OBA steunt Oekraïners in de stad

Algemeen
De OBA breidt de collectie Oekraïens- en Russischtalige boeken uit.
De OBA breidt de collectie Oekraïens- en Russischtalige boeken uit. (Foto: Unsplash)

AMSTERDAM - De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) zet zich samen met partners en vrijwilligers in voor gezinnen op de vlucht voor oorlogsgeweld. De OBA maakt ruimte vrij om deze mensen een veilige plek én afleiding te bieden. Zo is er een speciale jeugdprogrammering, gratis jeugdlidmaatschap en wordt de collectie Oekraïens- en Russischtalige boeken uitgebreid. Dit gebeurt verspreid over meerdere vestigingen in de stad.

Kinderen en jongeren tot 18 jaar kunnen zich aanmelden voor een gratis jeugdlidmaatschap. Hiermee krijgen ze toegang tot de uitgebreide collectie en activiteiten van de OBA. Dit lidmaatschap kan online worden aangevraagd, zonder opgave van een vast verblijfadres. Dit aanbod geldt uiteraard ook voor jongeren die zijn gevlucht uit andere landen. De huidige collectie wordt al goed gevonden. Monique Groeneveld, verantwoordelijk voor deze collectie: “Van de 110 Russische kinderboeken staan er geen 10 meer in de kast en alle Oekraïense boeken zijn uitgeleend.” Het aantal Oekraïens- en Russischtalige boeken wordt uitgebreid. Naast dat de OBA deze nieuw aanschaft, worden er boeken ingezameld. Amsterdammers die boeken in deze talen willen delen, worden opgeroepen om deze te doneren. De boeken kunnen worden ingeleverd bij partnerorganisatie en boekenwinkel Mayak Amsterdam.


Voor Oekraïense kinderen van 8 tot en met 12 jaar worden in de meivakantie speciale workshops gegeven door Maakplaats 021. In de Maakplaats kunnen zij aan de slag met hun creatieve en digitale vaardigheden, zoals robots bouwen of t-shirts bedrukken. Dit gebeurt onder begeleiding van een Oekraïense tolk. Voor de volwassenen worden de faciliteiten uitgebreid. Zij kunnen gratis toegang krijgen tot wifi en er wordt plek geboden waar telefoon en tablet kunnen worden opgeladen.

Voor alle Amsterdammers die meer over Oekraïne willen leren, is tot en met 30 juni de foto-expositie ‘Amsterdam, meet Lviv’ te zien in OBA Oosterdok. ‘Amsterdam, meet Lviv!’ is een selectie uit de ontroerende foto’s uit het fotoboek: Lviv, stad van Paradoxen (2014) van fotograaf Dolph Kessler met teksten van Michiel Driebergen, Kees van Ruyven en Ruud Mey. 

De OBA doet dit niet alleen, maar werkt samen met Amsterdammers en Amsterdamse partnerorganisaties. Zo wordt de boekeninzameling georganiseerd doorboekhandel Mayak Amsterdam en organiseren Amsterdamse Oekraïners activiteiten voor volwassenen en de jeugd. Vrijwilligers die activiteiten willen organiseren zijn welkom om contact op te nemen met de OBA. Kijk voor meer informatie op www.oba.nl/oekraine.