Alkmaarders met een inkomen tot 150% van het sociaal minimum kunnen in 2023 in aanmerking komen voor de AlkmaarPas.
Alkmaarders met een inkomen tot 150% van het sociaal minimum kunnen in 2023 in aanmerking komen voor de AlkmaarPas. (Foto: Alkmaarpas.nl)

AlkmaarPas nu ook voor middeninkomens

Politiek

ALKMAAR - De gemeente wil de AlkmaarPas in 2023 beschikbaar stellen voor mensen met een laag middeninkomen tot 150% van het sociaal minimum. Ook zullen de tegoeden voor inwoners die moeite hebben met rondkomen worden verhoogd. Het college komt met dit besluit om tegemoet te komen aan de hoge inflatie en energieprijzen. Senioren zullen 130 euro meer gaan ontvangen. Volwassenen tot de pensioensleeftijd 100 euro meer.

Gemeente wil tegemoetkomen aan hoge inflatie en energieprijzen

Momenteel hebben inwoners met een laag inkomen tot 120% van het sociaal minimum recht op de AlkmaarPas. Dit gaat omhoog naar 150%. Op de pas staan tegoeden die kunnen worden ingezet voor lidmaatschap bij een vereniging, sportactiviteiten, kosten voor schoolgaande kinderen, uitjes en andere activiteiten. Inwoners ontvangen de pas automatisch als zij bij de gemeente bekend zijn of kunnen deze aanvragen als zij daar recht op hebben. 

Wethouder Jakob Wedemeijer (SP) van onder andere Armoedebestrijding is positief gestemd over de maatregel: “Het is nooit genoeg, want de stijging van de energieprijzen en de inflatie is zo hoog, dat kunnen we als gemeente nooit helemaal oplossen. Ik ben wel heel blij dat we echt een forse beweging gaan maken en dat mensen ook daadwerkelijk iets gestort krijgen op een pas zodat ze er dingen van kunnen kopen die ze nodig hebben in deze tijden.”

Het tegoed op de pas zal nog niet vrij besteedbaar zijn. Wedemeijer: “Vanuit het verleden is dit systeem zo opgezet en dat is op korte termijn niet zo makkelijk op te lossen. Die mogelijkheid is wel in onderzoek, maar daarvan kan ik nog geen uitkomsten geven.” Het college wil tevens het aanvragen van de pas toegankelijker maken door deze ook digitaal toe te staan. Nu is dit alleen schriftelijk mogelijk. Middeninkomens zullen een lager tegoed krijgen dan inwoners onder de 120%. Ter vergelijking: senioren tot 120% krijgen 302 euro; senioren tussen 120 en 150% krijgen 172 euro. 

Uitzondering

Studenten en scholieren die voltijd onderwijs volgen en aanspraak kunnen maken op studiefinanciering hebben geen recht op de AlkmaarPas, tenzij zij zorg dragen voor een kind. Wedemeijer: “Ik vind dat heel jammer. Er is nu een bredere discussie gaande bij rechters of studenten kunnen worden toegelaten tot minimavoorzieningen. Ik wil eerst van de rechter een principiële uitspraak hebben. Dan kijk ik verder naar de mogelijkheden.” Uitwonende studenten die een hoge energierekening hebben en nauwelijks rond kunnen komen, kunnen aanspraak maken op de bijzondere bijstand. Daarbij kunnen inwoners die in de schuldhulpverlening zitten een AlkmaarPas krijgen als zij een inkomen hebben die hoger is dan 150%, omdat een deel van hun inkomen naar de aflossing van schulden gaat. Het inkomen ligt daardoor feitelijk lager dan de inkomensgrens.

Afbeelding
Expositie Henk van den Idsert bij museum en beeldentuin Nic Jonk Cultuur 14 uur geleden
Afbeelding
Koffie met een goed gesprek Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Open Podium Park De oude kwekerij Cultuur 15 uur geleden
Afbeelding
Gadjo Orkestra: Balkan & Beyond in De Brouwerij Cultuur 15 uur geleden
Afbeelding
Alkmaar komende vier jaar weer Regenboogstad Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Lancering VR-game ReAction tegen steekgeweld onder jongeren Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Lenna is gewend aan een koud huis: 'Bij anderen is het bloedheet' Duurzaam 7 feb, 16:30
Afbeelding
Unieke zoektocht naar de oorsprong van de Bergense School door Stedelijk Museum Alkmaar Cultuur 7 feb, 16:08
Afbeelding
Gemeente beëindigt contract Skybox AFAS stadion Algemeen 7 feb, 15:44
Afbeelding
Dit is wat Noord-Hollanders doen voor slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië Algemeen 7 feb, 15:43
Afbeelding
Leerlingen Jan Arentsz naar Gambia Algemeen 7 feb, 15:06
Afbeelding
Helderseweg Noord wordt 30-kilometerweg Algemeen 7 feb, 13:11
Afbeelding
Recital Frederic Voorn piano en Jens Vraa klarinet Algemeen 7 feb, 12:07