Stichting SERN zorgt voor certificering in beveiligingsbranche

Nieuws
Rob Ackx is bij de stichting SERN vanaf het begin bestuurslid, waarvan de laatste negen jaar voorzitter.
Rob Ackx is bij de stichting SERN vanaf het begin bestuurslid, waarvan de laatste negen jaar voorzitter. Foto: Rob Langerak

BOSKOOP- In onze krant kon u al lezen dat Boskoper Rob Ackx is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding is uitgereikt door burgemeester Liesbeth Spies. Dit gebeurde op de ss Rotterdam, waarop de Stichting Security Expert Register Nederland (SERN) samen met veel geregistreerden en genodigden het 25-jarig jubileum vierde. Ackx is bij deze stichting vanaf het begin bestuurslid, waarvan de laatste negen jaar voorzitter.

Rob Langerak

Passievol vertelt hij over het ontstaan en de ontwikkeling van SERN. “Als rijksambtenaar bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken, waaronder de BVD (de voorloper van de huidige AIVD) en het Ministerie van Economische Zaken raakte ik betrokken bij de beveiliging van overheid en bedrijven en het toezicht daarop, zoals Urenco Almelo waar uranium met ultracentrifuge techniek wordt verrijkt, de kerncentrales in Dodewaard en Borssele, maar ook de kleinere in Petten, Delft, Arnhem en Wageningen. Ik zal nooit de prachtige blauwe gloed vergeten die je ziet wanneer je in de kern kijkt van een open reactorvat zoals in Delft of Petten.” Samen met zijn collega Bert Duijndam (op 20 september eveneens geridderd) zijn die activiteiten uitgevoerd. 

”Op een gegeven moment zijn wij door de Haagse Hogeschool benaderd om voor het facilitair management onderwijs een opleiding beveiliging te realiseren. Eerst deden wij dit voor de tweede- en derdejaars studenten en later ook voor vierdejaars. Heel leuk om te doen, want dankzij de vragen van de leerlingen konden wij ons lesmateriaal verder ontwikkelen. Dat materiaal ging nog verder op de schop toen ons was gevraagd er ook een post-hbo-opleiding van te maken. Deze opleiding was eigenlijk vooral bedoeld voor facilitairmanagers die met beveiliging te maken hebben. Maar al snel bleek dat er cursisten uit allerlei bedrijven en instellingen zich inschreven en ook beveiligingsadviseurs en technici.”

Ackx vertelt dat deze deeltijdstudie is gecertificeerd door CPION (Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland) als de post-hbo Registeropleiding DHM Security Management en al snel een groot succes was.

“Tijdens de studie maakt elke cursist een werkstuk (een zogenoemde Interne Security Audit) waaruit blijkt, waar en welke aanvullende maatregelen nodig zijn en wat het eerste aandacht vereist om tot een passende beveiliging te komen. Daarbij wordt ook gekeken naar toepasselijke wet- en regelgeving en normen.”

Later zijn daar de post-hbo registeropleidingen Security Techniek en Security en Recht bijgekomen. De drie post-hbo opleidingen tezamen bestrijken volgens Ackx dus een breed scala van onderwerpen.

“Vanuit de beveiligingswereld kwam de vraag om tot een certificering met keurmerkverlening te komen van deskundigen op het gebied van beveiliging. Daarbij werd gewezen op de manier waarop dit bijvoorbeeld voor accountants is gedaan”, legt hij uit. Dat resulteerde in 1996 tot de oprichting van de stichting SERN en de instelling van registers. “Geslaagden voor konden zich toen ook laten inschrijven in het Register Security Expert (RSE) van SERN. Later, na de uitbreiding van het aantal post-hbo opleidingen zijn een tweede, het Register Manager of Security (MSec) en derde, het Register Middenmanager Beveiliging (RMB), aan het RSE toegevoegd.”

Geregistreerden betalen jaarlijks een bijdrage om in het register te blijven. Dat geld gebruikt SERN voor het verlenen van studiebeurzen en prijzen, het houden van bijscholingsbijeenkomsten en deelname aan securitybeurzen.

Terugkomend op de ridderorde die Rob Ackx en Bert Duijndam kregen om met hun inzet en deskundigheid de beveiliging in Nederland op een hoger peil te brengen en te beschermen, vertelt hij dat zij deze onderscheiding heel erg op prijs stellen. “Niet alleen voor onszelf, maar vooral ook voor de beveiligingssector.”