SixtyForty met eten voor toekomst

Uitgaan
Oudste horecaplek van A’dam serveert nu eten voor de toekomst
Oudste horecaplek van A’dam serveert nu eten voor de toekomst (Foto: Aangeleverd)

NOORD - In het TOLHUIS, horecaplek sinds 1662, is deze week koffie-lunch-borrel bar SixtyForty geopend. De kaart heeft naast veel vega en een aantal verantwoordelijk geproduceerde vlees en vis gerechten ook alle gerechten in een 100% plantaardige variant. 

Het concept en de naam verwijst naar één van de klimaatdoelstellingen in 2030. SixtyForty hoopt bij te dragen aan de doelstelling om Nederlanders 60% procent plantaardige eiwitten te laten consumeren en 40% procent dierlijk. Nu is die verdeling nog precies andersom.

‘Veel vegan plekken in Amsterdam sluiten de deuren’, was onlangs een der headlines van het Parool. De redenen voor sluiting zijn divers, maar feit is dat het businessmodel niet klopt bij de weliswaar groeiende maar toch zeer kleine groep veganistische mensen.

Afgelopen maandag 29 mei, tweede Pinksterdag, opende twee buurvrouwen uit Noord een nieuwe zaak in het mooie oude Tolhuis in Amsterdam Noord genaamd Sixtyforty.

De kaart sluit aan bij de eiwittransitie die in de klimaatdoelstellingen van 2030 staan. Het doel is namelijk dat Nederlanders gemiddeld 60% plantaardige eiwitten en 40% dierlijke eiwitten consumeren. Nu is dat nog precies andersom.

Kortom, op de kaart staan veel vega gerechten maar ook een paar gerechten met verantwoordelijk geproduceerd vlees en vis. Én alle gerechten zijn in een 100% plantaardige variant verkrijgbaar.

Koffie is zelfs in drie varianten verkrijgbaar: traditioneel met gewone melk, vegan met haver maar ook de eigen variant de 6040: een mix van 60% haver en 40% melk. Ideaal voor mensen die wel over willen stappen naar haver maar nog moeten wennen aan de smaak.