Column: Van het stadsdeelbestuur

Nieuws
Afbeelding
(Foto: archief)

Een verbonden stad 

“In het Zeeuwse Kapelle rust Ibrahim Asem, een Syrische soldaat die in 1945 als onderdeel van de Franse troepen in Drenthe landde om het Canadese leger bij te staan in de bevrijding van Noord-Nederland. Hij stierf in een fataal vuurgevecht achter een Drentse schuur. Voor sommige mensen kan een individuele daad in een wereldoorlog een vonkje interesse aanwakkeren en verbinding creëren.

Het verhaal had zo op de draaibare kubus op het Sierplein in Nieuw-West gepast. Initiatiefnemer en historicus Pim Ligtvoet ontwikkelde het monument om bewoners te onderwijzen over de Tweede Wereldoorlog en om bewoners met verschillende achtergronden te betrekken bij de herdenking op 4 mei.

Schrijver Maurits de Bruijn spreekt dit jaar bij het Homomonument. In zijn voorgepubliceerde toespraak schreef hij iets dat me raakte. Hij realiseerde zich dat hij op twee gronden in een concentratiekamp had kunnen belanden. Omdat hij een Joodse man is en omdat hij queer is. Hoe deze identiteiten overlappen, vertelt ons iets over de pluriformiteit binnen individuen. Het belang van de mens in elkaar blijven zien, omdat we anders de weg vrij maken naar dehumanisering.

Inclusief herdenken, daar sta ik voor. Onbekende verhalen vanuit meerdere perspectieven uitlichten waarmee we de traditie van herdenken kunnen verstevigen en vergroten. De Tweede Wereldoorlog heeft diepe wonden in Amsterdam achtergelaten. Driekwart van de toenmalige Joodse bevolking van Amsterdam is vermoord. Ook Roma en Sinti werden slachtoffer van genocide door de nazi´s. Bij het Homomonument staan we ieder jaar stil bij de systematische onderdrukking van homoseksuelen en om toekomstige generaties te inspireren bij hun strijd tegen discriminatie.

De diepe wonden die we als stad hebben, kunnen we alleen verlichten als we in elkaars pijn delen. Als we een plek geven aan de verschillende emoties en gedachten die onder bewoners leven, zodat alle Amsterdammers zich gezien en gehoord voelen. Het gebeurt al volop. Uit het Nationaal Vrijheidsonderzoek bleek vorig jaar dat meer dan de helft van de Nederlanders het herdenken van de Nederlandse oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog individueel aanvult met gevoelens en gedachten over andere oorlogen en vredesoperaties.

Op 4 mei staan we stil bij onze gedeelde geschiedenis. Wie niet op de Dam herdenkt, wees welkom bij de lokale herdenkingen in Nieuw-West: aan de Haarlemmerweg, op het Joop Woortmanplein, aan de Meer en Vaart (Sloterplas), op Plein ‘40-’45, op het Sierplein en aan de Osdorperweg. We komen opdagen voor de Joodse gemeenschap omdat hun pijn onze pijn is. We voeren het gesprek over de betekenis van 4 mei, omdat het verleden doorwerkt in het heden. Zo creëren we een verbonden stad met niet alleen een gedeelde geschiedenis maar ook een gezamenlijke toekomst.”

Emre Ünver, stadsdeelvoorzitter Amsterdam Nieuw-West