Kinderboekenschrijvers komen naar de Noordse basisscholen

Nieuws
De Schoolschrijver
De Schoolschrijver (Foto: Aangeleverd)

Als het aan Rotary Noord ligt kunnen alle schoolkinderen van Amsterdam-Noord na de meivakantie binnengeleid worden in de wondere wereld van het boek, een domein van verhalen en dromen, van fantasie en emotie. Het project wordt uitgevoerd door stichting De Schoolschrijver en gefinancierd door Rotary Noord.

Door John Jansen van Galen

,,Ik ben chef Jeugd van Rotary Noord,’’ grapt Frank Reijgwart, eigenaar van Boekhandel van Noord. ,,Dat wil zeggen: verantwoordelijk voor projecten voor kinderen en jongeren. Rotary is  een serviceorganisatie die via verschillende avenues diensten bewijst aan de samenleving, onder meer via de avenue Jeugd. Eens per jaar houden we samen met Rotary Nieuwendam een benefietdiner, meestal in hotel De Goudfazant, en dit jaar hebben we de opbrengst daarvan bestemd voor dit leesbevorderingsproject, waaraan alle basisscholen van Amsterdam-Noord kunnen deelnemen. ,,En dan krijgen ze van boekhandel van Noord gratis een pakket boeken die aansluiten bij het programma, mogelijk van de schrijver die naar de school komt,’’ zegt Reijgwart. ,,Dat is ook een vorm van sponsoring.’’

Wordt er dan te weinig gelezen? Als je om je heen kijkt in de metro zou je het niet zeggen: iedereen leest op zijn schermpje. Maar met de wereld van het boek, in druk of digitaal, is men steeds minder vertrouwd, al kan dat zeer verrijkend zijn voor je leven. En dan geldt de oude stelregel: jong geleerd, oud gedaan. Er meldden zich meteen meer dan tien scholen voor dit project, maar de uiterste dattum voor aanmelding is verschoven en De Schoolschrijver moedigt alle scholen bij deze van harte aan om alsnog mee te doen. Als meer scholen meedoen dan waarvoor het budget toereikend is, moet Rotary Noord vanwege het gebleken succes het publiek misschien opnieuw in de buidel laten tasten.

Er zijn verschillende programma’s beschikbaar voor de groepen 3 en 4, Op boekenreis, en voor groepen 5, 6, 7 en 8 Leesgeheimen. Het meest aantrekkelijke ervan is dat naast de door De Schoolschrijver ontworpen ‘digibordlessen’ persoonlijke ontmoetingen plaatsvinden met bekende kinder- en jeugdboekenschrijvers, die naar de school komen om te vertellen over hun werk en hun boeken en die de leerlingen enthousiasmeren. Spannend, want De Schoolschrijver heeft heel wat schrijvers van naam en faam in zijn ‘stal’, onder wie Bibi Dumon Tak, Pim Lammers, Henne Goudzand en Sanne Rooseboom. Wie naar Noord komen wordt later bekend.

,,Nog niet eerder is een dergelijk project in een ander Amsterdams stadsdeel uitgevoerd,’’ deelt De Schoolschrijver mee. Noord loopt hiermee dus voorop in de leesbevordering onder de jeugd.