20 van Alphen maakt nieuwe start

Sport
Joyce Verkerk en Tamara van der Zwaan zijn er bijna.
Joyce Verkerk en Tamara van der Zwaan zijn er bijna. (Foto: Rob Langerak)

ALPHEN - Na twee jaar van afgelastingen door corona, is afgelopen zondag eindelijk de 56ste editie van de 20 van Alphen gehouden. Het was de vuurdoop voor het nieuwe bestuur, dat het aandurfde om het roer drastisch om te gooien. Voor de deelnemers aan de langste afstand was het even wennen dat de polder niet meer is aangedaan en ook de bewoners van Aarlanderveen vonden het jammer dat het parcours ditmaal alleen de kern Alphen aandeed. Achteraf overheerst vooral tevredenheid bij het bestuur en de lopers over de 20 nieuwe stijl.

Rob Langerak

Behalve dat het hardloopevenement met twee rondjes van 10 kilometer binnen de stadsgrenzen blijft, is ook de start en finish verplaatst. Van het gemeentehuis in de Castellumstraat naar respectievelijk de Prins Bernhardlaan en het Burgemeester Visserpark. Verder ontbreken de namen van grote atleten, zoals Abdi Nageeye en Khalid Choukoud of bij de vrouwen Nina Brinkman. Daardoor zit een verbetering van het parcoursrecord uit 2007 van de Ethiopiër Eshetu Wendimu met 56’51” er voorlopig niet meer in. Winnaar van de wedstrijdloop 2023 Jasper Boot (Zaandam) hoeft zich echter zeker niet te schamen voor zijn winnende tijd van 1.05’.04” die hij op het winderige parcours loopt. Na ongeveer vijf kilometer laat hij zijn concurrenten Jeroen Kramer en Marco Versluis de hielen zien, om de overige 15 kilometer in zijn eentje te voltooien en uiteindelijk met bijna drie minuten verschil te finishen. Bij de vrouwen zegeviert de voormalig Nederlands kampioene marathon (2017) Mireille Baart in een tijd van 1.17’34” en daar is de 41-jarige atlete dik tevreden mee. “Ik hoopte op een podiumplaats, dus dit had ik niet verwacht” is haar reactie.

‘Een echt Alphens familiegebeuren’

Glimlachend

Tevreden glimlachend staat ook voorzitter Ronald Verkade even voorbij de eindstreep. “Wij hebben geen budget meer om toplopers te contracteren en hebben ons – naast de wedstrijdlopers – nu vooral ook gericht op de recreatieve lopers. Het moet weer een echt Alphens familiegebeuren zijn.” Dat gaat vooral op voor de Family Run van 1 kilometer, de 2,5 kilometer Fitloop, waaraan vooral ouders met hun kinderen meedoen. Maar ook de prestatielopen en businesslopen, variërend van 5 tot 20 kilometer trekken behoorlijk wat deelnemers. In totaal doen er ruim 4.700 fanatieke en gelegenheidslopers mee. “Iets minder dan de voorgaande edities, maar we zien deze nieuwe start vooral als een investering in de toekomst”, zegt voorzitter Verkade, die tussendoor ook even zijn rol als vader vervuld als zijn zoontje bij een van de kortere afstanden met betraande ogen over de finishlijn komt.

Glunderend

Lucas (12) en Benjamin (14) van der Voort laten glunderend hun medaille van de 2,5 kilometer zien. De oversteek van de Oude Rijn over de Julianabrug vinden zij niet zo moeilijk. “Die is kort na de start, dus dan ben je nog fit genoeg” laat Benjamin weten. “En de rest is helemaal vlak hè” voegt Lucas eraan toe. Benjamin eindigt in een tijd van 13’57”, maar moet zijn meerdere erkennen in zijn jongere broertje. Geen wonder vinden zij, want Lucas zit bij AAV’36 al bijna twee jaar op atletiek en traint daardoor regelmatig. Sportwethouder Gert-Jan Schotanus doet mee aan de prestatieloop van 20 kilometer. “Ik zie dit vooral als trainingsrondje, want voor de hele marathon waaraan ik volgende week meedoe. Ik hoop voor de organisatie dat de nieuwe opzet aanslaat.”

Oproep

In de nieuwe opzet valt ook de oproep om de straten langs het parcours te versieren en daaraan een wedstrijd te verbinden met een prijs voor de mooiste straat. De Fantasie Compagnie, die ook heeft gezorgd voor een aantal superhelden, strip-, sprookjes en fantasiefiguren en muzikaal vermaak op verschillende plaatsen rond het parcours, beoordeelt dat.