Betrek jongeren bij het stadsdeel

Nieuws
Stadsdeelbestuur en Jongerenambassadeurs Noord
Stadsdeelbestuur en Jongerenambassadeurs Noord (Foto: Hans Straeter)

NOORD - De vergadering van de stadsdeelcommissie werd op woensdagavond 24 april opgeluisterd met een presentatie door de Jongerenambassadeurs Amsterdam Noord. Nadat vijf jongeren achter de microfoons hadden plaatsgenomen, volgde een uitleg hoe het in initiatief in 2022 van start ging met als doel de gemeente te helpen met het beleid. 

Door Hans Straeter

Het streven van de Jongerenambassadeurs is om gevraagd en ongevraagd adviezen te geven. Die adviezen komen terecht bij de gemeente, stadsdelen en andere maatschappelijke organisaties die daar behoefte aan hebben. Het hoofddoel is om de jeugd in Amsterdam te activeren, motiveren en inspireren om echt actief mee te doen met het beleid. 

Stembureau adopteren

Veel samenwerkingspartners hebben moeite met het bereiken van jongeren. De Jongerenambassadeurs kunnen daarom van dienst zijn. Ze worden door instanties gecomplimenteerd met hun communicatieskills en betrokkenheid. De groep is actief bij allerlei events, op sociale media en beschikt over een eigen website. 

Enkele stadsdeelcommissieleden stelden nog wat vragen over de werkwijze van de Jongerenambassadeurs. Na een vraag van Ayse Konuksever (Denk) hoe jongeren betrokken kunnen worden om bij verkiezingen te gaan stemmen, volgde een origineel aanbod: “De jongeren hebben aangegeven dat ze het misschien wel leuk zouden vinden om een stembureau te adopteren, dus mocht daar vanuit het stadsdeel ruimte voor gecreëerd kunnen worden dan zijn ze daartoe bereid.” 

Stadsdeelpanel

Na de pauze kwamen de adviezen van de stadsdeelcommissie aan de orde. Als eerste het advies over een stadsdeelpanel. Lodewijk Bleijerveld (PvdA) gaf een toelichting. Bedoeling is om via loting een panel samen te stellen. Dat zou op z’n Noords moeten gebeuren: “Niet vragen wat we willen weten, maar eigenlijk aan mensen gaan vragen waar we het over willen hebben.” Met name jongeren zouden erbij betrokken moeten worden. Het voorstel werd unaniem aangenomen. 

Evenementenbeleid

Voorzitter Dennis Overweg (de Stem van Amsterdam) dacht eerst dat het advies Evenementenbeleid een hamerstuk zou worden, maar Esther Lagendijk (GroenLinks) wilde nog een korte reactie geven. Het advies werd aangenomen met de tegenstem van Kirsten Zimmerman (Groene Basis Piraten) en daaraan voorafgaand haar stemverklaring: “Ik ga tegen stemmen omdat er weinig tot geen afwegingsruimte is voor lokaal bestuur.”

Klipperbuurt

Het advies Principenota Klipperbuurt werd toegelicht door Jos de Krieger (GroenLinks). Hij maakte duidelijk dat het om een advies op hoofdlijnen gaat. 

Zowel Kirsten Zimmerman (GBP) als Ayse Konuksever (Denk) spraken de hoop uit dat bij renovaties sociale huurwoningen behouden blijven. Brahim Abid reageerde op het voorgestelde percentage van 40% sociale huurwoningen bij de toe te voegen woningen door te stellen dat de bestaande woningvoorraaad in de Klipperbuurt al helemaal uit sociale huurwoningen bestaat. Daarom ging hij niet mee in de voorgestelde 40-40-20 verdeling. Na kort beraad van de opstellers werd die verhouding uit het advies geschrapt en kreeg het unanieme ondersteuning. 

Werk en bestaanszekerheid

De laatste adviesaanvraag ging over de Noordse Agenda Werk en Bestaanszekerheid. Er volgde een introductie door Silke Tijkotte (D66) en positieve reactie van stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk (GroenLinks) op o.a. de vele suggesties om allerlei groepen te stimuleren te participeren op de arbeidsmarkt. Ook dit advies werd unaniem aangenomen.

Op de overvolle agenda prijkten nog veel vragen van stadsdeelcommissieleden aan het dagelijks bestuur. Afgesproken was ze allemaal schriftelijk te beantwoorden. Dit tot grote ontsteltenis van Dylan Meijer (VVD) die vragen had over antisemitische stickers met een hakenkruis die aangetroffen waren in de Waterlandpleinbuurt en de Banne. Mondelinge beantwoording zou mogelijk meteen duidelijk hebben gemaakt wat het stadsdeelbestuur daar tegen gaat doen. 

