Ecoprintkunst van Elly (70): straks ook in New York?

Cultuur
Elly Nederpeld uit Aarlanderveen exposeert in Nieuwkoop, Woerden én het Boskoopse Boomkwekerijmuseum. Hier met vlnr voorzitter Michiel Gerritsen, wethouder Gert van den Ham en Archeon-directeur Jack Veldman.
Elly Nederpeld uit Aarlanderveen exposeert in Nieuwkoop, Woerden én het Boskoopse Boomkwekerijmuseum. Hier met vlnr voorzitter Michiel Gerritsen, wethouder Gert van den Ham en Archeon-directeur Jack Veldman. (Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP - Ze kookt en stoomt en strijkt en naait. Klinkt als een keukenprinses en een huishoudtopper, maar Elly Nederpeld (70) is kunstenares. En ja, ze kookt, stoomt, strijkt en naait haar kunstwerken. Hoe dat eruitziet werd  woensdag 16 november duidelijk in het Boskoopse Boomkwekerijmuseum. Daar opende haar expositie ‘Toveren met blad’.

Morvenna Goudkade

Het is tijdens de opening afgeladen vol in het Boomkwekerijmuseum. Veel gasten wonen de opening bij. Behalve voorzitter Michiel Gerritsen en vrijwilligers zijn er familieleden van de kunstenares en andere genodigden. De kunstenares kent het kwekersdorp, want ze heeft er jarenlang gewoond. Geboren in Gouda, ging ze naar Boskoop en daarna naar Aarlanderveen, waar ze nu alweer 40 jaar thuis is. Nederpeld timmert aan de weg met ‘ecoprint’, een kunstvorm waarbij ze afdrukken van bladeren maakt op stof en papier. Die afdrukken worden gecombineerd met naaldkunst, wat bijzondere werken oplevert. 

‘Dit werk heeft internationale allure’

Nederpeld heeft het druk, want ze exposeert op drie plaatsen tegelijk: behalve in het Boomkwekerijmuseum Boskoop ook in het Reghthuys Nieuwkoop en het Stadsmuseum Woerden. Voor Jack Veldman, directeur van museumpark Archeon en gast bij de feestelijke opening in Boskoop, blijft het daar niet bij. “Dit heeft internationale allure”, zegt Veldman, die zeer lovend is over Nederpeld. “Dit kan ook zomaar in New York hangen.” De bescheiden Nederpeld wuift het weg, maar kan niet ontkennen dat veel mensen betoverd raken door haar werk. Al heeft ze er een praktisch verhaal bij over koken en strijken. “Ik kook de bladeren samen met het papier. In geval van textiel wordt het gestoomd. Daarna droog ik de afdrukken en strijk ik ze. Vervolgens ga ik met de naaimachine aan de slag.”

Nederpeld volgde een docentenopleiding textiel, maar koos niet voor het onderwijs. In plaats daarvan ging ze lesgeven bij kunstcentra en workshops houden. Ze bekwaamde zich in de Verenigde Staten en in Engeland. Sinds drie jaar maakt ze bladerkunstwerken, via ecoprint-technieken. 

Duurzaamheid

De Alphense wethouder Gert van den Ham heeft duurzaamheid in portefeuille en ziet dat terug in het werk van Nederpeld. “Elly hergebruikt alles”, prijst Van den Ham, die de expositie opent. “Ze drukt de bladeren af op gebruikt papier en textiel en geeft niet alleen het blad een tweede leven, ook de gebruikte materialen.”

De kunstenares vertelt boeiend hoe ze te werk gaat. Hoe ze bladeren en papier kookt in een grote pan, als een alchemist. “Ik stop er een roestige spijker bij en laat het dan een nachtje staan”, vertelt Nederpeld, die prachtige afdrukken laat zien in sepiatinten. “Die gematigde kleuren, dat komt doordat we in een gematigde zone zitten. In de tropen hebben planten veel uitbundigere verfstoffen, daar zou je heel andere kleuren krijgen.” Daar waar iedereen bladeren kan koken en strijken, ontstaat er vervolgens een kunstzinnig proces. “Het is eigenlijk heel eenvoudig”, vindt Nederpeld. “Maar het resultaat is heel verrassend, dat vind ik zelf ook spannend. Ik ga daarna aan de slag met gouddraad. Er ontstaat iets moois vanuit dat blad.” Haar werk is meestal abstract, soms wordt het verhaal iets meer verteld, zoals bij het werk ‘Herfstwandeling’. Dat is een lange rol met bladbedrukking en voetstappen, helemaal bewerkt met ecoprint en naaldkunst.

Expositie

De expo ‘Toveren met blad’ duurt tot en met 11 februari. Het Boomkwekerijmuseum is in de kerstvakantie geopend, maar van 9 januari tot en met 1 februari gesloten. Elly Nederpeld is op diverse vrijdagmiddagen aanwezig voor een toelichting.