Gerard uit Den Haag raapt zwerfvuil van straat op en laat daarbij een zichtbaar spoor achter

Nieuws
Gerard trekt er twee middagen in de week op uit om zwerfvuil op te rapen.
Gerard trekt er twee middagen in de week op uit om zwerfvuil op te rapen. (Foto: pr)

Gerard Hijstek (69) woont in Kraayenstein. Tijdens zijn wandelingen maakt hij van de nood een deugd. Hij geniet niet alleen van de natuur, maar raapt ook meteen het zwerfvuil op en meldt het bij de gemeente als er lantaarnpalen defect zijn of fietswrakken in de struiken liggen. Gerard is overigens niet de enige zwerfvuilraper in Den Haag.

Tijdens zijn wandelingen raapte Gerard, lopend van afvalbak naar afvalbak, ondertussen het zwerfvuil op. Hij krijgt vaak positieve reacties. Toen hij tijdens een Landelijke Opschoondag kennismaakte met door de gemeente uitgereikte afvalgrijpers, -zakken en handschoenen, kreeg hij de smaak pas écht goed te pakken. Ook ging hij daarna de app HelemaalGroen gebruiken.

Zichtbaar

Gerard raapt nu twee middagen per week zwerfvuil. Doordat hij de app gebruikt, is zijn inzet direct zichtbaar voor andere gebruikers van de app. Zo wordt er geen dubbel werk gedaan, én Gerard voelt zich hierdoor ook verbonden met de andere rapers in Den Haag en de rest van Nederland. Steeds als hij klaar is met zijn rondje geniet hij even van het schone spoor dat hij achterlaat, dat te zien is als een groen lijntje op de digitale kaart in de HelemaalGroen app en op de gelijknamige website. 

Kapot straatmeubilair

Tijdens zijn wandelingen in de buurt komt Gerard niet alleen klein zwerfvuil tegen. “Grofvuil dumpingen, kapot straatmeubilair, defecte lantaarnpalen, fietswrakken, openstaande of beschadigde Ziggo/KPN-buitenkasten en gevonden voorwerpen”, somt hij op.  Mét foto meldt hij dit aan de Haagse Milieu Services (HMS) via de MyCleanCity app van de gemeente. Volgens Gerard wordt na zijn meldingen alles vlot door de desbetreffende diensten van de gemeente in orde gemaakt. 

HelemaalGroen

HelemaalGroen werd in 2019 door Jaap de Boer uit de Achterhoek gestart. In het hele land zijn er nu al 13.482 deelnemers actief. Iedereen kan meedoen: jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel. Deelnemers bepalen zelf de route zodat het nooit verveelt. 

Rapers gezocht in Den Haag

HelemaalGroen heeft nu in Den Haag 81 deelnemers, maar daar kan nog best wat bij. Interesse? Activeer dan de app helemaalgroen wanneer je zwerfvuil gaat rapen, dan wordt jouw afgelegde route als een groen lijntje zichtbaar op de kaart van Nederland. Na een maand verkleurt het naar oranje en twee maanden later is het bruin. Opnieuw lopen kleurt het lijntje weer groen. Je ziet je eigen route, die van deelnemers uit jouw omgeving én uit de rest van het land. www.helemaalgroen.nl