Bewoners Bakkum hangen Nederlandse vlag omgekeerd op: ‘Wij blijven informeren’

Algemeen
De protestvlaggen in de Bakkummerstraat wapperen aan de gevel bij mooi weer.
De protestvlaggen in de Bakkummerstraat wapperen aan de gevel bij mooi weer. (Foto: aangeleverd)

BAKKUM - “Ik vraag jullie niet om te stoppen met boos zijn”, schrijft een buurtbewoner uit Bakkum. “Ik begrijp heel goed jullie standpunt. Ik zou jullie alleen wel willen vragen de vlaggen weg te halen.” Dit verzoek staat in een brief, die onlangs bij enkele bewoners uit Bakkum anoniem werd bezorgd. De vlaggen die op meerdere plekken in het dorp hangen stuit hem of haar tegen de borst. Het zou bewoners in de buurt tegen elkaar opzetten, is de mening van de brievenschrijver. De betreffende bewoners van de vlaggen zijn alleen niet van plan ze te strijken.

door onze redactie

Bewoner Fleure doet open als onze redactie spontaan aanbelt bij hun huis aan de Bakkummerstraat met vragen over de betekenis van de vlaggen. Alsof we nietsvermoedend een afspraak hebben gemaakt voor een interview, want we zitten binnen tien minuten met een opengeklapte laptop achter een kop koffie. In de zonnige woonkeuken van Fleure en haar man Jos wordt ons een anonieme brief voorgelegd. De inhoud van de brief riekt naar een samenzwering. Een samenzwering van bewoners die willen dat het stel hun vlag verwijderd. “Dat jullie aanbellen is geen toeval”, zegt Fleure. “Misschien kunnen jullie ons wel helpen om in contact te komen met de afzender? De buurtbewoner van de brief wil dat de protestvlaggen uit het straatbeeld van Bakkum verdwijnen, maar dat willen wij niet. We willen namelijk mensen blijven informeren.”

De tekst loopt door onder de foto


Een protestvlag met een verwijzing naar Café Weltschmerz. (Foto: aangeleverd)

Fleure zegt niet geschrokken te zijn van de brief. Ze weet dat de meningen over de protestvlaggen verdeeld zijn. “Er zijn passanten die - als ze de vlag zien - hun duim naar ons opsteken en er zijn buurtbewoners die bewust de andere kant op kijken als ze langs onze gevel lopen.”

Dat de meningen in Nederland over de coronamaatregelen verdeeld zijn is geen nieuws, maar Fleure en Jos vinden het wel raar dat de schrijver van de brief niet gewoon heeft aangebeld. In deze straat kent toch iedereen elkaar? Jos: “Hij of zij had net als Rodi Media een kop koffie gekregen. Dan hadden we kunnen uitleggen dat we helemaal niet boos zijn, maar ons storen aan de te eenzijdige en manipulatieve berichtgevingen in de media. Nu ook weer met Corona: slechts een handjevol experts wordt aan het woord gelaten, terwijl er een ook lange lijst aan wetenschappers en artsen is, die een heel andere kijk hebben op de wereldwijde crisis, maar niet aan tafel schuiven bij Eva Jinek of Jeroen Pauw.

Schade door maatregelen, mensen worden depressief

“We vinden dat de informatievoorziening in de kranten en op de televisie niet in balans is en zien om ons heen dat er enorme schade wordt aangericht door de maatregelen. Niet alleen in bepaalde branches zoals de cultuursector en de horeca, ook bij individuen: mensen worden depressief, er is veel meer huiselijk geweld, overige medisch noodzakelijke zorg wordt uitgesteld, honger en armoede bij de bevolking in de derde wereldlanden neemt exponentieel toe, ...”

De samenleving polariseert

Fleure en Jos zien ook dat de samenleving polariseert. Mensen zijn of voor of tegen de maatregelen. “We vinden het teleurstellend dat de mensen die pro maatregelen zijn vaak denken dat wij onze mening baseren op informatie van dubieuze websites en platformen, maar waar baseren ze dat op als ze niet doorvragen waarom we tot een andere visie zijn gekomen?” Het stel vraagt zich ook af waarom dit niet gebeurt en blijft proberen om in gesprek te komen, door gebruik te maken van de verschillende vlaggen met teksten.

Googlen naar de betekenis

In het straatbeeld van Castricum zie je op steeds meer plekken de omgekeerde vlag met de kleuren blauw, wit, rood verschijnen en dit roept bij ons vragen op. Waar staat de vlag nu voor? Fleure: “De omgekeerde vlag vraagt om tot een oplossing te komen. Het is een noodvlag. Soms hangen we ook wel eens een vlag op met teksten zoals: vrijheid, stop de spoedwet of (zie bovenstaande foto) Cafe Weltschmerz. Wie nu door de straat rijdt treft een nieuwe vlag aan. Het is een omgekeerde Nederlandse vlag met de tekst BPOC2020. Lang niet iedereen kent deze onderzoekscommissie, we hopen dat het mensen nieuwsgierig maakt zodat ze thuis gaan Googlen naar de betekenis.”

Er wordt in de anonieme brief een oproep gedaan om ‘Te kijken naar wat buurtbewoners verbindt in plaats van uit elkaar drijft. De bewoner refereert aan het buurtfeest Bakkum Bruist dat elk jaar een succes is en waar iedereen elkaar spreekt. “De schrijver heeft daar een begrijpelijk punt en ook wij willen niets liever dan terug naar normaal, zoals tijdens Bakkum Bruist”, legt Jos uit. “Maar het punt is, wij kunnen niet wegkijken in deze crisis, elke avond gaan zitten Netflixen en lijdzaam toezien hoe ‘het menselijke’ uit onze samenleving verdwijnt en onze economie kapot gaat.”

Het totale plaatje zien

Het stel is van mening dat mensen die aannemen dat wanneer de meerderheid iets roept, dat dan de waarheid is. Helaas maakt dat nog niet de echte realiteit waarin we samen leven. “Het voelt als onze plicht om mensen te wijzen op meerdere informatiebronnen. Wij zijn ervan overtuigd dat wanneer je alleen het NOS journaal kijkt en de landelijke kranten doorbladert, je niet het totale plaatje ziet.”

Fleure tot slot: “We wonen hier al heel lang en gelukkig hebben we door de jaren heen een positieve reputatie opgebouwd. Omwonenden weten dat we vriendelijke en sociale mensen zijn. De vlag is puur bedoeld als vreedzaam communicatiemiddel en een signaal voor vrijheid van meningsuiting. Gelukkig kunnen we dat in Nederland nog wel gewoon doen: onze mening uit het raam hangen. Hangen we honderden vlaggen uit ons raam, dan nog worden we niet opgepakt. Laat dit zo blijven en daarom laten wij de vlag hangen, wij blijven informeren zolang als wij dat nodig vinden. We hopen met de uitleg aan jullie redactie ook de afzender van de anonieme brief te bereiken. Hij of zij is hier welkom, de koffie staat klaar.”

Lezers zijn ook welkom bij Jos en Fleure voor meer informatie over alternatieve media. “En wie wil weten waarom wij het niet eens zijn met de coronamaatregelen is ook welkom voor een bak koffie en een gesprek.”

Andere informatiebronnen die Fleure en Jos raadplegen zijn onder andere De Nieuwe Wereld


De omgekeerde vlaggen hangen op meer plekken in Bakkum.

(Foto’s aangeleverd)

Reageren? Stuur een mail naar: redactie.cnb@rodi.nl