Leerlingen Louis Bouwmeesterschool herdenken bij eigen monument

Nieuws
Comitélid Pim Ligtvoet samen met groep 7/8-leerlingen Jayliaah, Aybüke, Eyad, Boyan, Hilmi en Leyana.
Comitélid Pim Ligtvoet samen met groep 7/8-leerlingen Jayliaah, Aybüke, Eyad, Boyan, Hilmi en Leyana. (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - Elke donderdag voor de meivakantie wandelen de leerlingen van de Louis Bouwmeesterschool in Slotervaart naar hún monument, de Bevrijde Vogel op het Sierplein. Dit jaar was er naast tekeningen en gedichten ook nog een onthulling.


 Door Shirley Brandeis

‘Kinderen uit alle culturen en met alle religies leren in de klas met elkaar om te gaan’

“Elke oorlog is een oorlog teveel”, sprak schooldirecteur Ingeborg van der Meulen bij het monument dat de school twintig jaar geleden adopteerde. “We herdenken de oorlog van 1940-1945, en al die onschuldige mensen die toen dood zijn gegaan. We willen dat zo’n oorlog nooit meer gebeurt.”

Dat is tot nu toe niet gelukt en veel mensen, ook in Nieuw-West, voelen dat dagelijks. Op de Louis Bouwmeesterschool hebben leerlingen familieleden in Afghanistan, Syrië, Ethiopië, Gaza, Oekraïne en andere landen waar oorlog is. “Al deze verschillende werelden zitten bij ons op school, samen in een klas”, staat op de website van de school. “Kinderen uit alle culturen en met alle religies zitten naast elkaar en leren met elkaar om te gaan.”

Vrijheid in Nederland

Dat gaat niet altijd makkelijk of zonder wrijving. De school benadrukt dan ook dat men vóór vrede is en tegen oorlog, waar dan ook. Reden genoeg om ook dit jaar weer samen op het plein te staan voor de herdenking op 4 mei. Om met lessen op school over oorlog en vrede de kinderen bewust te maken van de vrijheid, waarin we in Nederland leven. De Tweede Wereldoorlog is daarbij het uitgangspunt en ook hedendaagse oorlogen en conflicten worden besproken in de klas.

Draaibare kubus

Om de leerlingen en iedereen in de buurt te laten inzien dat de oorlog van 1940-1945 echt een wereldoorlog was, staat er sinds kort naast het monument Bevrijde Vogel nog een monument: een draaibare kubus die op zes kanten de vele kanten van de oorlog toont. 

Want wat gebeurde er bijvoorbeeld in Nederlands-Indië? Of welke verzetsmensen en soldaten met roots in Suriname of Marokko streden hier mee voor de vrijheid?

Koning van Marokko 

“Zoveel mensen van buiten Nederland streden mee. Het was een wereldoorlog”, vertelde Pim Ligtvoet eerder al in de Westerpost.

Als lid van het 4 en 5 mei comité Slotervaart was Ligtvoet een van de initiatiefnemers van het nieuwe monument. Met als doel: laten zien dat de oorlog die we op 4 mei herdenken iedereen aangaat.

“Op de kubus zie je de koning van Marokko bijvoorbeeld, en de Marokkaanse soldaat El Achir ben Bouali die bij Zandvoort dood aanspoelde. Er wonen veel mensen van Marokkaanse afkomst in Nieuw-West. Op deze manier kunnen we het land van hun roots bij de herdenking betrekken.”

Verzet geeft hoop

Een van de kanten van de kubus bevat tekeningen en teksten van leerlingen van de Louis Bouwmeesterschool. “Het verzet geeft hoop. Laten we hopen op een goede afloop”, dichtte Redouan. Tijdens de herdenking sierden nog veel meer kleurrijke tekeningen het stukje plein waar de monumenten staan. Samen met de gedichten die leerlingen deze kinderherdenking voordroegen, werd het echt een herdenking voor en door de buurt.

Op 4 mei is er ‘s avonds een reguliere herdenking.