Leerlingen gaan op zoek naar hun wortels en familiegeschiedenis. (Foto: Patricia Wolf)
Leerlingen gaan op zoek naar hun wortels en familiegeschiedenis. (Foto: Patricia Wolf) rodi.nl

'Eigenlijk zijn we allemaal een grote familie' - Opening van door kinderen zelf ingerichte expositie 'Levend Verle

31 jan, 11:57 Nieuws

AMSTERDAM - "Eigenlijk zijn we allemaal een grote familie". Dat is de conclusie van één van de kinderen van groep acht van de Sint Jan basisschool in Amsterdam nadat de klas op zoek was gegaan naar hun voorouders. Woensdag 7 februari laten kinderen zien op welke wijze familieverhalen de Nederlandse gedeelde geschiedenis voor hen persoonlijk en invoelbaar maakt. Dit doen de kinderen onder met een zelfbedacht gezamenlijk ritueel voorafgaand aan de opening van de door hen ingerichte expositie ‘Levend Verleden’. De Nederlandse acteur, Mike Libanon, bekend van onder meer Spangen en Bloedverwanten, opent de expositie.
De expositie is gebaseerd op de zoektocht van de leerlingen van groep 8a van de Sint Jan school naar hun wortels en familiegeschiedenis en de verborgen geschiedenissen die daarin besloten liggen. Ancestors unKnown Amsterdam is ontstaan uit een Amerikaans initiatief van Dana Saxon. Het is gericht op Amsterdamse scholen die hun leerlingen een ander perspectief willen bieden op koloniale en postkoloniale geschiedenissen die met de Nederlandse geschiedenis verbonden zijn. Geschiedenissen die in de traditionele geschiedenisboeken en methoden onderbelicht blijven. Naast kennis over het gedeelde verleden, krijgen de leerlingen lessen aangeboden in stamboomonderzoek, archiefonderzoek en interviewen. Van september tot en met heden loopt het lesprogramma op vier Amsterdamse scholen. Er nemen bijna 200 leerlingen actief aan deel.
Dieneke Blikslager, directie Sint Jan: "Tijdens Ancestors Unknown op de Sint Janschool te Amsterdam groeide het saamhorigheidsgevoel en gingen de leerlingen nieuwsgieriger en positiever naar hun directe leefomgeving kijken. Oudere familieleden bleken 'opeens' een belangrijke bron waarmee de leerlingen graag contact zochten. Leerlingen deelden informatie met elkaar en kwamen met wenslijstjes over te bespreken geschiedenis. Geschiedenis die zij niet in hun schoolboeken vonden."
Ancestors unKnown Amsterdam werd ontwikkeld door Seeking Ancestors unKnown en Stichting Zieraad. De realisatie lukt door samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam, een adviesraad van docenten, historici en andere deskundigen, een subsidie van de afdeling Diversiteit Gemeente Amsterdam en diverse vrijwilligers. Het lesprogramma wordt uitgevoerd op de Sint Jan school (West), de Catharinaschool (Zuid), het Damstede Lyceum (Noord) en het Hyperion Lyceum (Noord).

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Ben jij een waterbaas? Doe de Waterbazencheck Algemeen 20 mei, 08:00
Afbeelding
Volewijckers heeft titel voor het grijpen Algemeen 18 mei, 15:26
Afbeelding
HBOK nog één winstpartij van titel af Algemeen 18 mei, 13:23
Afbeelding
Meerdere meldingen van een schietincident in Noord 112-nieuws 18 mei, 11:49
Afbeelding
Getuigen gezocht na schietincident in Noord Algemeen 18 mei, 11:35
Afbeelding
‘Hebben en Houwen’ onder grote druk Algemeen 18 mei, 10:01
Afbeelding
Foto’s van de Straat: ‘Landelijk Noord’ Algemeen 18 mei, 07:38
Afbeelding
Noord-Hollands beste ondernemingen kiezen: eervol en pittig Algemeen 17 mei, 19:20
Afbeelding
Help de Volksopera aan klassiek orkest Algemeen 16 mei, 16:32
Afbeelding
Stevige bijdrage voor Sikkelcelfonds Algemeen 16 mei, 14:30
Afbeelding
Wat is kunstuitleen en waar kan ik het vinden? Algemeen 16 mei, 11:38
Afbeelding
Kinderboerderij herrezen Algemeen 12 mei, 16:23
Afbeelding
Laatste gebed Algemeen 12 mei, 16:20
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Op Rodi Amsterdam-Noord volg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord. Rodi Amsterdam-Noord informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Amsterdam-Noord

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief