Anouk Swager geeft haar creativiteit de ruimte

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Theo Annes)

LANGEDIJK - “Ik kunstenaar? Nee joh, dat is teveel eer hoor!” Aldus Anouk Swager terwijl we aan de grote houten tafel aanschuiven in haar nieuwe atelier annex expositieruimte, in het voormalig pand van de Wereldwinkel aan de Dorpsstraat in Noord-Scharwoude. Oké, echt een collectie schilderijen heeft ze nog niet, maar wat ze heeft gemaakt is prachtig en indrukwekkend.  

Het portret van Jan Hessing bijvoorbeeld, die met zijn markante kop aan de wand prijkt in dit atelier. Elk rimpeltje, elk vlekje en elk haartje is minutieus door Anouk geschilderd, bijna alsof het een fotoportret is. “Ik heb dit portret op verzoek van mijn partner, Jonathan Beukers gemaakt. Hij heeft goede herinneringen aan Jan Hessing, de oprichter van Hessing Supervers. Ik heb bij het schilderen gebruik gemaakt van 4 tot 5 verschillende foto’s en dat resulteerde in dit portret. Best goed gelukt, ja!” lacht ze bescheiden. Jan is onlangs overleden en dat geeft het nog meer waarde. Ik heb zijn zoon gesproken en die vond het portret ook erg treffend. Tijdens de afgelopen Kunstroute Langedijk, waarbij overal in het dorp kunst in de etalages hing, zijn meerdere familieleden van hem langsgelopen om het te bekijken. Ik begreep dat ze erg onder de indruk waren.”

Alhoewel ze er erg goed in is - ze maakte ook een zeer sprekend portret van presentatrice Annechien Steenhuizen die eveneens in het atelier staat, weet ze niet of ze zich daarin wil specialiseren. 

“Ik haal de meeste voldoening uit het maken van portretten, maar ik kom net kijken heb nooit een specifieke opleiding gehad in de kunst. Ik ben autodidact en het is een uit de hand gelopen hobby waar ik me nu verder in aan het ontwikkelen ben. Wat ik tot nu toe heb gemaakt neigt naar realisme, waarbij verfstreken zichtbaar mogen zijn om net die extra dimensie te geven ten opzichte van een foto. En dat ligt me, maar wie weet maak ik over een tijdje een meer impressionistisch of abstracte serie. Doordat ik nu echt een plek heb waar ik mijn creativiteit letterlijk de ruimte kan geven, kan ik gaan onderzoeken wat me het beste ligt. Op dit moment ben ik bezig met een werk in opdracht.”

Ze laat een doek zien dat op de schildersezel in de ruimte staat van een tuin met onder andere een pauw en op de achtergrond een koolvlet met kolen erop. Nu al mooi terwijl dit nog maar de eerste olieverf laag is. “Nu begint het echte werk pas, laag op laag verschijnt er diepte en de details krijgen steeds meer aandacht. Ik ben er ook echt wel lang mee bezig. Ook omdat ik niet 8 uur per dag wil schilderen, dan gaat het nog op werk lijken”, zegt ze met een knipoog. “Dus als mensen een opdracht geven, is een beetje geduld wel vereist”, lacht ze.

Project Rembrandt 

Dat portret van Annechien maakte ze voor het populaire televisieprogramma Project Rembrandt, waar ze in 2019 meedeed aan de voorselecties. In de geest van Rembrandt en andere grote meesters zoals Breitner, Van Gogh en Vermeer, gaat Project Rembrandt in acht afleveringen op zoek naar de beste amateur kunstschilder van Nederland. Uit dertig kersverse kandidaat-leerlingen worden 10 gepassioneerde talenten gekozen die zich in een half jaar tijd het oude ambacht van kunstschilder meester proberen te maken, waarvan Anouk er één was. “Mijn portret werd door thuisstemmers en een jury tot winnaar gekozen waarna ik werd uitgenodigd om deel te nemen aan de voorrondes van het nieuwe seizoen. Na meerdere selectierondes te hebben overleefd, bleef ik met vijftig kandidaten van de 1000 over. Om door te gaan naar aflevering 1 moest ik voor de laatste ronde in twee uur tijd een portret van een model van het Rijksmuseum maken. Stond ik daar in het Rijks op de eregalerij te zwoegen en te stuntelen met over mijn schouder een camera die continue meekeek en vóór me de priemende ogen van de figuren van de Nachtwacht. Het model bestempelde mijn werk als de best gelijkende, dat was erg leuk om te horen. Het bracht me tot de laatste 30 en dus naar aflevering 1. Helaas bleef het daar bij, ik was niet door naar de laatste tien, maar het was fantastisch om mee te maken.  Ik heb ook echt genoten van de andere kandidaten, die ervarener waren dan ik. Dat was ook de voornaamste reden dat ik niet doorging denk ik. Bovendien heb ik meer tijd nodig om iets op te zetten door mijn gedetailleerde manier van werken, niet handig in een tv-programma. Maar door die ervaring heb ik wel besloten er nu echt voor te gaan.” 

Makelaar 

Daardoor is ze vorig jaar na 7 jaar gestopt met haar baan als Hoofd van de HR en Juridische afdeling bij Juramy (moederbedrijf van o.a. BALR.). “Hartstikke leuk werk en lekker druk, maar zodra ik niet meer geïnspireerd wordt door mijn werkomgeving heb ik het wel gezien. In mijn loopbaan ben ik onder andere makelaar geweest, heb in de pr en marketing gewerkt en was personal assistent. Ook ben ik in de beginfases langs de zijlijn betrokken geweest bij de ondernemingen van Jonathan waar ik o.a. mijn passie voor interieurstyling en het bedenken van concepten goed kwijt kon. Terwijl ik ooit begon met een rechtenstudie omdat ik officier van justitie wilde worden.” Grappend: “Lekker creatief beroep ook!”” 

Knipsalon Rien

Haar ervaring in de makelaardij kan ze nu wel weer goed gebruiken. Zij en Jonathan hebben niet alleen het pandje van de Wereldwinkel ‘gered’, maar ook het pand van knipsalon Rien is nu in hun bezit. “We vinden het doodzonde dat het oude centrum van Langedijk leegloopt. Het pand van Rien wordt van binnen een studio met winkelruimte maar van buiten blijft het zoals het is. Ik kan alleen maar hopen dat dit ook zo wordt gedaan met andere panden. In het centrum hoort gewoon een winkeltje, kappertje, delicatessenzaak voor mijn part. Dat moeten we waarborgen en niet helemaal volbouwen met moderne appartementen! Alhoewel ik me besef dat hier ondernemen een stap is voor winkeliers. Ik hoop dat de gemeente ooit nog eens na wil denken over een subsidieregeling of andere oplossing opdat het niet verloren gaat!” 

Toekomst

De toekomst? Haar atelier annex expositieruimte is groot genoeg om er bijvoorbeeld workshops te geven. “Dat lijkt me ook heel leuk. En ik zou ook werk van anderen willen exposeren, dat lijkt me heel inspirerend. Zoals het werk dat haar moeder weer erfde van haar ouders en dat bij Anouk nu aan de muur hangt. “Mooi hè?” zegt Anouk genietend. Ik kan mezelf echt verliezen in kunst, vind het zó bijzonder hoe een werk soms zo kan binnenkomen bij mensen. Als ik dát kan bereiken met mijn werk, dan teken ik daar voor!”