Harry van den Berg.
Harry van den Berg. (Foto: aangeleverd)

Oud-voorzitter ANGSAW Harry van den Berg overleden

Algemeen

NOORD - De oud-voorzitter van de Noord-brede bewonersorganisatie ANGSAW Harry van den Berg is gisteren op 78-jarige leeftijd overleden. Veel Noorderlingen herinneren zich hem als een vriendelijke, maar vasthoudende en onvermoeibare strijder voor hun belangen.

door Tom Tossijn

Al 25 jaar kent Amsterdam-Noord een ‘eigen’ Noord-brede bewonersorganisatie met de lange naam Amsterdam Noord Groene Stad aan het Water (ANGSAW). Een hecht bewonersinitiatief dat onder leiding van oud-voorzitter Harry van den Berg opkwam voor de belangen van bewoners. Of het nu ging om het behoud van groen, om cultuurhistorische parels of om ontwikkelingen aan de IJ-oever: ANGSAW bemoeide zich ermee. Onder leiding van Harry wist de zelforganisatie vele bewoners bijeen te brengen.

Spreekbuis

Er lag geen bestemmingsplan of verkeersplan op de bestuurstafel of Harry van den Berg was met zijn medebestuursleden als spreekbuis van de bewoners hinderlijk aanwezig. Talloze bewonersavonden, lezingen, projectbijeenkomsten, openbare lessen, conferenties en overlegmomenten werden door ANGSAW, met veel deskundigen van binnen en buiten de organisatie, tot stand gebracht. Ook achter de schermen: zonder het vriendelijke, maar doortastende onderhandelingsvermogen van Harry, de kritische inzet van mede-bestuurslid Kees Alberts en de doorzettingskracht van ANGSAW-oprichter Roel Poppe hadden we in Noord geen Tolhuistuin gehad, geen Filmmuseum, geen bescherming van het landelijk gebied en geen renovatie-met-respect van de Van der Pekbuurt.

Welke betekenis had Harry nog meer voor de zelforganisatie van Noordse bewoners? Esther Lagendijk, lid van het dagelijks bestuur van Noord: “Onder leiding van Harry liet ANGSAW al die jaren een grote continuïteit zien bij de aanpak van de belangen van bewoners. Die stadsdeel-brede aanpak van cultuur, groen en stedelijke ontwikkeling was altijd heel bijzonder en benadrukte het belang dat zoveel mogelijk bewoners intensief meedenken over de toekomst van hun stadsdeel.” Haar woorden worden bevestigd door stadsdeelvoorzitter Erna Berends die maandelijks over alle lokale actualiteiten overlegt met het bestuur van ANGSAW: “Het directe contact met Harry heb ik altijd als zeer fijn ervaren. De gesprekken waren kritisch, maar altijd constructief. Hij hield ons scherp. Hij stond altijd op de bres om de kernkwaliteiten van Noord te behouden: het groen langs het IJ, de monumentale waarden van de tuindorpen en de Noordhollandsch Kanaalzone.”

Cultuur

Bart Stuart is al tien jaar actief in de bewonersorganisatie, waarvan de laatste drie jaar als voorzitter. “Ik kreeg toen ik ruim drie jaar geleden het stokje van Harry overnam uitgebreid les bij hem thuis over duurzame energie, Waterland, kunst, maar ook het vermogen om intensief te luisteren naar bewoners. Heel mooi was dat Harry begeesterd was door de noodzaak om cultuur veel prominenter en veelzijdiger in Noord tot ontwikkeling te brengen. Dat is hem feilloos gelukt.” Extern adviseur democratisering van B&W Niesco Dubbelboer bevestigt het belang van de vele bijdragen van Harry van den Berg aan de lokale democratie van Noord. “Cruciaal voor de belangenbehartiging van bewoners was de lange adem. Je moest wel veel geduld opbrengen voor ellenlange onderhandelingen over ontwikkelingsplannen. Dat kon Harry als geen ander, met een groot uithoudingsvermogen, een indrukwekkende dossierkennis en een zachte stem, een altijd actieve Noorderling die juist door zijn vriendelijke glimlach bestuurders kon overtuigen.”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Bezoekers Canal Parade worden rolmodel Algemeen 4 aug, 09:22
Afbeelding
Spo(r)tprent Henk Veen Noord Amsterdams Nieuwsblad week 30 - 2022 Algemeen 4 aug, 09:00
Afbeelding
Dierenarts waarschuwt voor grasaren: ‘Kans op blijvend letsel bij honden’ Algemeen 4 aug, 07:42
Afbeelding
Zorgeloze Zomeravond in Noord Algemeen 3 aug, 23:40
Afbeelding
Camping Vliegenbos genomineerd Algemeen 3 aug, 22:37
Afbeelding
Dansmiddag bij De VerbroederIJ voor ouderen Algemeen 3 aug, 21:35
Afbeelding
Gooise Willem gaat voor wederopstanding Hazes koor Algemeen 3 aug, 20:32
Afbeelding
Stemmen op buurtbudgetplannen Algemeen 3 aug, 16:45
Afbeelding
Expo ‘Van Zwart-Wit naar Kleur’ in Station West Algemeen 3 aug, 15:44
Afbeelding
‘Beste Doortrapper 2022’ in Noord Algemeen 3 aug, 14:43
Afbeelding
Snel een boodschap doen? Laat je huisdier nooit achter in de auto! Algemeen 2 aug, 11:00
Afbeelding
Hond in veiligheid gebracht bij brand 112-nieuws 1 aug, 21:13
Afbeelding
Win tickets voor Strandfestival Zand! Algemeen 1 aug, 09:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Op Rodi Amsterdam-Noord volg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord. Rodi Amsterdam-Noord informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam-Noord

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief