dus als stad hebben we geregeld dat ze vijftig procent korting krijgen op het liggeld. Of het vaak voorkomt dat zulke schepen de stad aandoen? Nee, ik denk één keer in de zoveel jaar. Vier jaar geleden hebben we Sail Alkmaar gehad, waarin Alkmaar een paar dagen vol lag met varend erfgoed. Zo’n evenement vindt een keer in de vijf jaar plaats, dit jaar in Rotterdam. Voor mij als havenbeheerder is het prachtig en heel bijzonder dat de schepen hier liggen, ook al was het maar voor één nachtje.”

Afbeelding
.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding