Doek valt voor Kunstkring Plein 4

Algemeen
Kunstenaars Henny Mazurel, Pieter Zwaanenburg, Irma van der Zande, Han Beudeker, Yvonne Vredeling, Peter Groot, Dick van der Lippe, Eugènie Herlaar en Riet Mak. Vera van der Lingen ontbreekt.
Kunstenaars Henny Mazurel, Pieter Zwaanenburg, Irma van der Zande, Han Beudeker, Yvonne Vredeling, Peter Groot, Dick van der Lippe, Eugènie Herlaar en Riet Mak. Vera van der Lingen ontbreekt. (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD – Na twintig jaar houdt Kunstkring Plein 4 op te bestaan. Door vergrijzing en een gebrek aan aanwas van nieuwe leden is besloten de stekker uit de Waardse kunstenaarsclub te trekken. “Dat is natuurlijk jammer, maar als er geen animo meer is dan moet je verder”, vindt Henny Mazurel, die de laatste jaren de rol van voorzitter vervulde. Eind april exposeren de leden voor de laatste keer gezamenlijk in Het Weefhuis in Zaandijk.

Kunstkring Plein 4 werd opgericht op 13 december 2002. “Het idee kwam destijds van Elly Sprangler”, vertelt Henny Mazurel in haar atelier in de Artfarm aan de Rustenburgerweg. “Nadat er een expositie in Heerhugowaard was geweest, stelde zij voor om regelmatig samen te komen om over kunst te praten en samen exposities te organiseren.” De eerste bijeenkomsten vonden plaats in de winkel van Ruud Koopman aan het Raadhuisplein 4 – vandaar de naam ‘Plein 4’. “We zijn nooit echt een stichting geweest, meer een club van liefhebbers die elkaars werk bespraken onder het genot van een hapje en drankje”, vertelt Henny, die al zo’n veertig jaar met veel plezier cursussen in schilderen en steenbewerking verzorgt en zo’n acht jaar lid is geweest van de Kunstkring.

Bolle Buik

Op haar hoogtepunt telde de club meer dan twintig leden. “We konden daardoor niet meer terecht in het winkeltje van Ruud Koopman en moesten op zoek naar een nieuwe plek. Dat werd De Bolle Buik. Best bijzonder natuurlijk, dat we in een restaurant mochten vergaderen. Daar zijn we tot het einde toe – ik denk alles bij elkaar wel vijftien jaar – gebleven. Dat dat mocht, zijn we enorm dankbaar voor!”

Pop-up winkel

In de hoogtijdagen werd er van alles ondernomen. “Er zijn talloze exposities geweest, door heel Noord-Holland. Er is zelfs een groep geweest die in een galerie in hartje Mokum hun werk heeft mogen exposeren; ondertussen pasten ze op het huis van de galeriehoudster die op vakantie was. Maar ook hier in de Artfarm, in de kerk in Hensbroek, op de kunstmarkt die voorheen in Middenwaard gehouden werd en op nog veel meer plaatsen heeft werk van onze leden gehangen. Er werden ook leuke uitstapjes gemaakt naar het Singer Museum in Laren, naar de Hermitage en zelfs naar Parijs. Gezellig samen kunst kijken! Een recenter hoogtepunt voor mij persoonlijk was de pop-up winkel die we in Middenwaard hadden. Mensen konden op een laagdrempelige manier even binnenkijken; we voelden de waardering. Daar heb ik fijne herinneringen aan.”

Grijze club

Inmiddels is het ledental uitgedund tot tien. “Veel mensen hebben pas na hun pensioen tijd voor hun creatieve hobby. Je kunt je dus voorstellen dat we een ‘grijze’ club zijn. Er zijn weleens jongere leden geweest, maar die zijn ook weer afgehaakt. Waar het voorheen lukte om elke vrijdagmiddag bij elkaar te komen, is dat nu niet meer haalbaar. Niet iedereen wil zich committeren aan een club. Vandaar dat we besloten hebben er nu definitief een streep onder te zetten. We hebben een hele leuke tijd gehad, maar nu is het klaar. De leden blijven wel nog actief kunst maken. En vanuit andere Waardse initiatieven, zoals de Artfarm, de Kunstkerk en bijvoorbeeld HAK ’79, blijven Waardse kunstenaars zichtbaar.”

Laatste expositie

Zeven leden van Kunstkring Plein 4 tonen in het weekend van 30 april en 1 mei hun werk voor de laatste keer gezamenlijk in Het Weefhuis in Zaandijk. Te zien zijn werken van Han Beudeker (kleurrijke aquarellen), Peter Groot (romantisch expressionisme in acryl), Eugènie Herlaar (verfijnde schilderwerken waaronder bladschilderingen), Riet Mak (abstracte schilderijen vol levenslust), Henny Mazurel (kleurrijke schilderijen en beeldhouwwerk), Yvonne Vredeling (naïeve schilderkunst geïnspireerd op het Westfriese landschap) en Pieter Zwaanenburg (realistische en abstracte bronzen beelden). Het Weefhuis is te vinden aan de Lagedijk 39 in Zaandijk. Open van 13.00 tot 17.00 uur op 30 april en 1 mei. Toegang is gratis. Zie ook www.hetweefhuis.nl.