Koningsdag Alkmaar 2024: dit is het programma!

Uitgaan
Kom maar op met Koningsdag Alkmaar 2024.
Kom maar op met Koningsdag Alkmaar 2024. (Foto: Fer Korver)

ALKMAAR - Koningsnacht (26 april) en Koningsdag (27 april) Alkmaar komen er weer aan. Wat kun je dit jaar allemaal doen tijdens Koningsdag Alkmaar? Je leest het programma van 2024 hier!

Volop activiteiten tijdens Koningsdag in Alkmaar 

Alkmaar kleurt oranje op Koningsnacht en -dag met volop grote activiteiten en feesten op verschillende plekken in de gemeente. Van kleine podia met live muziek tot grote evenementen: voor jong en oud is van alles te doen door de hele gemeente Alkmaar heen. Dit zijn 8 grote activiteiten in Alkmaar tijdens Koningsdag 2024:

 1. Vrijmarkt met Koningsdag in Alkmaar
 2. Kinderkermis op Kerkplein
 3. Koningsdag en Koningsnacht Alkmaar Waagplein
 4. Muziek op het Hofplein in Alkmaar
 5. Muziek op de Paardenmarkt in Alkmaar
 6. Muziek op de Platte Stenenbrug in Alkmaar
 7. Muziek bij HAL25 tijdens Koningsdag
 8. Ritsevoort Eetcafé Pluim en Restaurant Mooi tijdens Koningsdag
 9. Victoriepark: Koningspark Festival; een speciale familiezone met muziek, springkussens en spelletjes voor alle leeftijden, en een feestgebied met disco voor bezoekers van 14 tot 17 jaar.

1. Vrijmarkt Koningsdag Alkmaar van 9.00 tot 17.00 uur

Misschien wel het leukste onderdeel van Koningsdag Alkmaar: de vrijmarkt. (Foto: Fer Korver)

De vrijmarkt in Alkmaar is de leukste markt van het jaar en op 26 april barst het feest al los. In de binnenstad start de vrijmarkt om 15.00 uur. Voor kinderen tot 14 jaar is er de speciale kindervrijmarkt op het Clarissenbolwerk. Artiesten en dj’s treden vanaf 18.00 uur verspreid door de hele stad op. Onder andere op de Paardenmarkt, het Waagplein, Hofplein, Platte Stenenbrug en op het Ritsevoort worden feesten georganiseerd.


Op Koningsdag gaat het feest door in alle dorpen en op locaties verspreid door Alkmaar. In Oudorp vind je de vrijmarkt (van 9.30 tot 13.30 uur) op het Nyenburghplein en zijn de vrijwilligers van de brandweer aanwezig met een demonstratie voor kinderen. In de middag kan er een drankje gedronken worden waarbij livemuziek gespeeld zal worden. DJ Luck en Jeffrey Lind maken er vanaf 14.00 uur een feestje van. In De Rijp is de vrijmarkt op het Jan Boonplein en wordt om 14.00 uur het traditionele steenwerpen georganiseerd.


Belangrijkste regels van het verkopen op de vrijmarkt:

 • Het is toegestaan tweedehands spullen van je zolder of uit je schuur te verkopen. Wat niet mag zijn bijvoorbeeld restpartijen uit beroepshandel, eten/drinken en lachgas.
 • Vrijdag 26 april mag je vanaf 15.00 uur je plek innemen.
 • Het is niet toegestaan plaatsen te markeren met lint, tape of verf.
 • Kindergebied: Park Clarissenbolwerk, tussen Ritsevoort en Bergerbrug (voor kinderen tot 14 jaar). Ook is er op het Kerkplein een kinderkermis. Deze duurt tot 17.00 uur.
 • Houd ingangen van winkels, horeca, woningen en nooduitgangen vrij.
 • Voor versterkte muziek is een vergunning nodig
 • Verkopen mag tot 27 april, 17.00 uur.

Alle spelregels voor de Vrijmarkt kan je nalezen vind je hier! 


Plattegrond Koningsdag Alkmaar.


