BlueHeart Energy ontvangt miljoenensubsidie voor massaproductie CO2-vrije warmtepomp

Nieuws
Nieuwe CO2-vrije warmtepomp van BlueHeart Energy.
Nieuwe CO2-vrije warmtepomp van BlueHeart Energy. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Het Alkmaarse bedrijf BlueHeart Energy heeft onlangs een Just Transition Fund (JTF) subsidie van bijna 4 miljoen euro toegekend gekregen voor de bouw van een productie- en assemblagefaciliteit in IJmond. Deze faciliteit wordt ontwikkeld voor de cleantech massaproductie van de BlueHeart Engine, het nieuwe hart van de warmtepomp. Een warmtepomp met de BlueHeart Engine ‘inside’ produceert warmtekoude met thermoakoestiek in plaats van met koudemiddelen zoals in de reguliere warmtepomp. 

Deze superieure warmtepomp maakt geen gebruik van schadelijke koudemiddelen en stoot dus geen CO2 uit. De warmtepomp is gevuld met helium en is te combineren met elke warmtebron. Het apparaat is volledig stil, gemakkelijk te installeren, zelfs binnenhuis, kleiner dan de huidige warmtepompen en geschikt voor elk type nieuwe of bestaande woning, ook als deze niet volledig is geïsoleerd. 

Toekenning JTF IJmond subsidie 

De toegekende Europese subsidie van 3.994.825 euro stelt het project in staat om in de aankomende paar jaar een cleantech faciliteit te bouwen en een organisatiestructuur op te zetten. De totale investering is ruim 8 miljoen euro. Met een proof-of-conceptlijn wordt de productiemodule ontwikkeld en geïnstalleerd. Zo kan in 2027 de massaproductie van BlueHeart Engine van start gaan en kan de verkoop van deze geluidsvrije en schone warmtepomp beginnen. 

Nieuwe banen 

Jeroen Verwoort, voorzitter van de Stuurgroep JTF IJmond: ‘’Een CO2-vrije engine voor een warmtepomp klinkt al als goud in de oren. Nog een mooie ontwikkeling hieraan gekoppeld: de 35 banen die BlueHeart Engine wil creëren om dit te realiseren. Zij werken dan samen met Techport om een brede doelgroep aan te boren. Dit innovatieve project biedt straks dus ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kans op werk.’’ 

Just Transition Fund (JTF) 

JTF staat voor Just Transition Fund en is een EU subsidie met steun van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, provincie Noord-Holland en de gemeenten Beverwijk, Castricum, Velsen, Heemskerk en Uitgeest.