Vervoer op korte afstanden bieden waardoor wijkbewoners hun sociale leven kunnen versterken
Vervoer op korte afstanden bieden waardoor wijkbewoners hun sociale leven kunnen versterken (Foto: )

Flora Mobiel: van plan tot realiteit

Algemeen

AMSTERDAM-NOORD - De toenemende vraag naar vervoer bij ouderen en mensen met een beperking uit de buurt werd gesignaleerd door de stichting Flora4life. Dit  is een bewonersorganisatie die zich inzet voor buurtgenoten in Floradorp en Bloemenbuurt Noord. De activiteiten van de stichting zijn vooral gericht op kinderen, ouderen en mensen met een beperking. Er worden tal van activiteiten georganiseerd in de buurt en mensen die hulp nodig hebben kunnen een beroep doen op de tuin- en klussendienst van de stichting. 

De stichting draait voor 100% op vrijwilligers. Dit zijn grotendeels buurtbewoners voor wie het werken voor de stichting ook betekent dat zij weer aansluiting hebben met de samenleving. Na een jaar ploeteren en corona is het nu werkelijkheid geworden: de Flora Mobiel kan ingezet worden voor het vervoer van mensen van bloemenbuurt noord

‘Het gaat daarbij bijvoorbeeld om ritten naar winkels, de markt, fysiotherapeut, sociale activiteiten en pinapparaat’ zo klinkt het vanuit de stichting. Het huidige aanbod aan vervoer bleek niet goed aan te sluiten. ‘Het OV is met de komst van de Noord-Zuid lijn minder fijnmazig en voor het vervoer met het AOV geldt dat mensen van te voren klaar moeten staan en lang moeten wachten. Dit is zeker voor de meest kwetsbare mensen uit de buurt vaak niet goed mogelijk of een te grote drempel. Gevolg is dat mensen de deur niet uitkomen. In de nabijgelegen wijk de Banne rijdt de zogenaamde Bannehopper: een elektrisch wagentje voor het vervoer in de wijk de Banne.’ 

De stichting Flora4life wil een dergelijk vervoersaanbod ook voor de eigen buurt. Net als bij de BanneHopper gaat het daarbij om korte in de eigen buurt dat om die reden geen concurrentie vormt voor het taxivervoer en ook aansluit bij de gemeentelijke visie op de toekomst van het sociaal vervoer in de stad.

Het streven van Flora4life was om in de zomer van 2022 te starten met de Floramobiel. En dat gaat lukken! Op basis van de ervaringen van andere vervoersinitiatieven zoals de Flormobiel en Eester mobiel is de schatting dat het eerste jaar een aanloopjaar zal zijn waarin het aanbod steeds meer bekend zal raken bij de doelgroep en de organisatie ervaring op zal doen voor de beste manier van werken. ‘We schatten het aantal ritten in het eerste jaar op 1250 ritten, gemiddeld 24 ritten per week. In de eerste paar maanden zal dit aantal waarschijnlijk lager liggen, in de laatste paar maanden waarschijnlijk hoger.’ 

Vrijwilligers 

Stichting Flora4life heeft al een grote groep vrijwilligers aan zich verbonden. Een deel van hen heeft aangegeven dat zij wel als chauffeur ingezet willen worden. De stichting verwacht op basis van hun ervaring dat zij voldoende vrijwilligers kunnen vinden voor deze nieuwe dienst. 

Nu de FloraMobiel van start kan zal er huis aan huis geflyerd worden om het aanbod bekend te maken. Flora4life heeft al een samenwerking met heel veel maatschappelijke organisaties en stichtingen in de buurt opgebouwd. Al deze samenwerkingspartners worden ook geïnformeerd en zullen mensen doorverwijzen. Veel zal ook mond-tot-mond gaan: veel ouderen en mensen met een beperking zijn bekend met Flora4life. Er is ook een actieve community op Facebook. Het wagentje zelf wordt bestickerd en zal dagelijks door de wijk rijden wat ook bijdraagt aan de zichtbaarheid.

Floramobiel maakt gebruik van E-cars
Afbeelding

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Spo(r)tprent Henk Veen Algemeen 11 aug, 09:30
Afbeelding
Damstede racing team niet finishende fiere winnaar Algemeen 11 aug, 09:26
Afbeelding
Juf Tineke in het Kunstraam op de Nieuwendammerdijk Algemeen 11 aug, 08:45
Afbeelding
Spo(r)tprent Henk Veen Algemeen 11 aug, 08:30
Afbeelding
WANDELINGEN BIJ NOORD Algemeen 11 aug, 08:15
Afbeelding
Indische maand in Het Schouw Algemeen 11 aug, 08:00
Afbeelding
De uitdaging: De 30 van Amsterdam Noord Algemeen 11 aug, 07:30
Afbeelding
Snikheet en dan uitgerekend een workshop Algemeen 11 aug, 07:11
Afbeelding
Stadsdeelbestuur Vakantie Column: Volop zomeractiviteiten voor kinderen Algemeen 10 aug, 15:17
Afbeelding
Dierenbescherming zoekt wijkhoofden Algemeen 10 aug, 12:21
Afbeelding
Suppend zwerfafval rapen Algemeen 10 aug, 10:38
Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Terugblik Canal Pride Algemeen 9 aug, 08:22
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Op Rodi Amsterdam-Noord volg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord. Rodi Amsterdam-Noord informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam-Noord

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief