Geslaagde voorstelling “Dat was hier...in Amsterdam”

Cultuur
Voorstelling gebaseerd is op de verhalen van echte Amsterdammers
Voorstelling gebaseerd is op de verhalen van echte Amsterdammers (Foto: de Vrijehand (Marieke Bakker-Lans)

Dit bijzondere theaterstuk, gecreëerd door Maaike Lans van Geoliede Chaoten in samenwerking met zes amateuracteurs en vertellers, wist het publiek te betoveren. De technische ondersteuning van Sam Henselmans en de productie van Nina van Veen maakten dit tot een aansprekend geheel. 

Afgelopen weekend werden talloze mensen getrakteerd op een prachtige theatervoorstelling die hun hart wist te raken. “Dat was hier...in Amsterdam” werd gepeeld op vier verschillende locaties in Amsterdam Noord: de Groeneloods op NoordOogst, OBA Molenwijk, Buurtcentrum Zuideinde 369 en het Twiskehuis.  

Wat dit theaterstuk echt bijzonder maakt, is het feit dat het gebaseerd is op de verhalen van echte Amsterdammers. In de aanloop naar het 750-jarig bestaan van Amsterdam, interviewden de makers in september verschillende inwoners van Amsterdam, waaronder de bewoners van het Twiskehuis. 

Deze verhalen, samen met andere anekdotes en eigen ervaringen in de stad, werden verweven tot een voorstelling vol dans, zang, beeld en vooral verhalen. Het feit dat dit wonderbaarlijke schouwspel tot stand kwam in slechts acht repetities van twee uur is opmerkelijk. De makers improviseerden op verschillende verhalen en legden vervolgens de teksten vast, waardoor een unieke authentieke voorstelling ontstond. 

De voorstelling was geen geschiedenisles, maar eerder een venster op het leven van diverse Amsterdammers en hun ervaringen in de stad. Het publiek maakte een reis door alle stadsdelen en tijden, afgewisseld met livemuziek op piano en trekzak, zang en indrukwekkende beamerbeelden van Amsterdam. Soms bevond het publiek zich in een bootje op de gracht, dan weer in de tram. 

De acteurs speelden zichzelf, maar soms vergrootten ze hun personages uit, waardoor elke vertolking uniek was. De cast, bestaande uit Rosaly, Carolien, Nicole, Nina, Geert en de bijzondere deelname van de Oekraïense Anastasia, bracht elke rol tot leven met passie en overtuiging. Hun prestaties waren werkelijk bewonderenswaardig. 

In totaal hebben zo’n 200 mensen deze voorstelling mogen aanschouwen, veel te weinig en het smaakt naar meer. Het publiek suggereerde dat de voorstelling op veel meer plaatsen in Amsterdam gespeeld zou moeten worden, buurtcentra, bejaardenhuizen etc.  

Dit project is mogelijk gemaakt dankzij de steun van verschillende organisaties, waaronder Mensen Maken Amsterdam - 750 jaar Amsterdam, Stichting NoordOogst, Geoliede Chaoten, en OBA. Hun inzet en ondersteuning verdienen onze oprechte dank. 

Wie vragen heeft of ideeën over hoe deze voorstelling aan nog meer mensen getoond kan worden, of informatie zoekt over mogelijke subsidiekansen, neem dan gerust contact op via buitentheater@gmail.com 

“Dat was hier...in Amsterdam” verdient het om nog meer harten te veroveren en nog vele anderen te inspireren met de prachtige verhalen van deze stad. Een absolute aanrader voor iedereen die van theater, geschiedenis en de ziel van Amsterdam houdt.