Nieuwe wandel- en fietsroute brengt historie van Koudekerk in kaart

Nieuws
Albert Dorrestein, voorzitter Historisch Genootschap Koudekerk, overhandigt de nieuwe fiets- en wandelroute door Koudekerk aan wethouder Relus Breeuwsma.
Albert Dorrestein, voorzitter Historisch Genootschap Koudekerk, overhandigt de nieuwe fiets- en wandelroute door Koudekerk aan wethouder Relus Breeuwsma. (Foto: Marieke Roggeveen)

KOUDEKERK AAN DEN RIJN – Op woensdag 20 september heeft wethouder Relus Breeuwsma van de gemeente Alphen aan den Rijn het eerste exemplaar van de nieuwe wandel- en fietsroute door Koudekerk aan den Rijn in ontvangst genomen. De opening vond plaats in eetcafé De Hoek van waaruit aansluitend een kort gedeelte van de route werd gefietst.

Door Marieke Roggeveen

De route, zeven kilometer voor wandelaars en vijftien kilometer voor fietsers, is samengesteld door het Historisch Genootschap Koudekerk, het Platform voor Recreatie en Toerisme (PReT) en Alphen Marketing. Beide routes leiden de deelnemers langs mooie uitzichten en eeuwenoude monumenten.

Historisch pand

Op historisch gebied valt er nog veel te ontdekken in het landelijk Koudekerk. Veel is er verdwenen, maar - zeker met een beetje fantasie - is er nog genoeg te zien en te genieten. Zo wees Albert Dorrestein, voorzitter van het Historisch Genootschap Koudekerk, op de historische achtergrond van eetcafé De Hoek. “Dit café is gevestigd in een monumentaal pand waarvan het oudste gedeelte, het witte deel, stamt uit 1680. In het verleden stond hier Herberg De Vergulde Valck, waar ooit de gemeenteraad vergaderde, bij gebrek aan een raadhuis. Een historisch pand, want er was een rechthuis, waag, stal en herberg.”

Ooit vier kastelen

Aansluitend stapten de genodigden op de fiets voor de ingekorte fietsroute met onder meer een stop bij de Mattenkade, een mooie rustplek met weidse uitzichten over de polders. Bij een volgende stop, Ridderhofstad Den Toll, vertelde Dorrestein dat Koudekerk ooit vier kastelen had en dat op deze plek al in 1306 een versterkt kasteel moet hebben gestaan. In de loop der tijd is het een buitenplaats met herenhuis geworden. 

Inwoners stimuleren om de fiets te gaan gebruiken

Daarna werd het verbouwd tot boerderij en is het nu een landhuis met kelders en nog een tegelvloer, vermoedelijk nog uit de 16e eeuw. Ook werd stilgestaan bij de Brugkerk. In documenten uit het jaar 1305 wordt al gesproken over de rooms-katholieke Sint Nicolaaskerk, die rond 1400 als laatgotische kerk de basis vormde voor de huidige kerk. In het routeboekje staan korte beschrijvingen van alle bezienswaardigheden die fietsers en wandelaars tijdens hun route passeren. 

Programma Fietshart

Naast de lancering van de nieuwe folder is ook het programma Fietshart toegelicht. De gemeente Alphen heeft de ambitie om dé fietsgemeente van Holland te worden. Om deze ambitie concreet te maken, heeft de gemeente het Programma Fietshart opgesteld. In oktober zal de raad het programma vaststellen. Breeuwsma: “In de afgelopen maanden hebben wij goed samengewerkt met verschillende instanties en ligt er nu een voorstel waar ik trots op ben en waar wij echt mee aan de slag kunnen. Onze plannen zijn erop gericht om meer mensen binnen onze gemeente de fiets te laten pakken: om te recreëren, om veilig naar school te gaan, en voor woon-werkverkeer Dit betekent: méér knelpunten oplossen, meer fietsenstallingen, nieuwe fietspaden aanleggen, zorgen voor een goede overstap van de fiets naar het openbaar vervoer en inwoners stimuleren om de fiets te gaan gebruiken.”

Enthousiast

“Zelf ben ik bijzonder enthousiast over het plan”, verklaarde Breeuwsma, “zelfs zo enthousiast dat ik nu meerdere dagen per week met de fiets naar mijn werk ga. Hier voel ik mij heel goed bij, het werkt dus écht! Kortom: ‘Wandelen & fietsen door landelijk Koudekerk’ is een waardevolle aanvulling op al bestaande fietsroutes door het Groene Hart en sluit goed aan bij het Programma Fietshart.”