Vroege vogeltelling Vliegenbos

Nieuws
Luisteren naar de Zwartkop op een open plek in Het Vliegenbos
Luisteren naar de Zwartkop op een open plek in Het Vliegenbos (Foto: Floor Hallema)

NOORD - In alle vroegte van woensdag 8 mei (de klok wees 05.30 uur aan) startte de vroege vogeltelling in het Vliegenbos, georganiseerd door stichting Vliegenbos samen met Melvin Stigter en Thomas van der Veer. Na een kopje koffie in het tuinhuisje van het Beeldenbos vertrok het moedige gezelschap het bos in.

Door Floor Hallema

Een vogelexcursie begin je het liefst heel vroeg. Sommige soorten, zoals de merel, beginnen al twee uur voor zonsopgang. Andere soorten vallen iets later het fluitconcert in tot rond een uur of 7.00 uur een ware kakafonie ontstaat als alle zangvogels vurig door elkaar heen kwetterend hun territorium bezingen.

De merel was deze ochtend het luidst, maar er werden ook veel Zwartkoppen gehoord. Stigter legde uit dat het bos op de open plekken die zijn ontstaan doordat bomen met de iepziekte zijn verwijderd, aantrekkelijk is geworden voor zwartkopmezen.

Verder lieten de holenduif, houtduif, vink, tjiftjaf, winterkoning, roodborst, grote bonte specht, alexanderparkiet en halsbandparkiet en de boomkruiper van zich horen. De koolmees en pimpelmees werden deze ochtend beduidend minder vaak gehoord dan een aantal weken geleden door Stigter en van der Veer. Leuk voor de aanwezige kinderen: Een buizerd vloog zwijgend voorbij.

Ondanks dat de deelnemers door stichting Vliegenbos terecht werd geadviseerd niet teveel kletsen om zo meer vogels te kunnen horen, blijven ook zij mensen natuurlijk, ondanks goede wil, kwetteraars. Leuke vogelweetjes werden volop al fluisterend of iets meer hardop gedeeld. Bijvoorbeeld over slimme halsbandparkieten, met elkaar via op bomen roffelende, communicerende spechten en over winterkoninkjes, waarvan de individuen die niet naar het zuiden zijn afgereisd in de winter met zijn allen dicht tegen elkaar gaan zitten om de koude door te komen. Als de winter niet te hard is, gaat dat goed. Anders sterven ze alsnog van de kou.

Uit de Stadsvogelbalans 2023 blijkt dat vogels in steden achteruit gaan, waaronder vogels die in struiken en struwelen leven. En dus kwam ook het hondenlosloopbeleid in Het Vliegenbos even ter sprake. Er gingen stemmen op voor een aanlijnplicht tussen april tot en met juli om zo de broedvogels meer kans te geven. De houtsnip bijvoorbeeld, broedt op de bodem van het bos tussen bladeren en veel andere zangvogels broeden in lage struiken. Broedvogels en kuikens schrikken op van vrolijk rondrennende honden.

Melvin Stigter refereerde in dit kader aan de ‘schoontijd’, een begrip uit de jacht dat tegenwoordig niet meer wordt gebruikt, maar inhoudt dat in de broedtijd niet wordt gewerkt in het bos om de dieren rust te geven.

De telling in het Vliegenbos wordt genoteerd voor stichting Sovon. Deze stichting houdt met tellingen de vogelstand in Nederland jaarlijks bij.

Met de ‘Merlin app’, die supersnel alle zangvogels registreert die je hoort, werden door de minder geoefende vogelaars dan Stigter en Verveer ook goed zangvogels onderscheiden.

Een deelnemer sloeg een ander pad in dan de rest van de groep en had de eer in alle rust nog een prachtig zingende tuinfluiter te kunnen bijschrijven.

Wil je weten hoe de tuinfluiter klinkt? Ga naar: https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/tuinfluiter 

Melvin Stigter