Allereerste Groenroute in groenste wijk van groenste Stadsdeel

Uitgaan
Een van de te bewonderen fraaie tuinen in Geuzenveld.
Een van de te bewonderen fraaie tuinen in Geuzenveld. (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST - Een primeur! Zaterdag 10 juni is er de allereerste Groenroute Geuzenveld. Met plattegrond kun je dan te voet, te fiets of anders langs fraaie tuinen van bewoners, toffe groenplekken en bijzondere openbare beplanting.

Door Shirley Brandeis

Al twaalf jaar woont Susanne Meijles in het groenste stadsdeel van Amsterdam, in een wijk die groen ademt. Onder andere Tuinpark TIGENO, Fruittuin van West, Mijn Stadstuin en Nijkamp Schooltuin liggen in Geuzenveld. Tel daarbij op de vele huizen en organisaties (De Brug, Geuzenhoek Cordaan) met tuinen en je vraagt je af waarom er niet eerder een Groenroute is georganiseerd.

Toekomstcafé

“Bewoners en andere betrokkenen zijn heel actief bezig om Geuzenveld mooier te maken,” vertelt buurtbewoner Susanne. “In de groep ‘Samen voor het Lambertus Zijlplein’ praten we over de buurt en maken we mooie plannen. Denk aan culturele activiteiten, vuilprikacties, kinderactiviteiten, sport en dus ook vergroening.” Alle goede plannen en andere leuke zaken zijn te volgen op de Facebookgroep Samen voor het Lambertus Zijlplein. Wie daar doorheen scrollt, ziet dat Geuzenveld bruist. Er wordt elke woensdag gedanst in De Plint, het PleinFestijn van april was een groot succes en op 8 juli is de jaarmarkt er weer. Susanne: “Er gebeurt veel leuks, maar meer is welkom.” Tijdens een stekjesruilmiddag bij de Pleinkamer ontstond het idee om meer met groen te doen. “We hebben zo veel groen in de buurt! Dat moet je bewonderen. Wat ze in de grachtengordel kunnen, kunnen we hier ook, dachten we.”

Engelse cottagetuin

Elke tuinbezitter en eigenaar van een groen stukje Geuzenveld werd benaderd. Dit leverde uiteindelijk een route op langs de hier eerder genoemde plekken én langs De Natuurtalent Tuin, De Stadsgroenteboer, De Natuurkamer, Buurtwerkkamer Geuzennest en JARA. Susanne: “Een fijne mix die je in je eigen volgorde deze zaterdagmiddag kunt bekijken. Zo is er onder de bewonerstuinen een stadstuin geïnspireerd op de Engelse cottagetuin en het voedselbosprincipe en is er een voortuin gevuld met potten met groenblijvende klimmers, rozen en schaduwplanten.”

Workshops

De routekaart met te bezoeken groenlocaties, inclusief locaties waar groene workshops worden gegeven, kun je zaterdag 10 juni vanaf 13.00 uur ophalen bij de Pleinkamer op het Lambertus Zijlplein 7. Deze middag kun je ook stekjes en zaden ruilen, zijn er leuke activiteiten bij de OBA in het Pluspunt en is er voor iedereen wat te drinken. Kom je langs?

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/groenroutegeuzenveld..

De Groenroute Geuzenveld wordt mede mogelijk gemaakt door: Samen voor het Lambertus Zijlplein, The Bookstore Foundation, OBA, Eigenwijks, Buurtcampus Nieuw-West, Gemeente Amsterdam. Met financiële steun van: Fonds voor Nieuw-West, Stadgenoot en Stadsdeel Nieuw-West.