2. Kinderkermis op Kerkplein

* Vrijdag 26 april (13.00 tot 22.00 uur) en zaterdag 27 april (09.00 tot 17.00 uur) is het kinderkermis met snoepkramen, oliebollen en kleine attracties op het Kerkplein, bij de Grote Kerk.

3. Koningsdag en Koningsnacht Alkmaar Waagplein

Zowel Koningsnacht (19.00 tot 23.30 uur) als Koningsdag (12.00 tot 20.00 uur) is er een programma op het Waagplein in Alkmaar. 

* Koningsnacht: Qmusic The Party 4 Uur Fout

* Koningsdag: Onder meer Hugo Joss & MC Den, Tom Haver, Sweet Le Freak, Jeffrey Lind en Max Christian. Check hier het volledige programma!

4. Muziek op het Hofplein op Koningsdag Alkmaar

Ben je dol op muziek en dansen? Dit jaar is het weer KingsNight & KingsDay op het Hofplein. KingsNight is van 18.00 tot 23.30 uur en KingsDay van 12.00 tot 20.00 uur. Locatie: Hofplein Alkmaar, centrum (kruising Magdalenastraat en Gedempte Nieuwesloot, of volg je gehoor naar de lekkerste deuntjes).  

* Koningsnacht: Team Rush Hour, Dirtybeatz, Dj DNS, William West en Bruun 

* Koningsdag: Walter Looks, Funky Soundsystem, Dj DNS, Mr. J Karet en Frenky Frizzante 

5. Muziek op Paardenmarkt

Tijdens Gramdioze Koningsdag van 12.00 tot 20.00 uur draaien de vetste artiesten uit binnen en buitenland op het volledig overdekte plein. Maar liefst 1000 m2 om uit je dak te gaan op Disco, House, Deep-house & Techno. Vrij entree, leeftijd: 18+

* Koningsdag: David Vunk, San Soda, Elias Mazian, Pablo Discobar Soundsystem en Tim Jules&Eindbaas

Koningsdag op de Paardenmarkt in Alkmaar. (Foto: Ed van de Pol)

6. Muziek op de Platte Stenenbrug op Koningsdag Alkmaar

Dit jaar wordt het Koningsdagfeest op de Platte Stenenburg wederom groots gevierd, op 26 april vanaf 17.00 tot 23.30 uur en 27 april van 12.00 tot 20.00 uur. Meer informatie volgt.

*Koningsnacht:

*Koningsdag:

Koningsdag Alkmaar 2023Koningsdag Alkmaar 2023: feest op de Platte Stenenbrug. (Foto: archief)

7. Muziek bij HAL25

Bij HAL 25 kun je van 13.00 tot 20.00 uur terecht op het grote festivalterrein waar je kunt dansen en sjansen op muziek uit alle windstreken, binnen kun je eten en keten en zijn er leuke workshops voor alle leeftijden. Nieuw dit jaar: een open podium en een bonte kinderparade, versier jezelf, of een ander en doe mee. Wie nog niet naar huis wil, kan naar ‘De Nachthalte’, van van 20.30 tot 02.00 uur.

*Koningsdag: Festivalterrein voor alle leeftijden van 13.00 naar 20.00 uur en aansluitend De Nachthalte van 20.30 tot 02.00 uur.

8. Ritsevoort Eetcafé Pluim en Restaurant Mooi

Eetcafé Pluim en Restaurant Mooij hebben weer zin in Koningsdag. Je kan hier terecht van 12.00 tot 20.00 uur. Programma volgt.

*Koningsnacht: DJ Jerone en live muziek van Hier

*Koningsdag: DJ Jim en live muziek van Prezz/Annelie

Het openbaar vervoer in Alkmaar

Omdat het op Koningsnacht en -dag drukker is dan normaal in de stad, wordt bezoekers aangeraden goed voorbereid op pad te gaan. De NS rijdt op Koningsdag met een speciale Oranjedienstregeling en zet op een groot aantal trajecten langere en extra treinen in. Connexxion zet overdag en ‘s nachts bussen in om mensen te vervoeren van en naar de evenementen. Fietsers kunnen hun fiets gratis kwijt in één van de bewaakte fietsenstallingen in het centrum van de stad.

Kom maar op met Koningsdag Alkmaar 2024!