Iconisch Alkmaars familiebedrijf Van Til viert 120-jarig jubileum

Nieuws
Stadsicoon Bertje Doperwtje met Mark en Frank van Til.
Stadsicoon Bertje Doperwtje met Mark en Frank van Til. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - Toen Jan en Grietje van TIl in 1904 hun eigen meubelwinkeltje openden aan de Boterstraat A7 in Alkmaar hadden ze niet kunnen voorspellen dat Van Til zou uitgroeien tot een iconisch bedrijf met landelijke uitstraling. Het prachtige Alkmaarse familiebedrijf bestaat donderdag 28 maart precies 120 jaar. Reden voor alle medewerkers om de familie Van Til te feliciteren. Stadsicoon Bertje Doperwtje was ook aanwezig en zong de familie toe met een zelfgeschreven lied.


Van Til bestaat 120 jaar. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Voordat Jan zijn eigen winkeltje opende, werkte hij zes dagen per week voor meubelmaker Hendrik Schoonhoven. Heel soepel verliep die samenwerking niet en na de nodige meningsverschillen met zijn werkgever besloot hij de stoute schoenen aan te trekken en een eigen bedrijfje te beginnen. ‘Eben-Haëzer’ was de naam van zijn meubelmakerij, wat ‘Tot hiertoe heeft de Heer ons geholpen’ betekent. Jan ontwierp en maakte al zijn meubels zelf. Het bedrijfje deed het steeds beter en knecht Nico de Vries werd bij het bedrijfje betrokken, voor een weeksalaris van 50 cent. In 1909 werd de winkel uitgebreid met een naastgelegen pand. In 1911 werd de winkel verbouwd en uitgebreid met enkele modelkamers; iets wat compleet nieuw was in die tijd.


Dé oprichter van het familiebedrijf: Jan van Til.

Spaanse griep

Er braken moeilijke tijden aan. In 1918 brak de Spaanse griep uit, waaraan Jan op 46-jarige leeftijd overleed. Zoon Klaas en Grietje zeten het bedrijf voort. Een brand in 1919 veroorzaakte grote schade, maar aannemer Jan Ringers herstelde de winkel en voegde een extra verdieping aan het pand toe. Klaas ontwikkelde zich als een vakman en maakte in opdracht van klanten meubels en andere houtproducten op maat. Steeds meer personeel was nodig om alle aanvragen te kunnen verwerken. In 1928 trouwde hij met Grietje Frans; het stel kreeg vijf kinderen. De zonen Jaap en Piet kwamen naar de oorlog in het bedrijf. Het familiebedrijf durfde risico’s te nemen en investeerde telkens in aangrenzende panden. Zo werd Van Til steeds groter, ook qua naam.


Van Til aan de Boterstraat. (Foto: aangeleverd)


Meubelboulevards 

Mark van Til - de oudste zoon van Jaap - kwam in 1985 in de zaak aan de Boterstraat, nadat hij bij diverse collega’s stage had gelopen. Door de beperkte bereikbaarheid van oude binnensteden kwamen de meubelboulevards in opkomst. Een verhuizing naar Overstad was in de maak. Mark en zijn broer Frank bouwden een nieuwe, grote winkel op de plek van ijzerhandel van Dikema en Chabot aan de Noorderkade. Alle panden in de binnenstad werden verkocht om de financiering mogelijk te maken. Op 1 december 1989 werd de nieuwe showroom geopend door wethouder Leo Worm. De winkel had een verkoopoppervlakte van zo’n 5500 m2. De nieuwe locatie bleek een succes en al snel moesten er extra medewerkers worden aangenomen.


Het magazijn van Van Til aan het Luttik Oudorp, in 1974. (Foto: aangeleverd)


Hofleverancier

Het bedrijf bestond in 2004 maar liefst 100 jaar en kreeg het predicaat Hofleverancier. In de jaren daarna werden steeds meer panden en percelen op Overstad door Van Til aangekocht. Nadat de plastic tassenfabriek van buurman Birekoven aan de Noorderstraat in vlammen opging, werd een deel van dat perceel door Van Til overgenomen. De winkel kon daardoor met nog eens met 4500 m2 uitbreiden. Toen Scheer & Foppen in 2014 de huur opzegde, werd ook die ruimte door Van Til zelf in gebruik genomen en gebruikt voor meubelen van de merken Rolf Benz en Topform. Het totale designcentrum van Van Til Interieur heeft daarmee anno 2024 een oppervlakte van circa 15000 m2. Mobi Living, Comfort Chairs en Van Til Outlet maken deel uit van de Van Til Groep. 

Van Til aan de Boterstraat.
De vierde en vijfde generatie Van Til.