Bij dit Haagse zorgcentrum wappert volgende week de regenboogvlag

WoonZorgPark Loosduinen was het eerste huis van Saffier dat aandacht besteedde aan Coming Out Day. Hing vorig jaar de regenboogvlag twee dagen uit voor het zorgcentrum aan de Willem III straat, dit jaar wappert hij er zelfs een hele week. “Iedereen moet hier zichzelf kunnen zijn”, zegt vrijwilligerscoördinator, Sara Peñaloza Garcia.
Door Helga Boudestein
Op woensdag 11 oktober is het National Coming Out Day. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor de positie van de LHBTIQ+ gemeenschap. Het statement van deze internationale dag is dat je helemaal jezelf mag zijn, ongeacht seksuele geaardheid of genderidentiteit.
Programma
In WoonZorgPark Loosduinen zijn van maandag 9 tot en met zaterdag 14 oktober allerlei activiteiten die aansluiten bij dit thema. Het uitdelen van roze koeken op maandagochtend markeert de start. Daarna is er ‘s middags een gespreksmiddag over het thema ‘jezelf zijn’. “Iedereen, dus zorgpersoneel, bewoners, vrijwilligers, kan hier aan deelnemen”, legt Sara uit. Dinsdagmiddag staat de vertoning van de bekende film Mamma Mia op het programma en op woensdagmiddag is er een optreden van Tour d’Amour. Een drietal dat met levensverhalen van LHBT-ouderen en bijpassende liedjes aandacht vraagt voor seksuele - en genderdiversiteit. Door het optreden wordt het publiek aangespoord om zelf ook verhalen te vertellen. Donderdag komt er een roze artiest naar het WoonZorgPark om vrolijke, roze liedjes te zingen en op vrijdag is er een spelletjesmiddag. Speciaal voor het personeel is er vrijdag ook nog een pubquiz. Op zaterdag tenslotte wordt de gebruikelijke weekafsluiting verzorgd door een roze dominee.
‘Soms gaan ouderen in een zorgcentrum de kast weer in’
Dat er vorig jaar meteen veel belangstelling van zowel bewoners als wijkbewoners was voor de aandacht die het WoonZorgPark schonk aan Coming Out Day, verraste ook Sara. “Uit gesprekken bleek dat ouderen het eigenlijk heel gewoon vinden als iemand een andere seksuele geaardheid heeft dan zijzelf. En ook stonden ze er niet van te kijken toen er een travestiet een verhaal kwam vertellen.” Toch denkt ze dat het nog steeds wel nodig is om het onderwerp onder de aandacht te brengen. “Natuurlijk waren er ook bewoners die zeiden: ‘Moet dat nou allemaal’.” En ook dat begrijp ze. “Want”, zo legt ze uit. “Het is dan wel niet vreemd meer voor ouderen, maar er over praten doen ze liever niet.” Reden te meer om het er juist wel over te hebben, meent ze. “Iedereen moet zichzelf kunnen zijn en dat is makkelijker als het bespreekbaar en zichtbaar is. Er zijn bijvoorbeeld ouderen die in een zorgcentrum toch weer de kast induiken uit angst om niet geaccepteerd te worden.” En dat moet veranderen, vindt Sara. Een ander voorbeeld dat ze schetst, is die van ouderen met kinderen of kleinkinderen die tot de LHBTIQ+ gemeenschap horen. “Daar moeten ze trots op kunnen zijn, en tegenover anderen open over kunnen praten.” En wat Sara betreft blijft die openheid zeker niet beperkt tot bewoners. “We hebben ook collega’s die roze zijn, maar daar wordt eigenlijk niet over gesproken. Ook dat kan anders.”
Bespreekbaar maken
De acceptatie is er volgens Sara onder ouderen dus wel degelijk, maar met de activiteiten tijdens de Regenboogweek hoopt het WoonZorgPark het onderwerp ook meer zichtbaar en bespreekbaar te maken. Dit moet ervoor zorgen dat bewoners zichzelf kunnen zijn en niet uit angst om bekritiseerd te worden in de kast blijven zitten of er zelfs weer in terugkeren.
Iedereen welkom
“Iedereen, ook wijkbewoners, zijn welkom bij de activiteiten”, wil Sara tot slot nog kwijt. De middagactiviteiten beginnen om 14.00 uur.