Wekelijkse Column Stadsdeelbestuur door Esther Lagendijk over Stolpersteine in de Vogelbuurt

Nieuws
Esther Lagendijk
Esther Lagendijk (Foto: Aangeleverd)

Afgelopen week was de herdenkingsweek, de week van 4 en 5 mei. Een beladen week, gezien de oorlogen die elders woeden in de wereld. Ook op onze stad hebben die impact. 

Voor mij maakt dat herdenken des te belangrijker, omdat we door actief te blijven herdenken nooit meer vergeten waar we vandaan komen. 

Door dat beeld helder te hebben, blijven we altijd alert op waar de haat de kop opsteekt, waar acceptatie en begripvol samenleven omslaat in argwaan en onbegrip: waar het omslaat in haat.

Verbinding door samen herdenken

Dat hebben de verhalen en afschuwelijke feiten van de Tweede Wereldoorlog mij wel geleerd: haat vernietigt onze samenleving en dat solidariteit is ver te zoeken in een sterk gepolariseerde omgeving, waar we elkaar niet meer begrijpen. 

Gelukkig kunnen we ook de verbinding actief zoeken, door samen te herdenken. En gelukkig deden wij dat in Nederland op 4 mei, ook hier in Noord.

Een naam en een plek in de buurt

Twee dagen eerder mocht ik de plaatsing van 14 Stolpersteine bijwonen in de Havikslaan in de Vogelbuurt. Daarmee zijn alle gedeporteerden in deze straat tastbaar geworden, in deze ooit rijk met Joden bevolkte buurt. 

Ze hebben hun naam teruggekregen en een plek om hen te herdenken. Solidariteit is in deze buurt nooit ver te zoeken, dus bewoners hielpen buurtbewoonster Vera, die het initiatief nam, mee. 

De buurt hielp met poetsen van de messing tegels, het organiseren van het leggen van de tegels en het achterhalen van de verhalen achter de namen.

Steeds meer familieleden zijn ondertussen gevonden en een deel was bij de plaatsing van de struikelstenen aanwezig. Ze vertelden hun verhalen, van mensen die nagenoeg al hun familieleden verloren hebben, vermoord in een van de concentratiekampen.

Niet vergeten

Zo lang je herinnerd wordt, ben je nog in leven. De Stolpersteine helpen daarvoor. 

Zo krijgen slachtoffers hun naam terug, en weer een plek in een buurt waar ze tot hun deportatie onderdeel waren van onze stad; als vader, moeder, zus, broer, dochter of zoon, onderdeel van Noord. 

Zo geven de huidige bewoners van de Vogelbuurt het verleden een plek, in hun straat, in hun buurt. 

In Noord zijn er tot nu toe 26 Stolpersteine gelegd. Er zouden er nog vele moeten volgen, zodat we alle slachtoffers kunnen herinneren.

Column Stadsdeel