Kerstavond 2023: tips voor een leuke kerstavond

Nieuws
Kerstavond vier je met je dierbaren.
Kerstavond vier je met je dierbaren. (Foto: Pexels)

REGIO - Kerstavond 2023 wordt dit jaar gevierd op zondag 24 december. Het is weer tijd voor kaarsjes, Mariah Carey op de radio en een heerlijke geur van dennennaalden in huis. In dit artikel delen we leuke tips om te doen op kerstavond. Of je het nu met vrienden, familie of collega’s viert, met deze tips krijg jij een leuke kerstavond!

Wanneer is kerstavond?

Kerstavond, ook bekend als de avond voor Kerstmis, is de avond die voorafgaat aan de viering van Kerstmis op 25 december. Kerstavond vindt dus plaats op de avond van 24 december. Het is een belangrijk onderdeel van de kerstperiode en wordt wereldwijd op verschillende manieren gevierd. Kerstavond 2023 markeert het begin van de kerstviering en heeft diepe religieuze en culturele betekenis.

Leuke dingen om te doen op kerstavond 2023

Kerstmaaltijd: Een van de hoogtepunten van kerstavond 2023 is de speciale maaltijd die de familie deelt. Deze maaltijd kan variëren van land tot land, maar omvat vaak feestelijke gerechten zoals kalkoen, ham, en verschillende bijgerechten. Het delen van een heerlijke maaltijd met geliefden is een van de meest gewaardeerde aspecten van Kerstavond. En, vergeet de Vienetta als toetje niet!

Kerstverhalen en liederen: ’Driving Home For Christmas’ en: ‘All I Want For Christmas Is You’ – je kent het wel. Het voorlezen van kerstverhalen en het zingen van kerstliedjes is een favoriete activiteit op Kerstavond. Kerstavond is dé tijd om je karaoke set van zolder te halen en om samen gezellig kerstliedjes te zingen!

Kerstcadeaus: In veel culturen wordt kerstavond 2023 geassocieerd met het uitwisselen van cadeaus. Familieleden wisselen geschenken uit om hun liefde en waardering voor elkaar te tonen. De december maand wordt ook wel de dure maand genoemd. Sinterklaas en Kerstcadeautjes kosten vaak veel geld. Je kunt samen met je familie en vrienden een maximaal budget afspreken of je kunt ‘Secret Santa’ organiseren. Dan trek je lootjes en hoef je maar één cadeau voor één persoon te kopen. Dit scheelt in de portemenee!

Kerstnachtdiensten: Voor veel mensen heeft kerstavond een religieuze betekenis. Velen wonen kerstnachtdiensten bij in kerken over de hele wereld om de geboorte van Jezus Christus te herdenken en te vieren.


Tijdens de kerstdagen wordt de geboorte van Jezus gevierd. - Pexels

Tips voor spelletjes op kerstavond 2023

Naast de traditionele activiteiten zijn er tal van leuke spellen die een extra dosis plezier en gezelligheid kunnen toevoegen aan kerstavond 2023:

Kerstbingo: Stel kaarten samen met afbeeldingen van kerstobjecten en laat deelnemers bingo spelen met deze feestelijke kaarten.

Kerstfilmmarathon: Home Alone, Jingle All The Way, Love Actually en Bad Santa. Dit is een kleine selectie van leuke kerstfilms. Kies een selectie van klassieke kerstfilms en houd een filmmarathon met warme chocolade, glühwein en popcorn. Laat iedereen hun favoriete film kiezen en geniet van een avond vol filmplezier.

Kerstpubquiz: Bereid een quiz voor met vragen over kersttradities, geschiedenis en popcultuur. Laat de familieleden teams vormen en de strijd aangaan om te zien wie het meest weet over Kerstmis.

Kerstcadeauspel: Organiseer een spel waarbij deelnemers cadeautjes uitwisselen, zoals dobbelen of een ander zelfbedacht spel.

Cocktailavond: Bedenk allemaal een cocktail die je zelf gaat bereiden, er kan zelfs een bijpassend hapje bij iedere ronde! Let wel op, drink met mate.

En, hoe vier jij kerstavond in 2023? Kerstavond is een tijd om te koesteren, ongeacht hoe je het viert. Of het nu gaat om het delen van een feestmaal, het delen van verhalen of het delen van kostbare momenten met dierbaren. Fijne avond!

Kerstavond hapjes

Kerstavondhapjes zijn heerlijke, feestelijke lekkernijen die de honger stillen en de kerstsfeer versterken. Populaire opties zijn gevulde champignons, miniquiches, garnalencocktails, kaasplankjes en gehaktballetjes. Deze smakelijke creaties voegen een vleugje elegantie toe aan de viering en brengen familie en vrienden samen voor een gezellige en smaakvolle kerstavond.

Zijn met kerstavond de winkels open?

Op kerstavond, die dit jaar op een zondagavond valt, zijn een aantal winkels geopend om last-minute kerstinkopen mogelijk te maken. Winkels mogen wel gewoon open zijn op kerstavond. Omdat kerstavond op een zondag valt, bestaat de kans dat er minder winkels open zijn. Bekijk altijd de individuele tijden van een winkel die je wilt bezoeken.

Is kerstavond een (officiële) feestdag?

Kerstavond zelf is geen officiële feestdag, maar veel mensen beschouwen het als een bijzondere gelegenheid om met familie en vrienden samen te komen. In sommige landen of organisaties kan het echter als een informele vrije dag worden beschouwd, afhankelijk van lokale tradities en beleidsregels.

Afbeelding