Horeca-echtpaar Nellie en Joop Koopman viert diamanten huwelijk

Algemeen
'Wat een feest', glundert Nellie. 'En we kregen ook nog gezellig de burgemeester op bezoek.'
'Wat een feest', glundert Nellie. 'En we kregen ook nog gezellig de burgemeester op bezoek.' (Foto: Gemeente Dijk en Waard)

HEERHUGOWAARD – Bloemen, kaarten, berichtjes en telefoontjes. Bruidspaar Koopman-Hink werd vorige week door familie, vrienden, kennissen en buren zeker niet vergeten. Dinsdag 14 juni was de officiële trouwdag en dat werd gevierd bij restaurant De Heeren in Heerhugowaard. “Wat hebben we veel fantastische momenten mogen meemaken!”, lacht Nellie Koopman-Hink (81). “En we kregen ook nog gezellig de burgemeester op bezoek.’’

Wat hebben we veel aandacht gehad

Nellie werd geboren in Noord-Scharwoude in een gezin van negen kinderen. “Een groot gezin waar we het altijd goed hebben gehad. In haar jonge jaren ik lid van gymnastiekvereniging DWV. Na de lagere school ging ik naar de Huishoudschool, maar op mijn dertiende moest ik al te werk bij Stef Kramer van de zuurkoolfabriek. Dat heeft niet lang geduurd en mijn tweede baan was bij café De Schelvis. De eigenaar was toen de heer Rijper. Daar heb ik gewerkt tot ik trouwde met Joop. Het was daar prettig werken, vooral in de bediening. Daar heb ik ook geleerd om biertjes te tappen, wat later goed van pas zou komen.’’

Bakker

Joop Koopman (84) is geboren en getogen in Schagen. “Ik kom uit een gezin van acht kinderen en was daarvan de middelste. Na schooltijd was ik veel te vinden bij Bakker Schenk, een beschuitbakker, maar op mijn vijftiende werd ik aangenomen bij bakker Bakker. Ik hielp mee met het broodbakken. Dat was vroeg op: s’ morgens om vijf uur moest je aan de bak. Daarnaast bezorgde ik de broden bij de mensen thuis. Ik heb er vijf jaar gewerkt en liet me toen omscholen tot bouwvakker: metselaar, tegelzetter en stukadoor. Na zeven jaar vond ik het welletjes en werd ik verzekeringsagent bij RVS. Mijn moeder hoorde dat de man die bij ons thuis kwam zou stoppen en vroeg: ‘is dat niets voor jou, Joop’? Ik werd aangenomen en na een opleiding in Ede-Wageningen kon ik zelfstandig aan het werk.’’ 

Na vijf jaar werd Joop schade-inspecteur bij Hooge Huys in Alkmaar en daarna werkte hij nog een lange periode bij Wouters Makelaardij, in de buitendienst.

Dansen

Hoe hebben Joop en Nellie elkaar ontmoet? “Dat was op een zondagmiddag bij de Posthoorn in Waarland”, herinnert Nellie zich. “Daar kon je altijd dansen. Aan de ene kant stonden de meiden en aan de andere de jongens. Joop liep ons af, maar hij leek af te stevenen op een meisje dat naast me zat. Maar ze had haar been in het gips, dus toen viel zijn oog op mij. We hebben heerlijk gedanst, lekker gekletst, Joop heeft me naar huis gebracht en gaf me een paar kusjes. We hadden meteen verkering en het is nooit meer uit geweest.’’ 

Joop en Nellie kregen twee zoons - Rob (59 en Dick (56) - en vier kleinkinderen: Marleen, Rosalie, Janine en Mathijs. Ze zijn ook gek op hun schoondochters Annemiek en Jeanette. In juli verwachten ze hun eerste achterkleinkind.


Na jarenlang in de plaatselijke horeca actief te zijn geweest, zijn Nellie en Joop bekende Dijk en Waarders geworden. - (Foto: Gemeente Dijk en Waard)

Deimoshal

“Ik had het heel goed naar mijn zin bij Wouters, maar op een zeker moment werden we gevraagd het beheer van de Deimoshal en de kantine over te nemen. Dat hebben we gedaan. Nellie en ik hadden al veel ervaring opgedaan in de horeca. We hebben samen tien jaar achter de tap gestaan bij SVW en 25 jaar bier getapt bij café De Schelvis. Twee jaar later kwam daar ook nog sporthal De Horst bij. Het werd een familiebedrijf, want onze kinderen en schoondochters hielpen ons. In die periode heb ik samen met Willem Nederpel het recreatiezaalvoetbal opgezet.” 

Na de periode De Horst en Deimoshal werd 27 jaar geleden de lunchroom Chez Frans in Broek op Langedijk overgenomen, dat de afgelopen vijftien jaar door zoon Dick en zijn vrouw wordt bestierd.

Na een lang leven van werken is er nu alle tijd om te fietsen en te bridgen en krijgen de bloemen en planten alle aandacht die ze nodig hebben.