Fractievoorzitter JA21 sluit zich aan bij BBB in Delfland

Politiek
Het bestuur van het Hoogheemraadschap Delfland: zesde van links Leendert Verheij (voorheen JA21, nu BBB), zevende van links Nieske Dijkshoorn (BBB).
Het bestuur van het Hoogheemraadschap Delfland: zesde van links Leendert Verheij (voorheen JA21, nu BBB), zevende van links Nieske Dijkshoorn (BBB). (Foto: Archief/Bart van Vliet)

Leendert Verheij, fractievoorzitter van JA21 in het Hoogheemraadschap Delfland heeft per 10 oktober zijn eenmansfractie ontbonden en zich aangesloten bij BBB Delfland. Met vijf personen is BBB nu de grootste partij in Delfland.

De beslissing doet denken aan wat er pasgeleden gebeurde in het Hoogheemraadschap van Rijnland, waar drie leden van JA21 overstapten naar BBB. Zij ontbonden ook hun fractie en besloten hun lidmaatschap van de partij op te zeggen. Dit deden zij uit onvrede over de gang van zaken. 

Ook nieuwkomer

Fractievoorzitter Leendert Verheij: “Sinds juni van dit jaar maakt de JA21-fractie deel uit van de coalitie. Zo ontstond er in het Hoogheemraadschap Delfland van meet af aan een natuurlijke binding met de BBB, tenslotte ook een nieuwkomer in de waterschappen, met vier zetels meteen de grootste partij. De kiezers op JA21 zullen merken dat hun stem versterkt wordt”. 

Volgens de fracties leidde de samenwerking er sindsdien toe dat beide fracties, ook op individuele basis, steeds meer naar elkaar toe zijn gegroeid. “Na rijp intern beraad de afgelopen maanden’, heeft Verheij nu het besef “dat het waterschap constructiever en doeltreffender kan worden gediend door zich lokaal aan te sluiten bij hun geestverwanten van de BBB.”

Veel overeenkomsten

Fractievoorzitter (BBB) Nieske Dijkshoorn: “Al vanaf de start bij het Hoogheemraadschap was ons contact met de JA21-vertegenwoordigers constructief en plezierig. Onze partijen hadden inhoudelijk veel overeenkomsten. Toen bleek dat de JA21-fractie om voor hen motiverende redenen niet langer deel wilde uitmaken van hun partij, zijn verkennende gesprekken gestart met BBB. Daaruit werd duidelijk dat onze gezamenlijke doelstellingen en ambities in belangrijke mate overeenkomen. Vanzelfsprekend is ook gekeken naar de personele consequenties van een eventueel samengaan van beide fracties. Namens de BBB-fractie spreek ik het vertrouwen uit in een vruchtbare samenwerking en heet ik het nieuwe fractielid Leendert Verheij van harte welkom”.