Tentoonstelling Bellamybuurt in Amsterdam Museum

Cultuur
Politie op de Zeedijk.
Politie op de Zeedijk. (Foto: Eveline Renaud)

AMSTERDAM - Van 23 februari 2024 tot en met 5 januari 2025 is in het Amsterdam Museum aan de Amstel een nieuwe editie van Collecting the City te zien. Voor de vierde keer slaan museum en stad de handen ineen om verhalen van Amsterdam voor het voetlicht te brengen. Deze keer zijn de deelnemende partners Kazerne Reigersbos, Ongekend Zeedijk en Museum om de Hoek.

Voor de tentoonstelling Collecting the City #4 ging het Amsterdam Museum, net als in voorgaande edities, samen met partners uit de stad op zoek naar verschillende verhalen en perspectieven uit de stad. Vanuit cultureel centrum Kazerne Reigersbos wordt door een groep jonge makers een visie gepresenteerd op de toekomst van hun buurt.

Verhalen uit de stad

In de mini-expositie Ongekend Zeedijk wordt bewoners, ondernemers en kunstenaars van de Zeedijk de vraag onderzocht van wie de Amsterdamse binnenstad is en wordt stilgestaan bij de vele verhalen die over de eeuwenoude Zeedijk te vinden zijn. Ook Museum om de Hoek is tijdens deze editie weer present. Ditmaal met buurtverhalen uit de stadsdelen Noord en West.

‘’Collecting the City editie 4 vertelt de nieuwe verhalen van oude bekende plekken. Bekend voor de bewoners en ondernemers, maar misschien wel onbekend voor de bezoeker van het museum. De verschillende partners nemen bezoekers mee in hun wijk en hun buurtmusea om ons meer inzicht te geven over waar ze nu staan als buurtgemeenschap, waar ze tegenaan lopen en waar ze veel inspiratie uithalen. Maar ze vertellen vooral wat ze doen voor hun buurt en waarom daar vaker en langer bij moet worden stilgestaan”, aldus Gonca Yalçiner, hoofd educatie en participatie van het Amsterdam Museum Kazerne Reigersbos De Kazerne is een cultureel centrum en broedplaats in Reigersbos, een wijk in Amsterdam Zuidoost.


Biljartpoppetje uit de Bellamybuurt. (Foto: Monique Vermeulen; Amsterdam Museum)

“Mensen krijgen hier de mogelijkheid om samen te komen, met een focus op talentontwikkeling, ondernemerschap en buurtparticipatie. Dat trekt ook veel jonge makers en kunstenaars aan. Acht van hen hebben zich verenigd onder de naam Future Tellers. In de tentoonstelling van de Kazerne stellen zij zich voor en laten ze hun visie zien op hun buurt, Reigersbos. Onder begeleiding van diverse partners en kunstenaars gaan ze gedurende de looptijd van de tentoonstelling met buurtbewoners in gesprek en werken ze in het museum samen aan een kunstinstallatie, die gedurende de looptijd van de tentoonstelling blijft groeien. 

Ongekend Zeedijk

De Zeedijk is een van de oudste straten van Amsterdam. Vanwege haar ligging aan de haven is het altijd een plek van aankomst geweest. Daarmee is het een plek waar verschillende leeftijden en culturen samenkomen. Haring Arie, de Surinaamse, Joodse en Chinese gemeenschappen, de queer- en jazzscene, jonge creatieve ondernemers, allemaal voelen zij zich hier thuis. Toch heerst ook hier de vraag: hoelang nog en van wie is de binnenstad eigenlijk? Co-curator Ravenna Westerhout onderzoekt dit in de expositie Ongekend Zeedijk samen met kunstenaars Susan Kooi, Neil Fortune en Tja Ling Hu. De tentoonstelling is een vervolg op het co- creatieproject ONGEKEND.ZEEDIJK dat in 2021 en 2022 plaatsvond in samenwerking met Gemeente Amsterdam, Amsterdam 750, Aanpak Binnenstad, NV Zeedijk, BIZ Zeedijk, W139 en de bijna honderd ondernemers, bewoners en bezoekers die voor dit project gesproken zijn.

“Met lokale bewoners, ondernemers, creatievelingen en (jonge) Amsterdammers zijn wij op zoek gegaan naar een stedelijke identiteit op basis van de ongekende verhalen van de Zeedijk. Want van wie is de stad nou eigenlijk? Wat is het verhaal dat verteld moet worden? En hoe laten we (jonge) Amsterdammers weer eigenaarschap voelen over dat verhaal”, vertelt Ravenna Westerhout, initiator ONGEKEND.ZEEDIJK

Museum om de Hoek

Tijdens deze vierde editie van Collecting the City is Museum om de Hoek opnieuw een samenwerkingspartner. In deze editie stellen drie buurtmusea zich voor en delen zij bijzondere verhalen uit hun buurt. Bellamy BuurtMuseum geeft met warm buurtkamergevoel een kijkje in de Bellamybuurt in Amsterdam-West. Atelier Volten, gevestigd in Amsterdam Noord, toont een aantal toonaangevende werken van Noordeling beeldhouwer André Volten (1925-2002), waarvan 21 beelden in de openbare ruimte in Amsterdam te zien zijn, en het Pianola Museum uit de Jordaan duikt in de geschiedenis van de zelf spelende piano. Deze drie verschillende verhalen uit Amsterdam Noord, centrum en West nodigen de bezoeker uit om zelf de buurten in te duiken op zoek naar meer. 

Collecting the City 

Collecting the City is dé plek waar het Amsterdam Museum de levendige stad Amsterdam verzamelt en presenteert, in samenwerking met verschillende partijen en groepen in de stad. Binnen dit project delen buurtmusea, netwerken, lokale kunstenaars en bevlogen bewoners verhalen en objecten waarvan zij vinden dat het past in een museum over Amsterdam.


De knoop van Andre Volten. (Foto: Nico Boink)

Tijdens elke editie van de tentoonstelling worden nieuwe makers uitgenodigd om hun ideeën te tonen. Denk aan een vernieuwend perspectief op het verleden, een mooi of pijnlijk moment in het heden of een nieuwe toekomstvisie op de stad. Vaste partner is de stichting Museum om de Hoek, waartoe 23 buurtmusea uit Amsterdam behoren. De tentoonstelling is te zien van 23 februari 2024 tot en met 5 januari 2025 in het Amsterdam Museum aan de Amstel, Amstel 51.