Yassmine El Ksaihi
Yassmine El Ksaihi (Foto: Sanne Couprie)

Column van onze stadsdeelbestuurders

Algemeen

Afgelopen zaterdag was een inspirerende dag. Het was burendag en in de Van der Pekbuurt werd dit groots aangepakt. Het project ‘Ik ben van der Pek – Een bewoners initiatief’ werd feestelijk geopend in Pexpo. Daarnaast vond er een groot soepfestival plaats.

Mensen maken de buurt

De expositie Ik ben van der Pek maakt bewoners letterlijk zichtbaar met een portretfoto en een stukje achtergrondinformatie. Zo dwalend langs deze portretten zag ik hoe mooi en verschillend mensen zijn, maar ook wat hen allemaal bindt: hun liefde voor hun buurt.

De passie en betrokkenheid was hartverwarmend, zeker bij het zien van de trotse initiatiefnemers. Buren leren elkaar (beter) kennen en door de foto’s en teksten is er ook aanleiding om een gesprek met elkaar aan te gaan.

Ondertussen liepen zaterdag overal mensen met pannen soep voorbij, zoekende naar hun kraam voor het grote internationale soepfestival. Tijdens dit festival – een initiatief van ondernemersvereniging van der Pek - maakten buurtbewoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en een team met ambtenaren van het stadsdeel allemaal hun beste soep om mee te dingen naar de prijs: een gouden pollepel.

De ambachtelijke ambtenarensoep die ik met mijn team maakte won helaas niet, maar ik genoot ontzettend van alle soepen die ik proefde en vooral van alle gesprekken. Ook de soepen bleken namelijk een fantastische aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan en elkaar beter te leren kennen. Smaken kunnen verschillen, maar wat fijn dat er verschillende smaken zijn!

Buurtinitiatieven

Prachtige buurtinitiatieven zoals de Ik ben van der Pek expositie of het soepfestival beginnen allemaal met een idee. Vervolgens heb je enkele mensen nodig zich inzetten om dit idee uit te werken en iets te organiseren. Uiteindelijk kan er dan iets bijzonders ontstaan, zoals afgelopen zaterdag in de Van der Pekbuurt. Voor mij was dit een mooi voorbeeld van wat samenwerken, doorzettingsvermogen en passie teweeg kan brengen.

Ik geloof dat mensen een buurt maken en dat wij als samenleving zelf invulling geven aan onze buurten. Actieve bewoners en ondernemers die zich actief inzetten voor hun buurt en maatschappelijk betrokken zijn, dat zijn de pareltjes die wij als stadsdeel en samenleving moeten koesteren. Het blijft mijn missie om hen te ondersteunen en te faciliteren, en daarbij altijd verbinding met hen te blijven zoeken.

Door Yassmine El Ksaihi

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Column Stadsdeelbestuur Algemeen 30 nov, 08:19
Afbeelding
Toekomst Vliegenbos: weg met tennisclub? Algemeen 29 nov, 18:26
Afbeelding
Motie: met bewoners overleggen over windmolens Algemeen 29 nov, 16:19
Afbeelding
Parkeertarief in Noord de hoogte in Algemeen 29 nov, 14:17
Afbeelding
Nieuw systeem sociale huur per januari 2023: zo werkt het Huis 29 nov, 11:51
Afbeelding
Virgil van Dijk, de rots in de branding van Oranje Oranje 29 nov, 11:00
Afbeelding
Restaurant Helling 7 wint Entree Award Algemeen 29 nov, 09:04
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
Decembereditie Twiskemolenloop staat voor de deur Algemeen 28 nov, 12:25
Afbeelding
Koploper s.v. Kadoelen sleept in blessuretijd punt uit het vuur bij De Meer Algemeen 28 nov, 12:22
Afbeelding
Beste doortrapper in Noord Algemeen 28 nov, 11:50
Afbeelding
Green Soap Company: ‘Doe mee aan de OVNH, alleen al voor publiciteit en een groter netwerk’ Algemeen 28 nov, 10:59
Afbeelding
Nachtafsluitingen Zeeburgertunnel (A10) Algemeen 28 nov, 10:52
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Op Rodi Amsterdam-Noord volg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord. Rodi Amsterdam-Noord informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam-Noord

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief