Boot Helena vaart niet meer tussen Oeverlanden en Amsterdamse Bos

Algemeen
Veerpont Helena in betere tijden. Nu ligt de boot aan wal.
Veerpont Helena in betere tijden. Nu ligt de boot aan wal. (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST - Voor fietsers en wandelaars is de veerverbinding tussen Oeverlanden en het Amsterdamse Bos essentieel. De vertrouwde boot Helena vaart elke weekend van half april tot half oktober. Alleen, dit jaar niet. Vandaar dat mensen tevergeefs aan de oever stonden uit te kijken naar de boot die hen zou overbrengen. Want dat gebeurt al decennia door een groep enthousiaste vrijwilligers.

De gemeente Amsterdam gaf tot voor kort subsidie om Helena te laten varen. “De wethouder is nog aan het dubben of er wel subsidie gegeven moet worden voor zo’n ‘niet-noodzakelijk’ project”, vertelt Rosa Lindenburg, die veelvuldig gebruik maakte van deze voorziening. “Bewoners van Nieuw-West worden nu achtergesteld bij de bewoners van Zuid die veel makkelijker toegang hebben tot het Amsterdamse Bos. Dit knetterlinkse bestuur vergeet de bewoners die niet met de auto of vliegtuig op vakantie kunnen.” De Oeverlanden en Amsterdamse Bos zijn een vast onderdeel van de recreatie van Nieuw-West en steeds meer bewoners ontdekken deze veerverbinding. “Maar de gemeente vindt het ‘te duur’. Dat is tegenstrijdig met het welzijnswerk in Nieuw-West die mensen juist op de fiets willen krijgen.”

Mislukt

De veerpont is al eens uitbesteed, maar volgens Rosa is dat mislukt. “Het was een veel te kleine boot en er was geen vriendelijkheid en binding met de klanten. Toen kwam de oude club van Helena tot ieders tevredenheid terug. In plaats van dat ons gemeentebestuur nu blij is met zo’n vaste inzet van vrijwilligers, worden ze afgeknepen. Laten we hopen dat men daar tot bezinning komt, want er is grote verontwaardiging bij de mensen die een uitje met de pont leuk vinden met de vaste groep oudere vrijwilligers”, weet Rosa.

Om het pontje twee dagen per week in het seizoen te laten varen kost zo’n 40.000 euro volgens de gemeente. Volgens een woordvoerder van het stadsdeel Nieuw-West lopen er gesprekken met een nieuwe exploitant om in ieder geval op zondag een veerpontje te laten varen. Binnenkort is daar meer duidelijkheid over.