Laatste column van Erik Bobeldijk

Algemeen
Nog één keer het dagelijks Bestuur van Nieuw-West met Erik Bobeldijk (links).
Nog één keer het dagelijks Bestuur van Nieuw-West met Erik Bobeldijk (links). (Foto: Jaap Wals)

NIEUW-WEST - De laatste column van het zittende dagelijks bestuur van Nieuw-West. Deze keer Erik Bobeldijk.

Deze column wordt waarschijnlijk mijn laatste column als lid van het dagelijks bestuur van stadsdeel Nieuw-West. Er is namelijk een redelijk grote kans dat ik bij de komende gemeenteraadsverkiezing van 16 maart in de gemeenteraad wordt gekozen. Ik sta namelijk op de tweede plek voor de SP. De rol van gemeenteraadslid kan niet gecombineerd worden met de rol van stadsdeel-bestuurder. Normaal gesproken blijf ik lokaal bestuurder, totdat de collegeonderhandelingen zijn afgerond en de nieuwe lokale bestuurders bekend zijn. Dan kan ik mijn huidige taken aan hen overdragen.

Tijd om terug te kijken dus en iets te zeggen over mijn ervaringen als bestuurder. Mijn streven is altijd geweest om een bestuurder te zijn die naast bewoners staat en niet tegenover hen. Helaas lukte dat niet altijd. Bijvoorbeeld omdat bepaalde hardnekkige problemen alleen opgelost kon worden met maatregelen die niet fijn werden gevonden door alle bewoners of omdat het stedelijk beleid niet meer ruimte biedt voor andere maatregelen. Denk hierbij aan de aanpak van de verkeersdrukte op de Sloterweg en de aanpak van de parkeerproblematiek in Geuzenveld.

Sloterpark

Voor een mooi aantal zaken is het volgens mij heel goed gelukt om samen met bewoners op te trekken. Bijvoorbeeld bij de renovatie van het Sloterpark, waarbij bewoners een bomendeskundige kregen aangeboden die samen met hen én met het stadsdeel konden komen tot een oplossing die veel bewoners goed vonden.

Ik denk ook aan de aanpak voor de herinrichting van Plein ’40-’45. Zo’n zes jaar geleden gaf een grote groep bewoners aan niet tevreden te zijn over veel zaken die speelden op en rond het plein. Ik heb toen voorgesteld om samen met bewoners te kijken wat verbeterd kon of moest worden en hoe we dat het best konden doen. Ik vond het heel mooi om te zien dat een groep bewoners en ondernemers zich verbonden aan het verbeteren van dit plein en zich verenigden in de coalitie “Wij zijn Plein ’40-‘45”.

Buurtvertegenwoordigers

Ik heb me altijd het best op mijn plaats gevonden als ik een rol kon hebben bij de samenwerking tussen de ambtelijke organisatie en direct betrokken bewoners, ondernemers en andere organisaties. Vaak vulde de stadsdeelcommissie dit aan. Helaas niet altijd. Soms werd het politieke debat over beleid – waarover niet de stadsdeelcommissie beslist, maar de gemeenteraad – nogmaals over gedaan in de stadsdeelcommissie. Dit gemeenteraadje spelen werkte verwarrend en heeft het risico dat er valse verwachtingen werden gecreëerd.

Ik zet mij de komende vier jaar dan ook liever in voor alle Amsterdammers via de gemeenteraad. Ik neem mijn kennis en ervaring van Nieuw-West, het prachtige en grootste stadsdeel van Amsterdam, als waardevolle bagage mee.

Ik kijk met veel plezier terug op acht mooie jaren en ik dank iedereen met wie ik samen heb gewerkt van harte.

Erik Bobeldijk,
lid dagelijks bestuur stadsdeel Nieuw-West