Pakjesavond 2023: de beste cadeautips, tradities en meer!

Nieuws
De cadeautjes worden vaak geleverd in een jute zak.
De cadeautjes worden vaak geleverd in een jute zak. (Foto: Pixabay)

REGIO – Pakjesavond vieren we dit jaar op dinsdag 5 december. Het is een geliefde Nederlandse traditie die diep geworteld is in de cultuur en geschiedenis van het land. Pakjesavond is een tijd van cadeautjes, lekkernijen en gezelligheid met vrienden en familie. In dit artikel duiken we in de oorsprong van Pakjesavond en bieden we tips voor een geslaagde viering. Zoals; wat geef je cadeau op Pakjesavond?

De oorsprong van Pakjesavond is verbonden met de legendarische figuur van Sint Nicolaas, een christelijke bisschop uit de vierde eeuw. Volgens de overlevering arriveert Sinterklaas in Nederland per stoomboot uit Spanje, vergezeld door Pieten. Samen met deze Pieten bezorgt hij cadeautjes aan kinderen en volwassenen in Nederland.

De tradities van Pakjesavond

Pakjesavond kent verschillende unieke tradities:

Schoen zetten: In de aanloop naar 5 december zetten kinderen hun schoenen bij de schoorsteen of voordeur. ‘s Nachts komen Sinterklaas en zijn Pieten langs om deze schoenen te vullen met kleine cadeautjes, snoepgoed en gedichten. Tijdens Pakjesavond krijgen kinderen de meeste cadeautjes op een hele gezellige avond!

Surprises en gedichten: Een van de hoogtepunten van Pakjesavond zijn de surprises en gedichten. Zowel kinderen als volwassenen maken vaak creatieve surprises (verrassingscadeaus) voor elkaar en schrijven humoristische gedichten om hun geschenken te begeleiden. Dit leidt tot veel plezier en gelach tijdens de viering.

Kruidnoten en chocoladeletters: Tijdens de Sinterklaasperiode zijn kruidnoten (pepernoten) en chocoladeletters populair snoepgoed dat vaak samen met cadeautjes wordt gegeven. Ook tijdens Pakjesavond zijn kruidnoten en chocoladeletters erg in trek.

Sinterklaasliedjes: Traditionele Sinterklaasliedjes zoals “Sinterklaas Kapoentje” en “Zie ginds komt de stoomboot” worden uit volle borst gezongen tijdens Pakjesavond, waardoor de feestelijke sfeer verder wordt versterkt.


Een chocolade Sinterklaaspop - Pixabay

Tips voor cadeaus tijdens Pakjesavond

Het geven van cadeautjes is een centraal onderdeel van Pakjesavond. Hier zijn enkele tips om cadeaus speciaal te maken:

Cadeautips voor kinderen

  • Educatief speelgoed: Overweeg cadeaus die de ontwikkeling van kinderen stimuleren, zoals boeken, puzzels, wetenschapssets of bouwspellen.
  • Knuffels: Zacht, knuffelbaar speelgoed is altijd een hit bij jonge kinderen.
  • Kunst- en knutselspullen: Geef cadeaus zoals kleurpotloden, viltstiften, tekenpapier en knutselsets om de creativiteit van kinderen te stimuleren.
  • Buitenspeelgoed: Denk aan cadeaus zoals een voetbal, een fiets, een springtouw of een skateboard, afhankelijk van de interesses van het kind.
  • Poppen en actiefiguren: Poppen, actiefiguren en bijbehorende accessoires zijn populaire keuzes voor kinderen.

Cadeautips voor volwassenen

  • Boeken: Een goed boek, passend bij de interesses van de ontvanger, is altijd een gewaardeerd cadeau.
  • Cadeaubonnen: Overweeg cadeaubonnen voor restaurants, winkels, spa’s of online winkels, zodat de ontvanger zelf kan kiezen.
  • Cosmetica en verzorgingsproducten: Luxe huidverzorgingsproducten, parfums of make-up kunnen geweldige cadeaus zijn.
  • Hobby gerelateerde items: Denk aan cadeaus die passen bij de hobby’s van de ontvanger, zoals kunstbenodigdheden, muziekinstrumenten, kookgerei of sportuitrusting.
  • Gepersonaliseerde cadeaus: Overweeg het geven van gepersonaliseerde items, zoals een gepersonaliseerd fotoboek, een gegraveerd sieraad of een zelfontworpen kalender.

Cadeautips voor iedereen

  • Lekkernijen: Sinterklaas is een tijd voor lekkernijen. Overweeg om een mooie geschenkmand met fijne chocolade, koekjes, wijn of andere heerlijke traktaties te geven.
  • Warmte en comfort: Cadeaus zoals warme dekens, sloffen, kaarsen, of een mooie mok met chocolade kunnen bijdragen aan gezelligheid tijdens de wintermaanden.
  • Spelletjes en puzzels: Gezelschapsspellen en puzzels zijn perfect voor quality time met familie en vrienden.
  • Duurzame cadeaus: Overweeg milieuvriendelijke cadeaus, zoals herbruikbare waterflessen, bamboe keukengerei of fair trade producten.
  • Abonnementen: Geef een abonnement op streamingdiensten, tijdschriften, boekclubs of een wijnproefabonnement.

In Nederland is Pakjesavond een tijd om samen te zijn, de Nederlandse cultuur te vieren en waardering te tonen voor vrienden en familie. Of je nu Sinterklaas met traditionele geschenken verwelkomt of een moderne twist aan de viering geeft, het draait uiteindelijk om de warmte en gezelligheid die dit feest met zich meebrengt.

Sinterklaas spelletjes Pakjesavond

Op Pakjesavond vieren families Sinterklaas met gezellige spelletjes. Een favoriet is ‘Surprises,’ waarbij cadeautjes creatief worden ingepakt en met gedichten aan elkaar gegeven. Daarnaast spelen mensen vaak het ‘Sinterklaas dobbelspel,’ waarbij cadeautjes worden geruild en gestolen, wat zorgt voor veel plezier en verrassingen!

Sinterklaasavond hapjes

Op Sinterklaasavond trakteren families en vrienden elkaar op smakelijke Sinterklaashapjes. Traditionele lekkernijen omvatten kruidige pepernoten, chocoladeletters en marsepeinfiguurtjes. Daarnaast worden hartige hapjes zoals kaasplankjes, mini-worstenbroodjes en bitterballen geserveerd. Soms zijn er ook speciale Sinterklaasgebakjes in de vorm van de goedheiligman zelf. De hapjes dragen bij aan de gezelligheid en genot tijdens deze feestelijke gelegenheid, terwijl iedereen zich verheugt op cadeautjes en samenzijn.