Geuzenveld en Slotermeer krijgen 3.000 extra woningen

Algemeen
Lodewijk van Deysselbuurt is van de buurten die de komende tien jaar wordt vernieuwd.
Lodewijk van Deysselbuurt is van de buurten die de komende tien jaar wordt vernieuwd. (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - De komende tien jaar komen er zo’n 3.000 nieuwe woningen en nieuwe voorzieningen in Geuzenveld en Slotermeer bij. De afgelopen jaren zijn al veel scholen vernieuwd en woningen opgeknapt of gebouwd. Een aantal projecten worden al gebouwd of zijn klaar, zoals in de Nolensstraat Zuid, het Van Swietenhof en Rousseaubuurt.

De gemeente Amsterdam heeft met de woningcorporaties Rochdale, Eigen Haard en Stadgenoot afgeproken om ruim 1.700 woningen te gaan bouwen en 650 woningen op te knappen. Het gaat om: Lodewijk van Deysselbuurt (Rochdale): opknappen van ongeveer 650 woningen, nieuwbouw van ongeveer 1.200 woningen, bedrijfsruimte, jongerencentrum, school, gezinsopvang en buurtcentrum; Jan de Louterbuurt Noord (Eigen Haard): nieuwbouw van ongeveer 110 woningen;Thomas à Kempislocatie in Rousseaubuurt (Stadgenoot): nieuwbouw van ongeveer 85 sociale huurwoningen.Struijckenkade (Rochdale en Stadgenoot): nieuwbouw van ongeveer 180 sociale  en 130 middeldure huurwoningen.

Verschillende woningen

Er zijn meer, maar ook verschillende soorten woningen nodig. Er zijn bijvoorbeeld te weinig woningen voor gezinnen, ouderen en jongeren die in hun eigen buurt willen blijven wonen. Daarom knappen woningcorporaties en andere vastgoedeigenaren de komende jaren woningen op. En bouwen zij nieuwe, duurzame woningen, die betaalbaar zijn en geschikt voor lagere en middeninkomens, verschillende leeftijdsgroepen en gezinsvormen.

Er wordt extra ruimte voor nieuwe voorzieningen gemaakt en daarbij wordt ook rekening met ondernemers en bedrijven gehouden. Ook wordt de openbare ruimte opgeknapt. Bewoners hebben daarbij een belangrijke rol. Zij dachten mee en stemden ook op de vernieuwingsplannen.