Mohamed Oughris
Mohamed Oughris ((Foto: aangeleverd))

10 vragen aan Mohamed Oughris

Algemeen

Antwoord op de vraag van Rick Komen: Welk verschil zie jij met Langedijk uit de jaren 90 en nu?

Ik zie een verharding in Langedijk. Bijvoorbeeld het begroeten van elkaar. Dat deed iedereen. Nu moet je echt iemand kennen en dan krijg je een groet. Vroeger kende iedereen elkaar ook. Dat is met uitbreidingen van het gebied niet bevorderlijk. Vroeger gingen we fietsen van Langedijk naar Alkmaar en waren er weinig huizen. Nu is alles aan elkaar gebouwd. Het dorpse is daarmee weg, vind ik. Ook was er nog geen euro. Er waren nog geen ipad’s en telefoons. Het was gewoon een ander leven. Ondanks dit verschil met vroeger zou ik Langedijk niet willen inruilen met een ander dorp.

Wie bent u?

Mijn naam is Mohamed Ourhris. Ik doe al jaren vrijwilligerswerk voor culturele instellingen en help mensen.

Van wie bent u dr ien?

Mijn vader is Hammou Ourhris en mijn moeder is Fatima ait Ben Bark. Mijn vader was een zeer behulpzame en gelovige man. Geloof stond bij hem op nummer 1. Hij heeft altijd gewerkt bij de zuurkoolfabriek. Mijn vader woonde sinds 1966 tot aan zijn overlijden in 2020 in Langedijk en is van de eerste generatie Marokkanen. 

Mijn moeder was een dappere vrouw met veel liefde voor anderen. Ik woon met 4 broers in Dijk en Waard en mijn andere broer en zussen wonen nog in Marokko.

Wat heeft u met dit dorp?

Dit dorp is mijn alles. Daar ben ik in Oudkarspel opgegroeid, heb ik op de Barnewiel gezeten en heb ik bij DTS gevoetbald. Dat was een mooie tijd uit mijn jeugd en dat blijft je altijd bij.
Verder heb ik in dit dorp als voorzitter (van 1995 tot en met 2016) geholpen aan de bouw van moskee Langedijk. Dit is een droom die werkelijkheid is geworden.

Wat is de mooiste plek van Langedijk?

Door mijn bijdrage natuurlijk de moskee. Je hebt ook museum BroekerVeiling wat ik ook heel erg mooi vind. Ook kwamen wij vroeger bij de Allemanskerk, waar ik ook mooie herinneringen aan heb.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

Dat is mijn tijd bij de Barnewiel, daar heb ik de taal geleerd als 10 jarig jongetje. Die tijd was voor mij echt anders. Ook hoe ik de mensen toen heb ervaren, de warmte, gastvrijheid en het even op ‘de koffie’ gaan. Sinds de jaren 70 woon ik hier en heb nooit aan verhuizen gedacht, Langedijk is mijn thuis.

Wat is uw advies aan de burgemeester?

Zorg goed voor alle jongeren, zorg goed voor alle ouderen en zorg goed voor de verbinding tussen jong en oud. Ik hoop dat mensen (jong en oud) vertrouwen en respect voor elkaar krijgen en dat ze voor elkaar gaan staan. Dat vind ik zelf ook erg belangrijk. Dan zullen mensen minder eenzaam zijn waardoor ze zich veiliger voelen in de omgeving. Als je deze brug bouwt bereik je erg veel!

Wat is het beste advies dat u zelf ooit kreeg?

Blijf behulpzaam en help mensen in het goede en gun de mensen wat je voor jezelf gunt. Dat heb ik meegekregen vanuit mijn geloof, familie en vrienden. Zo heb ik ook mijn kinderen opgevoed. Ik zie dat mijn kinderen ook leven met deze levenswijze.

Wat zouden mensen echt van u moeten weten?

Dat ik liefde heb voor anderen en dat ik iedereen het beste gun. Dan maakt geloof, leeftijd enz. niet uit. Ik doe dan ook mijn best om voor een andere op te komen en om respect te hebben voor iedereen. Dat respect vind ik echt belangrijk. Verder heb ik samen met mijn dochter Fatima Ourhris een stichting opgezet. Mijn droom is om een weeshuis in Marokko te bouwen. Het project is te volgen op www.shhi.nl. De site gaat binnenkort live.

Wie is uw opvolger in deze rubriek?

Mijn opvolger is ook mijn opvolger als voorzitter van de moskee: Mohamed el Fakiri. Mijn vraag is: Wat zijn jouw toekomst ideeën over deze gemeente?

Afbeelding
Ook februari staat weer vol van activiteiten bij Sterrenwacht Saturnus Algemeen 28 jan, 09:24
Afbeelding
Inschrijving Triathlon Langedijk start 3 februari Algemeen 27 jan, 20:37
Afbeelding
Tien vragen aan... Ton van Veen Algemeen 27 jan, 13:16
Afbeelding
Jewish Jazz, concert met een verhaal, in Oude Gemaal Uit 27 jan, 12:17
Afbeelding
Open dag bij biljartvereniging Sombroek Algemeen 27 jan, 12:07
Afbeelding
Wat is er te doen voor jongeren in Dijk en Waard? Algemeen 27 jan, 09:33
Afbeelding
Dijk en Waard realiseert in korte tijd 79 sociale huurwoningen Algemeen 27 jan, 09:04
Afbeelding
Dirigent Jasper Teule is trots op zangkoren Vocal Playground Algemeen 27 jan, 08:33
Afbeelding
'Werken als jongerenwerker is echt de mooiste baan ooit' Algemeen 27 jan, 08:00
Afbeelding
Hoog bezoek voor kinderen KDV Luna tijdens Voorleesontbijt Algemeen 26 jan, 17:03
Afbeelding
Kaj ter Borgh is gespecialiseerd in stillevenfotografie Algemeen 26 jan, 13:04
Afbeelding
Ben Harpenau alias 'Harpie' op 57-jarige leeftijd overleden Algemeen 26 jan, 12:55
Afbeelding
Joke Bruin- Komen stopt na 61 jaar bij DVV Algemeen 26 jan, 12:49