Open Ateliers Amsterdam-Noord 2023: kunst in een stad in beweging

Cultuur
Kunstschilder Henk Veen
Kunstschilder Henk Veen (Foto: Corrie Geurts van Kessel)

NOORD - De 32e editie van Open Ateliers Amsterdam-Noord (OAN) overtreft alle voorgaande edities, met 108 kunstenaars die hun ateliers openstellen voor het publiek, een imposante groepsexpositie in het Treehouse NDSM, en twaalf culturele hotspots. Te beleven op 18 en 19 november, van 12.00 tot 18.00 uur en centrale expositie: Treehouse NDSM-terrein, Neveritaweg 57, Amsterdam. 

Dit jaar staat de schijnwerper op de veerkracht van kunstenaars, die ondanks – en soms juist dankzij – alle uitdagingen een indrukwekkend oeuvre hebben opgebouwd. 

In het dynamische Amsterdam-Noord blijven kunstenaars met ongekende veerkracht kunst creëren, zich steeds aanpassend aan de veranderende omstandigheden. Deze kracht vormt de rode draad in de kunstwerken en ateliers, waarbij opvalt dat een opmerkelijk groot aantal vrouwelijke kunstenaars actief is. Bezoekers kunnen een breed scala aan kunstwerken ontdekken, variërend van praktische stukken, zoals lampen en gebruiksvoorwerpen, tot puur artistieke creaties, waaronder installaties, tekeningen, foto’s, schilderijen en grafiek.

Open atelier kunstenaar Henk Veen

Kunstschilder Henk Veen kennen de meeste mensen wel van zijn tekeningen voor de column Spo(r)tprent in de Nieuwsbladen van Amsterdam Noord, Oostzaan en Landsmeer van Rodi Media. Vanzelfsprekend opent ook de vaste tekenaar van de krant zijn deuren van zijn atelier en kan je even duiken in zijn wereld waarbij je hem kan horen, zien en verse werk kan ruiken en hem aan het werk ziet met zijn bekende stijl van zijn schilderijen. “Vaak vinden mensen het eng om bij een kunstenaar over de vloer te komen, maar dat is de kracht van een open atelier waarbij ik juist het hart van mijn werk kan laten zien waar alles ontstaat, aldus kunstenaar Henk Veen. Wie bij de kunstenaar langs komt, krijgt zoals altijd een gratis tekening uit de bekende inspiratie doos. Welke herken jij van de krant? 

Meer informatie op www.henkveen.nl  en www.henkveen.com 

Veel activiteiten tijdens OAN

Speciaal voor de begeleidende catalogus van OAN-2023 heeft schrijfster Claartje Chajes het gedicht Berm geschreven. Op de culturele hotspots is er nog meer kunst te zien, en worden bovendien workshops en activiteiten aangeboden die geschikt zijn voor alle leeftijden. Gedetailleerde informatie hierover is beschikbaar op onze website: www.openateliersnoord.nl  

Vakmanschap en innovatie

OAN-2023 toont eveneens dat veel kunstenaars traditionele ambachten in ere houden. Bezoekers van de ateliers kunnen een verscheidenheid aan handgemaakte kunstwerken ontdekken, waarbij de toewijding aan ‘oude’ ambachten op een eigentijdse manier wordt getoond. Wij nodigen iedereen van harte uit om de ateliers te bezoeken en kennis te maken met kunstenaars en hun kunst, nieuwe ervaringen op te doen en te luisteren naar verhalen over leven en werk in Amsterdam-Noord.

Contact

Volg ons op sociale media voor de laatste updates en korte films van de deelnemers: openateliersnoord. Voor meer informatie, bezoek onze website www.openateliersnoord.nl

Afbeelding
Kunstschilder Henk Veen