Rugby

Aan de behandeling van de adviesaanvragen ging een lange rij van insprekers vooraf. Als eerste Tamara Gras die graag ziet dat in plaats van een tijdelijk veldje in Tuindorp Oostzaan RugbyClub Amsterdam een vaste plek met de nodige voorzieningen op Het Groene veld krijgt. 

Het gaat goed met de club. Inmiddels zijn er bijna 150 leden waarvan een groot deel uit jeugd bestaat. De leeftijd varieert van 4 tot 55. De club staat voor het probleem dat een vaste basis ontbreekt; er wordt nu gebruik gemaakt van een afgekeurd voetbalveld. 

Tamara Gras spreekt haar waardering uit over het rapport van de Sportraad om een deel van Het Groene Veld aan de georganiseerde sport toe te wijzen. “RugbyClub Amsterdam lijkt de meest voor de hand liggende partner; een club van Noord, voor Noord.” De inspreker rondt dan ook haar betoog af met: “Gun RCA een plek op Het Groene Veld.”

In reactie op een vraag van Nicoline van der Torre (GroenLinks) onderstreept Tamara Gras dat vanwege de bereikbaarheid en veiligheid waarmee de kinderen zelfstandig naar de club kunnen komen Het Groene Veld een heel geschikte locatie is. 

Omdat nog veel onduidelijk is over de toekomst van Het Groene Veld onderstreepte stadsdeelvoorzitter Brahim Abid nog maar eens de eerder vastgelegde prioriteiten voor het gebied. De volgorde daarbij is: alleerst nutsvoorzieningen, dan sport en vervolgens cultuur. Dat lijstje laat zien dat het niet mogelijk is om op dat terrein alle dromen met elkaar te verenigen. De hamvraag daarbij is of het gedogen van bewoning door ADM’ers op Het Groene Veld al of niet verlengd gaat worden.

Roeien 

Ook roeivereniging NoordRoeit is op zoek naar een locatie, maar dan een aan het water. Erwin Daalhuizen legt uit dat er in Noord alleen op zo’n apparaat in een sportschool geroeid kan worden. Al vier jaar is men in gesprek met het stadsdeel, maar het heeft nog niet geleid tot een eigen locatie. Een plek zou bij het water moeten beschikken over een loods om de boten op te slaan en in het water heb je een vlot nodig zodat je te water kunt. Dat is het bescheiden pakket waar Erwin Daalhuizen om vraagt. 

Omdat de gesprekken maar niet willen vlotten, heeft de vereniging nu voor een mooi drukwerkje gezorgd met maar liefst twintig mogelijke locaties. De brochure is voorzien van kaartjes en foto’s van al die plekken aan het water in en rond Noord die geschikt zouden kunnen zijn. 

Erwin Daalhuizen over de locaties: “Het zijn allemaal vergeten hoekjes waar je eigenlijk niemand in de weg zit en als we erin slagen om daar daadwerkelijk aan de slag te kunnen, dan kunnen we werkelijk iets bereiken.” De bedoeling daarbij is duidelijk: “We willen dat roeien ook echt een inclusieve sport wordt waar heel veel Noorderlingen mee kennis kunnen maken.”

Na wat vragen van stadsdeelcommissieleden volgt de reactie van stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk (GroenLinks) die uitmondt in een uitnodiging voor een afspraak: “Laten we met elkaar heel graag in gesprek gaan om dit uiteindelijk op te lossen en te spreken over wat ervoor nodig is.”

De Werf

Simon de Boer maakt zich serieus zorgen over het woonwijkje De Werf waar mensen met een beperking wonen. Zorgorganisatie Cordaan heeft plannen om het wijkje af te breken en is al bezig met het beëindigen van voorzieningen zoals buurtboerderij Het Dierendok. Hoewel bewoners uit de omgeving sterk gehecht zijn aan de bewoners van De Werf, wordt er door Cordaan geen informatie gedeeld over de plannen en voelen omwonenden zich overvallen door wat er met De Werf dreigt te gebeuren en het plotselinge verdwijnen van de dieren uit de buurtboerderij. 

Simon de Boer vuurde een reeks aan vragen af: “Stadsdeelbestuur en commissieleden, wat is jullie visie op het verdwijnen van De Werf? Wat is jullie ambitie? Valt er nog te besturen of bij te sturen in een tijd waarin de invulling van de publieke ruimte gedicteerd lijkt te worden door woningnood, investeerders en het neoliberale marktdenken? Waar trekken jullie een streep? Wanneer is het genoeg en waar laten jullie de kop hangen en geven het op? Wat hebben jullie er voor over om De Werf te behouden? En nog een vraag; zijn jullie bereid om een traject op te zetten dat richting een convenant of memorandum van overeenstemming gaat waarbinnen Cordaan, de verzorgers van cliënten, cliënten, het stadsdeelbestuur en de bezorgde buurtbewoners samen tot een visie komen over de toekomst van De Werf?”

