Talentvolle Kids With Attitude uit Dijk en Waard brengen Broadway-klassieker op de planken

Algemeen
Artistiek leider van Kids with Attitude Ruben Rijnveld met enkele van zijn kids. Vlnr. Merlijn, Ruby, Caisey, Finn, Pim en Jayson.
Artistiek leider van Kids with Attitude Ruben Rijnveld met enkele van zijn kids. Vlnr. Merlijn, Ruby, Caisey, Finn, Pim en Jayson. (Foto: AG Heeremans Photography)

DIJK EN WAARD – De talentvolle kinderen van theaterschool Kids with Attitude kunnen haast niet wachten tot het juli is. In het eerste weekend van die maand mogen ze tweemaal hun gloednieuwe voorstelling ‘Joseph and the Amazing Tecnicolor Dreamcoat’ opvoeren in Theater de Binding in Zuid-Scharwoude.

‘Joseph’ swingt van de eerste tot de laatste minuut

“Het is een enorm kleurrijke musical, met aansprekende liedjes en een prachtig verhaal”, vertelt Ruben Rijnveld, al 27 jaar de toegewijde artistiek leider van Kids with Attitude. “We hebben weer een geweldige cast vol jong talent en ‘Joseph’ is een echte evergreen die ik altijd al eens heb willen opvoeren met de Kids.” Merlijn (11) speelt, afgewisseld met Kyano, de rol van Josef. “Als ik dat aan mensen vertel, vragen ze altijd wie dan Maria speelt”, vertelt hij. ‘Maar dit verhaal speelt zich 600 jaar voor Christus af.” De andere hoofdrol, die van vertelster, wordt gedeeld door Ruby (9) en Caisey (11). “De hoge uithalen vind ik best lastig”, bekent Ruby. “Gelukkig vind meester Ruben dat ik het goed doe.”

Elf jaloerse broers

Bijbels is het verhaal overigens wel: deze vrolijke en kleurrijke musical vertelt het beroemde verhaal van Jozef, de favoriete zoon van Jacob. “Hij wordt door zijn elf jaloerse broers als slaaf verkocht en belandt uiteindelijk in de gevangenis”, vertelt Jayson (11), die een dubbelrol heeft als Farao en Josefs broer Gad. “Daar blijkt dat Jozef een bijzondere gave heeft: hij kan dromen uitleggen.” Als de Farao hiervan hoort, laat hij hem vrij. Jozef legt de Farao zijn dromen uit, stelt hem gerust en geeft hem goed advies. Als dank kroont de Farao hem tot onderkoning van Egypte. Dan ziet Jozef na al die jaren zijn broers weer en stelt hen op de proef! Dankzij thema’s als volwassen worden, jaloezie en vergeving is ‘Joseph’ tijdloos en universeel en de verfijnde, typisch Britse humor vormt de kers op de taart.


Toptalenten

De musical ‘Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat’, werd eind jaren zestig geschreven door Andrew Lloyd Webber en Tim Rice en in het Nederlands vertaald door Martine Bijl. “Het wordt weer heel wat anders dan onze eerdere musicals’”, vertelt Ruben. “Alles in ‘Joseph’ wordt gezongen. Daardoor swingt het van de eerste tot de laatste minuut. Bovendien komen er allerlei verschillende stijlen voorbij: van calypso tot country en van Franse ballade tot rap.” De kinderen vinden dat trouwens alleen maar leuk. Zonder aarzelen zingt het zestal dat aanwezig is tijdens het gesprek een stukje voor. Dat klinkt indrukwekkend; we hebben hier te maken met een aantal echte toptalenten! De meeste ‘Kids’ zouden een carrière als musicalster of acteur geweldig vinden. Maar ook gamedesigner, wakeboarder of professioneel softbalspeelster worden genoemd als droombanen.

Ontspanning

Samen toewerken naar een avondvullende, grote musical en schitteren op een podium leert de kinderen – allemaal tussen de 7 en 12 jaar oud – samenwerken en biedt hen de kans hun creativiteit en zelfvertrouwen te ontplooien. Maar een ander belangrijk aspect is dat ze leren om respectvol met elkaar om te gaan. “De sfeer onderling is heel positief. Het is echt supergezellig bij Kids with Attitude”, vertelt Caisey (11). “Je leert heel veel en niemand wordt gepest.” “Alle kinderen horen erbij”, vult Finn (12, die oudste broer Ruben speelt) aan. “We laten iedereen in zijn waarde.” 

Naast acteren, zingen en dansen is er ook ruimte voor ontspanning. “Met tekenles oefenen we expressie en in pauze gaan we lekker buitenspelen. Ook gaan we elk jaar op kamp en maken we uitstapjes naar bijvoorbeeld het Linnaeushof”, zegt Pim (10), die Jozelfs jongste broer Benjamin speelt. “Ik heb ook heel veel zin in de musical hierna, dan speel ik meneer Tickens.” Hij refereert aan ‘Beauty and the Beast Jr.’, de volgende Kids with Attitude musical waar meteen na de zomervakantie mee wordt gestart.

‘Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat’ wordt 2 en 3 juli opgevoerd in De Binding. Bestel je tickets op www.theaterdebinding.nl. Meer weten over Kids with Attitude? Kijk op www.kwamusicals.com.