Waar kan je schaatsen in Amsterdam?

Algemeen
Ook al liggen de grachten van Amsterdam deze winter niet dicht, er kan toch worden geschaatst in Amsterdam.
Ook al liggen de grachten van Amsterdam deze winter niet dicht, er kan toch worden geschaatst in Amsterdam. (Foto: Pixabay)

AMSTERDAM – De temperatuur duikt voorzichtig weer onder het vriespunt, dus dat betekent dat de schaatskoorts flink toeneemt! Waar kan je schaatsen in Amsterdam? Dat vertellen we je graag. Want ook al werken de winters de afgelopen jaren niet echt mee is er geen reden om jouw schaatsen niet uit het vet te halen!

De afgelopen jaren heeft Amsterdam zich als een echte schaatsstad op de kaart gezet. Weliswaar is de hoofdstad nog geen Sneek, Lemmer of Bolsward, maar dat kan de schaatspret niet drukken. Grote schaatsevents en een gezonde ondernemersgeest brachten mensen massaal op twee ijzers. En ook deze winter kun je op heel veel plekken schaatsen in Amsterdam. Oók als de grachten, sloten, kanalen en plassen niet dichtvriezen en je dus niet kunt schaatsen op natuurijs (op de grachten) in Amsterdam.

Schaatsen slijpen Amsterdam

First things first: waar kun je in Amsterdam je schaatsen laten slijpen? Eigenlijk op te veel locaties om op te noemen. Kun je ergens schaatsen huren of kopen in Amsterdam? Dan kun je ervan uitgaan dat je er ook je schaatsen kunt laten slijpen.

Jaap Eden IJsbaan

De Jaap Eden IJsbaan is weer geopend! Tot en met zondag 19 maart kun jij elke dag van de week je rondjes maken. De grootste en meest bekende schaatsbaan van Amsterdam beschikt over een overdekte ijshal én een unieke onoverdekte buitenbaan. Of je nu zelf aan je conditie wilt werken of op zoek bent naar ijspret met de kids, de ijsbaan is dagelijks geopend voor publiek.

Voor scholen en bedrijven is het mogelijk om de ijsbaan exclusief af te huren op publieke tijden. Op de website vind je hier alle informatie over. Ook biedt de Jaap Eden IJsbaan schaatslessen en diverse clinics. Zo kun je er bijvoorbeeld alles leren over curling en een ijshockeytraining volgen. Wil je een winters kinderfeestje vieren? Dan kun je met al jouw vriendjes en vriendinnetjes vrij schaatsen op de ijsbaan. Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op www.jaapeden.nl.

ICE*Amsterdam

We hebben het een jaar zonder moeten doen, maar dit jaar is ICE*Amsterdam terug. En hoe! Het Museumplein is omgetoverd tot een wondere winterwereld en dus kun je volop genieten van schaatsen op het Museumplein. Op de gezelligste schaatsbaan van Nederland kun je heerlijk schaatsen in hartje Amsterdam. Glijd langs het Rijksmuseum, duik onder een replica van de Magere Brug door en warm lekker op met een mok warme chocolademelk. Deze unieke winterse beleving op één van de mooiste plekken van de stad kun je tot en met 5 februari 2023 meemaken! Meer informatie over ICE*Amsterdam vind je op www.iceamsterdam.nl. Deze winter kunnen kinderen meedoen aan een gratis schaatsclinic, tijdens de Samen Schaatsen Elfstedentoer. Bijzonder aan de clinics is dat er schaatsframes aanwezig zijn voor kinderen met een fysieke beperking. Dankzij deze nieuwe ontwikkeling doen ook kinderen die niet zelfstandig kunnen staan of lopen, toch mee met de ijspret. De toer start 10 december op het Museumplein in Amsterdam.

schaatsen amsterdam waar
Ook kinderen met een fysieke beperking kunnen komen schaatsen op het Museumplein. (Foto: Stephan Tellier..

Schaatsen op het Rembrandtplein

Eén van de jongste tradities van Amsterdam: schaatsen op het Rembrandtplein! Zeg je winter, dan zeg je schaatsplezier in het centrum van de stad. De ijsbaan op het Rembrandtplein verzekert jong en oud van uren schaatsplezier. De lampjes hangen in de bomen, de sneeuwkanonnen blazen op volle kracht en in de knusse houten chalets wordt de glühwein volop geschonken. Heb je geen eigen schaatsen? Geen probleem. Voor een klein bedrag kun je hier schaatsen huren. Check www.ijsbaan.amsterdam voor meer informatie!

Indoor schaatsbaan Gelderlandplein

Ook de overdekte schaatsbaan Gelderlandplein is weer open! En schaatsen in het winkelcentrum is nu nog gezelliger dan ooit. Laat de allerkleinsten veilig hun eerste schaatsmeters maken of laat jouw kids genieten van ijspret, terwijl jij zelf gaat shoppen. Schaatsen kun je ter plekke huren. Na het schaatsen staat er voor jou en jouw kinderen een lekkere winterse traktatie klaar! Kijk op www.gelderlandplein.nl voor de openingstijden.

Het Amsterdamse Winterparadijs RAI

Het grootste winterevent van Nederland vindt plaats bij RAI Amsterdam: het Amsterdamse Winterparadijs! Bereid je voor op ruim 3400 vierkante meter aan ijspret. Vanaf 15 december 2022 tot en met 1 januari 2023 geniet je van de gaafste winterse activiteiten in een unieke kerstsfeer. Van een grote ijsbaan binnen en buiten tot een reuzenrad, draaimolen en langlaufen; het winterparadijs is groter dan ooit. Natuurlijk maken ook diverse topartiesten opnieuw hun opwachting. Kijk op www.winterfestivalamsterdam.com en zorg ervoor dat jij dit wonderlijke winteravontuur dit jaar zelf meemaakt!

Schaatsen Bosbaan Amsterdam

Ook op de Amsterdamse Bosbaan kun je schaatsen! Althans, op 15 december 2022 zijn daar meters op het ijs gemaakt (check de video hier). Let op! Officieel staat in de IJsmeester-app (check deze altijd voor je op natuurijs gaat schaatsen!) niet aangegeven dat je op de Bosbaan kunt schaatsen, dus dit is op eigen risico. Alleen via de app weet je zeker waar je veilig kunt schaatsen in Amsterdam.

Veel schaatsplezier!

schaatsen amsterdam natuurijs waar