Verdichting

Aansluitend spreekt Marga Huttema ook over het verdwijnen van De Werf en allerlei voorzieningen in het woonwijkje zoals speelvelden, de buurtboerderij en het zwembad. 

Ook merkt ze op dat veel sportvelden in Elzenhagen en Kadoelen verdwijnen. 

“Sport verbannen naar de randen van de stad is niet de oplossing, Mensen met een beperking verbannen naar de randen van de stad of buiten de stad is ook geen oplossing.” Daarom zouden wat haar betreft leefgemeenschappen gebouwd moeten worden in plaats van woonwijken. Leefgemeenschappen waar plaats is voor iedereen. Plaats voor ontspanning en ontmoeting in plaats van woonverdichting.

Op de vraag van Kirsten Zimmerman (GBP) wat de sluiting van Het Dierendok met de buurt doet, was de reactie van de inspreker: “Wat mij het meeste schokte was een vader met een klein kind op zijn arm; die kwam naar mij toe om te vragen wat er met de boerderij aan de hand was. Deze meneer was met zijn kind speciaal uit Elzenhagen naar De Werf gekomen want in Elzenhagen was ook al alles weg. Zo erg ligt het dus; alles gaat weg.”

Stadsdeelbestuurder Brahim Abid (PvdA) reageerde op de plannen door te stellen dat Cordaan eigenaar is van die visie en dat hij zelf nog geen beleidsstuk heeft gezien. Hij stelde uitdrukkelijk dat de gebiedsontwikkeling een vraagstuk is van jaren. Wat betreft Brahim Abid zou Cordaan in ieder geval beter moeten gaan communiceren: “Wat doen ze nu om welke redenen en wat zijn de plannen voor de toekomst en hoe ver zijn ze daarmee.” Dat zou kunnen helpen om af te komen van de verwarring die ontstaan is door de recente ontwikkelingen. 

Kansenkaart Sportraad

Nicole Schuil spreekt namens de Ondernemersvereniging Noordoogst over de Kansenkaart Stadsdeel Noord van de Sportraad. Bewegingsarmoede moet aangepakt worden, maar volgens Nicoline Schuil niet door middel van een overmaat aan ruimte voor veldsporten. Een grote hoeveelheid sportvelden is geen duurzame oplossing. Groen en sport zouden ook niet op een hoop moeten worden gegooid door sportparken tot ‘openbaar groen’ te bombarderen. 

Zowel Esther Lagendijk als Brahim Abid reageerden door de complexiteit te benadrukken bij de afweging waar welke sportfaciliteiten het beste gerealiseerd kunnen worden. 

Tijdelijkheid en duidelijkheid

Jasper Helmer was de laatste inspreker. Ook hij is betrokken bij de Ondernemersvereniging Noordoogst. De aanleiding voor het inspreken is het ongevraagd advies tijdelijkheid en duidelijkheid. Het gaat daarbij om ondernemingen die voor een locatie gebruik maken van een tijdelijk contract met de gemeente. Voor hun planning zijn de ondernemers gebaat bij langere termijnen dan een half jaar. Daarom zou Jasper Helmer het liefst willen werken met periodes van drie tot vijf jaar. 

Jos de Krieger (GroenLinks) wil door middel van het advies die duidelijkheid bevorderen.

Stadsdeelvoorzitter Brahim Abid verheldert dat de gemeente ook de handen vrij wil houden en legt de praktijk van de tijdelijke contracten uit: “We hebben als gemeente die vrijheid nodig om per geval, per casus, per ontwikkeltempo te kunnen bepalen hoe we in het privaatrechtelijk domein ook in de eindfase van zo’n tijdelijke overeenkomst wel of niet verlengen en onder welke condities en met welke termijnen van opzeggen.” 

De stadsdeelvoorzitter stelt voor om de stadsdeelcommissie eerst te voorzien van een memo met de juridische implicaties en daarom het advies aan te houden. Opsteller Jos de Krieger ging daarmee akkoord. 

Rugby Club Amsterdam op tijdelijke veld in Tuindorp Oostzaan
Entree van het door zorgorganisatie Cordaan beheerde woonwijkje De Werf
Buurtboerderij Het Dierendok aan de Tegenhouderstraat 92
Het Groene Veld waar RugbyClub Amsterdam graag een vaste basis zou willen hebben