Invoering betaald parkeren Slotermeer, Sloterdijk en Ookmeer in zomer 2025

Nieuws
In zomer 2025 zijn Slotermeer, Sloterdijk en Ookmeer aan de beurt met betaald parkeren.
In zomer 2025 zijn Slotermeer, Sloterdijk en Ookmeer aan de beurt met betaald parkeren. (Foto: Gemeente Amsterdam)

AMSTERDAM - In Nieuw-West, Noord, Sloterdijk en Zuidoost wordt betaald parkeren ingevoerd en uitgebreid. Bewoners konden vorig jaar reageren op de plannen voor betaald parkeren in Noord en Sloterdijk. Daar is naar geluisterd en er zijn aanpassingen gedaan in de plannen en de planning.

Bedrijven in Sloterdijk Poort en Sloterdijk de Heining krijgen meer parkeervergunningen: één per 2,5 voltijdsmedewerkers. Zo komt de gemeente ondernemers tegemoet die zich zorgen maakten over voldoende parkeerplek voor hun medewerkers. In Sloterdijk Poort en Sloterdijk De Heining wordt een proef gedaan met betaald parkeren van 19.00 uur in de avond tot 6.00 uur in de ochtend in plaats van overdag. Verschillende ondernemers wilden dit. Veel werknemers in dit gebied zijn namelijk afhankelijk van een auto. Een jaar na invoering wordt gekeken of dit heeft geleid tot een acceptabele parkeerdruk overdag. Het gebied Bretten-Oost wordt toegevoegd aan Nieuw-West 1 in plaats van Nieuw-West 8. Dit zorgt voor meer duidelijkheid bij de verdeling van parkeervergunningen en houdt de parkeerregels overzichtelijk.

Invoering betaald parkeren

Ook de volgorde van waar en wanneer betaald parkeren in Nieuw-West, Noord, Sloterdijk en Zuidoost begint is veranderd. Dit betekent dat niet alle buurten tegelijk starten, maar in delen. Zo wordt er voor gezorgd dat de invoering soepel verloopt en kunnen sommige gebieden sneller aan de beurt komen. In zomer 2025 komen Slotermeer, Sloterdijk en Ookmeer.

Meer dan 2.000 mensen en bedrijven hebben gereageerd op de plannen voor betaald parkeren. De reacties, aanpassingen en wat het betekent voor bewoners en bedrijven in Sloterdijk zijn te vinden via:  https://www.amsterdam.nl/parkeren/uitbreiding-betaald-parkeren-sloterdijk/..

Definitief besluit

Op 11 april worden in de commissie Mobiliteit, Openbare Ruimte en Luchtkwaliteit de definitieve voorstellen, Nota’s van Beantwoording en de aangepaste stadsbrede fasering en planning besproken. De gemeenteraad neemt daarna een definitief besluit over de voorstellen, naar verwachting eind april of mei.

Als de plannen goedgekeurd worden, krijgen bewoners en bedrijven informatie over hoe ze een parkeervergunning kunnen aanvragen. Dit gebeurt ongeveer twee maanden voordat het betaald parkeren start.