Rens de Jong op de NDSM-werf.
Rens de Jong op de NDSM-werf. ((Foto: aangeleverd))

De Jong ruimt op met zwerfavalapp

Algemeen

NOORD - Rens de Jong (30) woont sinds drie jaar in Amsterdam-Noord. Hij werkt bij de GGD als administratief medewerker. Na zijn verhuizing van een dorp naar Amsterdam schrok hij van de grote hoeveelheid zwerfafval op straat. Al vrij snel begon hij daarom met zwerfvuilrapen, een vriend adviseerde hem daarbij de app HelemaalGroen. Rens vindt deze eenvoudig in gebruik en het is prettig om te zien wie waar heeft opgeruimd. 

Daarnaast gebruikt hij twee apps om langs de routes elk opgeraapt item te fotograferen en te analyseren. Het is zijn ambitie om met deze data het elke maand nóg weer wat schoner te krijgen in zijn naaste omgeving. Een schone omgeving geeft veel positiviteit en werkt aanstekelijk. Voorbijgangers en buren steken hun duim omhoog, vragen wat Rens doet en of zij kunnen meehelpen. Sindsdien raapt hij niet meer alleen, maar maakt hij ook elke eerste zondag van de maand met een groep buren schoon, onder de naam ‘NDSM Cleans Up’. Het verzamelde zwerfvuil doen ze in de ondergrondse container naast hun huis. Rens heeft hiervan een sleutel want hij is ‘containeradoptant’ namens de gemeente, die gaf ook een ring, een grijper en vuilniszakken. Door de week ruimt Rens op in zijn pauzes in de Bijlmermeer, zijn werkgever heeft daar verschillende locaties. Zijn oogst stopt hij dan in de gemeentelijke prullenbakken. Rens zou willen dat de HelemaalGroen app meer gebruikt wordt in steden, te beginnen bij Amsterdam. Zijn wens is dat de gemeente meer aandacht besteedt aan een schone(re) stad.

Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV), waar een deel van Amsterdam onder valt, ondersteunt de ANBI Stichting HelemaalGroen. Hiermee wil het Waterschap, verantwoordelijk voor de kwaliteit van het oppervlaktewater, de bewustwording omtrent zwerfvuil helpen vergroten en de hoeveelheid plastic (zit ook in peuken) die in het water terechtkomt verminderen. HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en maakt hun inzet zichtbaar op een kaart (zie app.helemaalgroen.nl).

Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand, indien niet ververst, verkleurt het lijntje oranje, en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige -9000- deelnemers begint de kaart van Nederland steeds groener te kleuren. Het werkt enorm stimulerend om je eigen route te kunnen zien, maar ook die van deelnemers uit eigen omgeving en de rest van het land via www.helemaalgroen.nl.

In 2021 zijn ruim 220.000 geregistreerde kilometers ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Na ruim twee jaar is duidelijk dat dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend of in een scootmobiel. Amsterdam telt nu 160 deelnemers bij HelemaalGroen en dat kunnen er meer worden. HelemaalGroen heeft veel potentie, de gemeente Berkelland telt al 459 deelnemers (ruim 1% van alle inwoners) en 23.000 opgeschoonde kilometers in 2021. 

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Vijftig tinten groen in Noord no. 19 Algemeen 1 dec, 07:06
Afbeelding
BuitenMarkt op NoordOogst Algemeen 30 nov, 15:26
Afbeelding
Column Stadsdeelbestuur Algemeen 30 nov, 08:19
Afbeelding
Toekomst Vliegenbos: weg met tennisclub? Algemeen 29 nov, 18:26
Afbeelding
Motie: met bewoners overleggen over windmolens Algemeen 29 nov, 16:19
Afbeelding
Parkeertarief in Noord de hoogte in Algemeen 29 nov, 14:17
Afbeelding
Nieuw systeem sociale huur per januari 2023: zo werkt het Huis 29 nov, 11:51
Afbeelding
Virgil van Dijk, de rots in de branding van Oranje Oranje 29 nov, 11:00
Afbeelding
Restaurant Helling 7 wint Entree Award Algemeen 29 nov, 09:04
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
Decembereditie Twiskemolenloop staat voor de deur Algemeen 28 nov, 12:25
Afbeelding
Koploper s.v. Kadoelen sleept in blessuretijd punt uit het vuur bij De Meer Algemeen 28 nov, 12:22
Afbeelding
Beste doortrapper in Noord Algemeen 28 nov, 11:50
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Op Rodi Amsterdam-Noord volg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord. Rodi Amsterdam-Noord informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam-Noord

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief