Tess in Schone van Boskoop: ‘Ode aan vader en opa’

Nieuws
Tess Merlot, opgegroeid op de kwekerij van vader Dick van der Zwet, heeft een hoofdrol als kwekersdochter in De Schone van Boskoop.
Tess Merlot, opgegroeid op de kwekerij van vader Dick van der Zwet, heeft een hoofdrol als kwekersdochter in De Schone van Boskoop. ((Foto: Morvenna Goudkade)

BOSKOOP - Zangeres Tess Merlot (32), oftewel kwekersdochter Tess van der Zwet, heeft een hoofdrol in De Schone van Boskoop. De theaterproductie is een initiatief van producent Jean-Paul Karting, die 'verliefd' is op het mondiale sierteeltdorp Boskoop. Volgens de producent is de rol haar op het lijf geschreven. Het maakt de cirkel rond, vindt ook de zangeres. Vader Dick van der Zwet (64) is ‘hartstikke trots’.

Morvenna Goudkade 

Op de familiekwekerij zijn vader en dochter in de kas. Vader Dick kweekt Salix, ook sierwilg geheten. Vorig jaar kwam opeens Jean-Paul Karting langs, met scriptschrijver Jan Tekstra en ontwerpers voor licht en decor. “Ik dacht eigenlijk dat ze voor de planten kwamen”, vertelt de kweker. 

Hier op de kwekerij liggen mijn roots

“Van Jean-Paul wist ik dat hij belangstelling heeft voor plantjes. Maar ze waren ook geïnteresseerd in mijn bedrijf en de geschiedenis ervan. Ik vertelde dat ik het vak van mijn vader heb overgenomen en dat we vaak naar Engeland reisden om rozen te veredelen. Ook heb ik veel over Tess verteld.” Later werd duidelijk waarom de bezoekers zoveel interesse hadden. Er lag een pril idee voor een theaterproductie, maar er waren verhalen nodig, die tot verhaallijnen konden leiden. Het verhaal van de kweker en zijn dochter bleek een inspiratiebron. “Ik vind het heel bijzonder”, zegt de zangeres zelf. “Ik speel een kwekersdochter. Dat ben ik ook echt. Ik heb een heerlijke jeugd gehad, hier op de kwekerij, met zoveel ruimte. Ik realiseer me hoe belangrijk deze plek voor me is. Als mijn vader straks met pensioen gaat en de kwekerij moet stoppen, voelt dat als een mokerslag. Hier liggen mijn roots. Het maakt het heel persoonlijk.”

In het stuk worstelt haar personage met onbegrip tussen vader en dochter. Een universeel thema, zegt Jean-Paul Karting. Hij legt uit dat de theaterproductie gaat over emoties, familiebanden, menselijke relaties en gebeurtenissen. "Centraal staat dat mensen willen worden gezien. Dat maakt dat het stuk Boskoop eer aandoet, maar ook overstijgt. Mensen herkennen dingen uit hun eigen leven en eigen omgeving.” Karting, sinds vijf jaar inwoner van Boskoop, zag vorig jaar mogelijkheden voor een muziektheaterproductie van landelijke allure. Het dorp, wereldwijd bekend om de sierteelt, viert in 2022 het 800-jarig bestaan. "Sinds ik hier woon ben ik verliefd geworden op Boskoop", liet de producent eerder weten.

Karting verzamelde een ‘dreamteam’ met grote namen uit de theaterwereld. Zoals scriptschrijver Jan Tekstra, die werkte met talloze artiesten, van Andrea Bocelli en Herman Brood tot Maan. Het resultaat is theatervoorstelling De Schone van Boskoop, die vanaf medio juni te zien zal zijn. De titel verwijst niet alleen naar een beroemd Boskoops appelras, maar ook naar het unieke en onderscheidende van het kwekersdorp. Karting is blij met de deelname van Tess Merlot: "De rol is haar op het lijf geschreven."

Merlot voelt zich vereerd, zegt ze. “Ik durf inmiddels wel te zeggen dat ik zangeres ben. Maar actrice, dat is een ander verhaal. Heel fijn dat de producent en regisseuse Anne Suse de Blok zoveel vertrouwen in mij hebben. Het is een gedroomde rol voor mij. Ik zie het ook als een ode aan mijn vader en opa. Het maakt de cirkel rond.” In De Schone van Boskoop zal ze Nederlandstalig zingen. En dat als zangeres die het Franse chanson weer op de kaart wist te zetten? 

“Ja, heel bijzonder. Als ik in het Frans zing, kan ik toch altijd wat afstand houden, het is immers niet mijn moederstaal. Nu zing ik in het Nederlands en dan komt het ineens heel dichtbij.” Vader Dick zit straks vooraan bij de première, meldt hij. "Ik ben hartstikke trots, mag ik dat zeggen?”

Tess Merlot met haar vader, kweker Dick van der Zwet. 'Op de kwekerij liggen mijn roots'.