Oud en nieuw in een beeld gevangen
Oud en nieuw in een beeld gevangen (Foto: aangeleverd)

Wat is een oud melkwinkeltje ons allen waard....fundraising de oplossing

Algemeen

,,Als iedere Amsterdammer een halve euro bijdraagt is het melkwinkeltje gered,’’ zegt Frits Prior (Historisch Centrum Amsterdam-Noord). Hij gelooft erin, al lijkt het een schier onmogelijke opgave: het bijeenbrengen van 4 ton voor behoud van het pand Begoniastraat 8a. Komende week start de fundraising.

Je bewaart alles of je bewaart helemaal niets

We ontmoeten elkaar bij het voormalige winkeltje in de Van der Pekbuurt. ,,Melkinrichting Nieuw Leven,’’ staat op de ruiten, ,,A. Lust, Handel in Boter, Kaas en Eieren.’’ Binnen kunnen we geen kijkje nemen, want het staat in de steigers: Dura-Vermeer renoveert de oude sociale huurwoningen tot koopwoningen.

Een juweeltje in de wijk

Prior ‘ontdekte’ het pandje drie jaar geleden. De voorgevel is beschermd stadsgezicht, maar binnen bleek het ook een juweeltje, met de oorspronkelijke muren, wanden, vloeren, plafonds en houtwerk zoals het in 1919 volgens het ontwerp van bouwmeester Van der Pek is gebouwd. Plus de behang- en verflagen, terrazzovloer en ‘gebruikssporen’ van decennialang wonen en werken.

Pop-Up-Museum

Hij vroeg en kreeg toestemming om het te gebruiken en opende een pop-up-museum, dat in 14 weken 1400 bezoekers trok, die gemiddeld een uur lang bleven, omdat er verhalen verteld werden van het vroegere Noord. En dat ziet Prior ook voor de toekomst voor zich: een ‘verhalenhuis’ over de eerste volkshuisvestingswijk van Amsterdam, in opdracht van de gemeente gebouwd.

Grote betekenis

Daartoe moet volgens Prior het complete interieur bewaard blijven, met gebruikssporen en al. ,, Anders tast je de belevingswaarde ervan funest aan,’’ zegt hij. ,,Deze winkelwoning is van cultuurhistorische betekenis Je bewaart alles of je bewaart helemaal niets.’’

Schorsing gevraagd

Maar Dura-Vermeer sloopte al muren, vloeren en plafonds ten bate van herstelfundering. Van de royaal bemeten WC, een kenmerk van Van der Peks bouwwijze, wil de bouwfirma twee kasten maken. Prior en andere initiatiefnemers vragen de rechter nu om schorsing van de werkzaamheden ingrepen – de uitspraak volgt in september.

Fundraising nodig

Stadsherstel wil het pand wel kopen en verhuren voor een publieke functie, maar de vraagprijs is ruim 4 ton, nog ongerekend de kosten van herstel van wat al gesloopt werd. Er is dus fundraising nodig.

Is 4 ton niet ontzaglijk veel geld voor een voormalig melkwinkeltje? Zijn we er niet met de fraaie foto’s in het boek dat Prior uitgaf? ,,Tja, wat is het de Amsterdammer waard?’’ vraagt Prior hij. ,,De gemeente voert nu een beleid waarbij in alle stadsdelen het cultureel erfgoed benadrukt moet worden, dus ook in Noord. We hebben hier al van alles: Museum Amsterdam Noord, André Voltenmuseum, Historisch Archief Tuindorp Oostzaan, de NDSM herleeft, de Krijtmolen, de Ransdorper toren, de Melkschuit, maar zonder onderling verband of garantie van voortbestaan. De Stopera moet met de Noorderlingen nu zorgen voor bestendig erfgoed, inclusief dat melkwinkeltje.’’

Juist de beleving

Maar zullen er ooit genoeg belangstellenden op een vroegere melkslijterij afkomen? ,,Het past in een trend,’’ zegt Prior stellig. ,,Het gaat bij musea niet meer alleen om de collectie, maar vooral om de beleving. Schoolkinderen kunnen hier beleven hoe de tuindorpen in Noord ontstonden, hoe de arbeiders van de scheepswerven hier leefden en werkten en wat er sindsdien allemaal veranderd is.’’

John Jansen van Galen

Frits Prior
De tijd staat stil
Fraaie doorkijk

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Ook Noord viert dit weekend Burendag Algemeen 21 sep, 13:30
Afbeelding
Wekelijkse column van onze stadsdeel-bestuurders: Bomen Algemeen 21 sep, 13:08
Afbeelding
Maria de Fátima en ensemble in Buiksloterkerk Algemeen 21 sep, 12:02
Afbeelding
NDSM XPO XII: Kunst en Artificiële Intelligentie Algemeen 21 sep, 11:30
Afbeelding
Spo(r)tprent Henk Veen Noord Amsterdams Nieuwsblad week 38 - 2022 Algemeen 21 sep, 11:07
Afbeelding
Wandelingen bij Noord nr 14 (en laatste) Algemeen 21 sep, 10:30
Afbeelding
Wijkgebouw van Schellingwoude behoeden voor sloop Algemeen 21 sep, 10:00
Afbeelding
Prinsjesdag 2022: de belangrijkste plannen op een rij Politiek 20 sep, 19:22
Afbeelding
De vt wonen&design beurs is terug van weggeweest! Winkelen 16 sep, 11:00
Afbeelding
Tolhuis Groovenight ‘back in town’ Algemeen 16 sep, 09:35
Afbeelding
Open Oscillator in de Tolhuistuin Algemeen 15 sep, 15:47
Afbeelding
Wereld Alzheimer Dag in zorgcentrum het Schouw Algemeen 15 sep, 14:40
Afbeelding
Nieuw project Koor-du-Nord Algemeen 15 sep, 09:04
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Op Rodi Amsterdam-Noord volg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord. Rodi Amsterdam-Noord informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam-Noord

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief